Foto: AFP/Scanpix/LETA

Poļu tenisisti Iga Švjonteka Sieviešu tenisa asociācija (WTA) ir atzinusi par aizvadītā gada pasaules labāko tenisisti, kamēr dubultspēļu nominācijā pie balvas netika Latvijas pirmā rakete Jeļena Ostapenko pārī ar ukrainieti Ļudmilu Kičenoku, svētdien paziņoja WTA.

Švjonteka uzvarējusi starptautiskajā masu mediju balsojumā.

Pasaules ranga līdere Švjonteka pirmo reizi iegūst WTA gada spēlētājas titulu. 2020.gadā viņa uzvarēja nominācijā Gada jaunpienācēja.

2022.gadā poliete aizvadīja izcilu sezonu un tika kronēta par čempioni astoņos turnīros, tostarp sešos turnīros pēc kārtas, ieskaitot 37 uzvaru sēriju.

Starp šiem astoņiem tituliem ir divas uzvaras "Grand Slam" turnīros - "Roland Garros" un ASV atklātās meistarsacīkstes, kā arī uzvaras "WTA 1000" sērijas turnīros Dohā, Indianvelsā, Maiami un Romā, kā arī "WTA 500" sērijas sacensībās Štutgartē un Sandjego.

Kopā Polijas tenisiste šosezon izcīnīja 67 uzvaras.

Par gada dubultspēļu komandu kļuva čehietes Barbora Krejčīkova un Kateržina Sinjakova.

Krejčīkova un pasaules dubultspēļu ranga pirmās vietas īpašniece Sinjakova par labāko pāri atzītas otro sezonu pēc kārtas un trešo reizi kopā.

Čehijas pāris 2022.gadā izcīnīja trīs titulus, visus - "Grand Slam" turnīros - Austrālijas atklātajā čempionātā, Vimbldonā un ASV atklātajā čempionātā. Viņas arī aizkļuva līdz finālmačam WTA noslēguma turnīrā.

Uzvara Ņujorkā sagādāja čehietēm karjeras "Grand Slam" par uzvaru visos četros "Grand Slam" turnīros, ko ir paveikušas vien seši citi dubultspēļu dueti.

Tas arī nozīmē to, ka pie balvas nav tikušas nominētās Ostapenko un Kičenoka, kuras šosezon izcīnīja divus titulus, uzvarot prestižajā Sinsinati "WTA 1000" turnīrā un Birmingemas "WTA 250" sacensībās.

Tāpat viņas aizcīnījās līdz titulmačiem "WTA 500" turnīros Dubaijā un Īstbornā, bet Vimbldonas čempionātā un Francijas atklātajā čempionātā sasniedza pusfinālu.

Abas tenisistes arī pirmo reizi nodrošināja vietu WTA sezonas finālsacensībās, kurās viņas izcīnīja vienu panākumu savā apakšgrupā, taču ar to bija pietiekami, lai iekļūtu pusfinālā, kurā piedzīvoja neveiksmi.

Ostapenko un Kičenoka šosezon kopā aizvadīja 17 turnīrus, kuros izcīnīja uzvaras 34 spēlēs.

Gada balvu par lielāko progresu saņēma Brazīlijas tenisiste Beatrise Hadada-Maja.

Viņa ir pirmā brazīliete, kas ieguvusi kādu no WTA sezonas balvām kopš to ieviešanas 1977.gadā.

Viņa kļuva par pirmo sieviešu tenisisti, kura vienas sezonas laikā zālāja laukumos uzvarēja "WTA 250" sērijas turnīros Notingemā un Birmingemā.

Augustā viņa pirmo reizi iekļuva pasaules labāko tenisistu divdesmitniekā, rekordu sasniedzot ar 15.vietu rangā.

Gada debitantes balvu saņēma ķīniete Cjiņveņa Džena, kura "US Open" pirmajā kārtā pieveica Ostapenko.

2022.gada beigās viņa iekļuva pasaules ranga labāko 25 tenisistu skaitā.

Cjiņveņa ir otrā ķīniete, kas ieguvusi WTA gada balvu. Džena Dzje 2008.gadā ieguva gada atgriešanās balvu.

Šogad šo balvu saņems Vācijas tenisiste Tatjana Marija, kura Vimbldonas turnīra astotdaļfinālā apspēlēja Ostapenko.

No 2020.gada vasaras līdz 2021.gada jūlijam izlaidusi sacensības otrā bērna Sesiljas dzemdību dēļ, Marija 2022.gadā pēc kvalifikācijas sacensību pārvarēšanas triumfēja "WTA 250" sērijas turnīrā Bogotā, iegūstot karjerā otro titulu, bet vēlāk tika līdz pusfinālam Vimbldonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!