Foto: F64
Ar bīstamo slimību meningītu saslimušais Latvijas vīriešu volejbola valstsvienības līderis Gundars Celitāns nevarēs palīdzēt Latvijas izlasei 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, apstiprināja izlases menedžeris Ainārs Dakša.

Slimība Celitānam tika konstatēta pagājušajā nedēļā, bet pēc pirmajām ārstu pārbaudēm vēl nebija zināms, vai volejbolista saslimšana ir smagā vai vieglā formā. Tāpēc izlases vadība uzreiz neatmeta visas cerības uz viņa iekļaušanos komandā.

Tomēr tagad kļuvis zināms, ka tuvākās divas līdz trīs nedēļas sportists pavadīs slimnīcā, bet viegls mājas režīms Celitānam nozīmēts līdz septembra vidum, kas nozīmē, ka izlasei būs jāiztiek bez sava līdera.

"Iepriekš cerējām, ka nebūs tik traki. Nevar teikt, ka medicīniski šis ir smags gadījums, taču meningīta simptomātika ar īpaši lielu vērību liek pievērsties tieši atveseļošanās posmam, kas būs ļoti svarīgs. Tāpēc sportistam nepieciešams pilnīgs miers, bet par sportu šobrīd viņam nav jādomā," izteicās Dakša.

"Komplikāciju risks šādos gadījumos pastāv vienmēr, taču, ievērojot visus ārstu norādījumus un maksimāli saudzējot sevi atveseļošanās laikā, nākotnē viņam nevajadzētu būt nekādām problēmām turpināt spēlēt augstā līmenī," piebilda Dakša.

Kvalifikācijas turnīru Latvijas izlase divos izbraukumos septembrī aizvadīs Ungārijā un Latvijā.

Gatavošanos komanda sākusi pirmdien, sastāvā esot visiem spēcīgākajiem valsts spēlētājiem. Neskaidrība pagaidām ir tikai ar Jāni Šmēdiņu. Viņš vasaras sezonā tradicionāli pievēršas pludmales volejbolam, kur pārī ar Mārtiņu Pļaviņu startēs Londonas olimpiskajās spēlēs. Par viņa iespējamo pievienošanos izlasei tiks lemts pēc Olimpiādes.

Savukārt ar jau ilgstoši uz izlasi neaicināto Jāni Pēdu, kuru no izlases pagājušā gada nogalē pirms Londonas olimpisko spēļu pirmskvalifikācijas turnīra atskaitīja par neierašanos uz treniņu, joprojām valstsvienības vadībai nav izdevies atrast kopīgu valodu. Kā izteicās Dakša, arī Pēdam durvis uz izlasi vienmēr ir atvērtas, tomēr iniciatīvai šādā gadījumā jānāk no paša spēlētāja puses, izrādot savu vēlmi pārstāvēt valsti.

Latvijas izlasei pirmās pārbaudes spēles paredzētas no 9. līdz 13.augustam Grieķijā pret vietējo valstsvienību. No 24. līdz 26.augustam Latvijas izlase piedalīsies pārbaudes turnīrā Igaunijā, kur spēkosies ar Igaunijas, Somijas un, iespējams, Kazahstānas izlasēm. Savukārt nedēļu pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas Latvijas izlase dosies uz Beļģiju, kur aizvadīs trīs pārbaudes spēles pret Beļģijas valstsvienību.

Kvalifikācijas turnīra uzvarētāji nodrošinās sev vietu 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet grupas otrās vietas ieguvējas turpinās cīņu par finālturnīru kvalifikācijas turnīra nākamajā kārtā.

Pagājušā gada novembrī Latvijas izlase piedalījās šovasar gaidāmo Londonas olimpisko spēļu priekškvalifikācijas turnīrā, tomēr nespēja izcīnīt ceļazīmi uz četrgades svarīgāko notikumu.

Iepriekšējās trīs sezonas Celitāns aizvadīja Turcijas komandās Ankaras "Ziraat Bankasi" un "Halkbank", bet šovasar viņš noslēdza līgumu ar Itālijas A1 līgas klubu Modēnas "Casa".

Ar smadzeņu apvalku iekaisumu jeb meningītu pašlaik saslimis arī Latvijas basketbola izlases spēlētājs Armands Šķēle, kurš turklāt ar to cīnās jau trešo reizi pāris gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!