Foto: Scanpix

Latvijas vadošie pludmales volejbola dueti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kā arī Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža piektdien sasniedza Šveicē notiekošā Gštādes "Major" turnīra izslēgšanas cīņas.

Ar sesto numuru izliktie Samoilovs un Šmēdiņš F apakšgrupas trešās kārtas cīņā ar 1-2 (17:21, 21:19, 11:15) piekāpās brazīliešiem Evandru Gonsalvešam Oliveiram un Pedru Solbergu Salgadu, kuri turnīrā izlikti ar 11.numuru.

Pēc zaudēta pirmā seta arī otrā ievadā Latvijas sportisti nokļuva iedzinējos ar 2:5, tomēr līdz tehniskajam pārtraukumam jau bija spējuši izvirzīties vadībā (11:10). Turpinājumā cīņa otrajā setā ritēja punkts punktā, tomēr izšķirošajos brīžos Samoilovs un Šmēdiņš bija pārāki. Savukārt trešajā setā Latvijas duets atkal jau no paša sākuma bija iedzinējos, ciešot neveiksmi.

Pēc divām kārtām visiem trim F grupas duetiem bija pa vienai uzvarai, tomēr, tā kā otrajā trešās kārtas cīņā Polijas volejbolisti Mihals Kadziola un Jakubs Šalankevičs trijos setos uzveica šveiciešus Filipu Gabatūleru un Mirko Gersonu, Samoilovs un Šmēdiņš sasniedza nākamo kārtu, jo savstarpējā mačā bija labāki pār Šveices sportistiem.

Samoilovs un Šmēdiņš ceturtdien F apakšgrupas pirmajā spēlē ar 2-0 (21:15, 21:18) pārspēja šveiciešus, kuriem ticis 27.numurs, bet pāris stundas vēlāk sīvā cīņā ar 1-2 (25:23, 19:21, 13:15) zaudēja Polijas volejbolistiem, kuriem piešķirts 22.numurs.

Savukārt ar 21.numuru izliktie Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža trešajā kārtā ar 2-0 (21:17, 21:18) droši bija pārāki pār norvēģiem Kristianu Sandlī Sērumu un Geiru Eithunu, kuriem bija ticis 28.numurs.

Latvieši E apakšgrupas pirmajā spēlē ceturtdien ar 2-1 (21:16, 19:21, 17:15) pārspēja pasaules vicečempionus Kristiānu Varenhorstu un Reineru Numerdoru no Nīderlandes, kuriem turnīrā ticis 12.numurs, bet otrajā cīņā piedzīvoja bezierunu zaudējumu ar 0-2 (8:21, 18:21) pret ASV sportistiem Džeikobu Gibu un Keisiju Patersonu, kuri turnīrā ir izlikti ar piekto numuru.

Šajā grupā ar diviem panākumiem divos mačos līderi ir amerikāņi, Latvijas sportisti seko ar divām uzvarām trijās cīņās, Nīderlandes duetam ir viens panākums un viens zaudējums, bet norvēģi piedzīvojuši neveiksmes visos trijos mačos.

Pamatturnīrā piedalās 32 pāri, kas sadalīti astoņās apakšgrupās. Izslēgšanas spēlēs iekļūs katras grupas trīs labākie dueti, turklāt pirmās vietas izcīnījušajām komandām pirmā izslēgšanas spēļu kārta būs brīva.

Pļaviņš un Regža pamatsacensībās iekļuva, pārvarot kvalifikācijas divas kārtas. Pirmajā kārtā zaudējumu piedzīvoja Toms Šmēdiņš un Aleksandrs Solovejs, bet otrajā kārtā apstājās Latvijas IV Olimpiādes čempioni Rihards Finsters un Edgars Točs.

Pērn Samoilovs/J.Šmēdiņš Gštādes "Major" turnīrā izcīnīja otro vietu. Savukārt pirms nedēļas viņi palika ceturtie Porečas "Major" turnīrā.

No Latvijas pludmales volejbolistiem olimpiskajās spēlēs piedalīsies vienīgi Samoilovs un J.Šmēdiņš, kuri četrgades nozīmīgākajam sporta notikumam kvalificējās pēc vietas olimpiskajā rangā.

Jāņu laikā par otru ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm Kontinentālās kausa Eiropas zonas turnīrā cīnījās Pļaviņš/Regža un Finsters/Točs, taču astotdaļfinālā tika atzīts Austrijas volejbolistu pārākums, izstājoties no turpmākas cīņas par ceļazīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!