Latvijas pludmales volejbola čempionāta "Ergo Open 2020" sezona turpināsies Jūrmalā, kur piedalīsies 68 dueti, vēsta organizatori.

"Ergo Open" Jūrmalas posmā piedalīsies gan vīriešu, gan sieviešu dueti. Vīriešu konkurencē sacensībām Jūrmalā pieteikts 41 duets, bet sieviešu – 27 pāri. Abi skaitļi ir šā gada sacensību rekords.

Vīriešu turnīra pamatsacensībās jau iekļautas 12 komandas, 24 komandas kvalifikācijas turnīrā cīnīsies par četrām vakantajām vietām pamatturnīrā, bet piecām komandām nākas gaidīt rezerves sarakstā, ja nu kāda komanda līdz kvalifikācijas sacensībām atsakās un ir iespēja piedalīties turnīrā. Visi labākie Latvijas pludmales volejbolisti spēlēs Majoru pludmalē, kur septembrī gaidāma arī Eiropas čempionāta norise.

Ar pirmo numuru izlikts Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs, kuri iepriekšējās nedēļas nogalē vētras apstākļos uzvarēja Igaunijas čempionāta posmā Pērnavā, taču pirmajā Latvijas čempionāta posmā bija trešie. Otrie ir titulētie Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuri uzvarēja pirmajā "Ergo Open 2020" posmā Ventspilī. Trešais numurs ir regulārajiem viesiem Latvijas sacensībās – Igaunijas spēcīgākajam pārim Kusti Nelvakam un Martam Tīsāram. Pērnavā spēlēja vien Tīsārs, kura pārinieks šoreiz bija Karli Alliks. Kā ceturtie izsēti Aleksandrs Solovejs un Mihails Samoilovs, piektie – Atvars Vilde un Matīss Gabdulļins, kurš atguvies no ziemas sezonā zālē gūtā savainojuma, sestie – pirmā posma lielākā pārsteiguma autori, kuri pusfinālā pieveica Toču un Pļaviņu, lietuvieši Audrjus Knašs un Patriks Stankevičus. Pamatturnīrā vieta nodrošināta arī citam Lietuvas duetam Artūrs Vasiļjevs/Roberts Juhņevičs, bet kvalifikācijā piedalīsies vēl pieci Lietuvas un divi Igaunijas pludmales volejbolisti.

Protams, skatītāji gaida finālu Šmēdiņš/Samoilovs – Pļaviņš/Točs, otrajiem gribot revanšēties par nosacīto neveiksmi pirmajā posmā – trešo vietu kopvērtējumā. Pagājušajā gadā ne parastajā Jūrmalas posmā, ne finālā spēcīgākie volejbolisti nepiedalījās. Jūlijā uzvarēja lietuvieši Arturs Vincelovičs un Tomass Stasevičus, bet finālā par Latvijas čempioniem kļuva M. Samoilovs/Solovejs.

Sieviešu duetiem arī 12 pāri jau ir pamatturnīrā, kamēr pārējie kvalifikācijā cīnīsies par atlikušajām četrām vietām. Galvenās favorītes ir Eiropas čempiones Tīna Laura Graudiņa un Anastasija Kravčenoka. Tālākā vietu sadale atkarīga no izlozes, stabilitātes un veiksmes, jo spēku samēri ir gana līdzīgi.

Pirmajā šīs sezonas posmā Ventspilī Graudiņa/Kravčenoka pārspēja Aneti Namiķi un Varvaru Brailko, kas Jūrmalā izliktas otrās un no Igaunijas čempionāta posma Pērnavā pēc sacensību pārcelšanas uz svētdienu devās mājās, lai labāk sagatavotos tieši Jūrmalas posmam. Ventspilī spēlē par bronzu igaunietes Helēna Hollasa un Līsa Sometsa, kas Jūrmalā izliktas ar sesto numuru, apspēlēja lietuvietes Ievu Dumbauskaiti un Gerdu Grudzinskaiti, kurām piešķirts trešais numurs Jūrmalā. Ar ceturto numuru ir izlikts cits Lietuvas pāris Karole Virbickaite un Urte Andrjukaitīte, bet piektās ir Pērnavas trešās vietas ieguvējas Kristīne Briede/Krista Paegle. Zemais desmitais numurs neatbilst Martas Ozoliņas un Luīzes Skrastiņas pāra varēšanai, un sagādāt pārsteigumu vēlēsies arī citi dueti.

Pagājušogad Graudiņas un Kravčenokas prombūtnē Jūrmalā triumfēja Brailko un Namiķe, bet "Ergo Open 2019" finālā triumfēja Graudiņa/Kravčenoka.

Jūrmalas posmā gaidāms iespaidīgs kaimiņvalstu spēlētāju desants. Kopā ar jau minētajiem duetiem ciemos ieradīsies seši Lietuvas un pieci Igaunijas sieviešu pāri. Tikmēr kvalifikācijas turnīrā dalību pieteikusi arī Latvijas izlases kandidāte zāles volejbolā Enija Bidzāne.

Sacensības piektdien, plkst. 17:00, sāksies ar kvalifikācijas turnīru. Sestdien no plkst. 10:00 noritēs grupu turnīra spēles un pirmās divas izslēgšanas spēļu kārtas, bet svētdien tiks noskaidroti uzvarētāji – plkst. 16:00 paredzēts turnīra fināls sievietēm, bet stundu vēlāk – cīņa par zeltu vīriešiem.

Tāpat kā visā valstī, veselības situācijas dēļ būs ierobežojumi arī skatītājiem, taču tieši tāpēc viņu atbalsts ir īpaši nepieciešams visiem spēlētājiem, kuri pēc Covid-19 vīrusa izraisītās pauzes ir izsalkuši pēc volejbola un emocijām. Turklāt skatītājiem dažādas balvas ir sarūpējis čempionāta ģenerālsponsors – apdrošināšanas sabiedrība ERGO.

"ERGO Open 2020" sezonā septiņu nedēļu garumā būs pludmales volejbola svētki ar visu labāko Latvijas sportistu līdzdalību. Piedalīsies gan 2019. gada Eiropas čempiones Tīna Laura Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, gan kontinenta eksčempioni Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs, gan šobrīd no Latvijas duetiem augstāko vietu pasaules rangā ieņemošie Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs, gan citi labākie Latvijas pludmales volejbola pāri.

Jau astoto gadu par aizraujošu čempionāta norisi palīdz gādāt Latvijas pludmales volejbola čempionāta ģenerālsponsors – apdrošināšanas sabiedrība ERGO. Čempionātu atbalsta Ventspils, Jūrmalas, Saulkrastu, Daugavpils un Cēsu pilsētas domes.

Ieeja uz visām "Ergo Open 2020" spēlēm ir bez maksas, tāpēc līdzjutēji ir aicināti klātienē izbaudīt augstas klases pludmales volejbola spraigās spēles, piedalīties konkursos, kā arī baudīt labu mūziku un karsējmeiteņu uzstāšanos. Tomēr skatītāju vietu skaits klātienē būs ierobežots valstī noteikto ar pandēmiju saistīto drošības pasākumu dēļ, un ierasti pilnas skatītāju tribīnes šogad nedrīkstēs būt. Latvijas Volejbola federācija uz pasākuma norises laiku iesaka lejuplādēt ar Covid-19 saistīto aplikāciju. Ilggadējais čempionāta sponsors ERGO ir parūpējies arī par to, lai visos posmos sporta līdzjutējiem klātienē būtu nodrošināta pludmales apstākļos ērti lietojama roku dezinficēšanas iespēja. Šogad ikvienam pludmales volejbola līdzjutējam būs iespēja sekot līdzi saviem favorītiem televīzijā, vērojot fināla dienas spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!