Foto: Latvijas Volejbola federācija
Latvijas Volejbola federācija nopelnījusi iespēju organizēt nākamā gada Eiropas U20 čempionātu, kas ieplānots valsts galvaspilsētā no 10. līdz 13. augustam. Jau daudzus gadus Latvijā regulāri notiek nozīmīgas starptautiskas sacensības pludmales volejbolā - šī lieliskā tradīcija turpināsies arī 2023. gadā, paziņojumā uzsver Latvijas Volejbola federācija (LVF).

Aizvadītajā vasarā Latvijas jaunatnes pludmales volejbolam bija iespaidīgi panākumi starptautiskajos mačos. Kristians Fokerots/Gustavs Auziņš izcīnīja U18 Eiropas zeltu un U19 pasaules zeltu, Dāvis Teteris/Olivers Bulgačs ieguva U19 pasaules sudrabu, Kristians Fokerots/Artūrs Rinkevičs tika pie U22 Eiropas sudraba, bet Deniela Konstantinova/Līva Ēbere kļuva par U20 Eiropas vicečempionēm. Visiem minētajiem medaļniekiem, izņemot Rinkeviču, vecums ļauj pretendēt uz piedalīšanos nākamā gada mājas Eiropas U20 čempionātā.

"Kad tika iegūta pirmā un otrā vieta pasaules U19 čempionātā, izvirzījām mērķi rīkot Eiropas U20 čempionātu," atklāj Latvijas Volejbola federācijas ģenerālsekretārs Arnis Tunte. "Mums ir pasaules U19 čempioni un vicečempioni. Ja U20 čempionāts notiktu ārpus Latvijas, tad pasaules U19 vicečempioni nevarētu spēlēt, jo būtu tikai viena kvota. Bet tajā vecumā mums ir vēl kādi trīs pāri, kuri mierīgi varētu tur būt. Mājiniekiem ir trīs kvotas, tāpēc aktīvi sākām strādāt pie tā lai rastu iespēju noorganizēt turnīru. Mums bija jārīkojas par labu mūsu sportistiem."

Uz šo sacensību organizēšanu pretendēja četras valstis, un galu galā Eiropas Volejbola konfederācija lēma par labu Latvijai. "Mēģināsim ieviest, lai kāds no čempionātiem regulāri notiktu Latvijā," norāda Tunte. "Mums tas jauniešu līmenis ir pietiekami augsts, un čempionāts paver jaunas iespējas."

Iepriekšējos divos mājas čempionātos Latvijas pludmales volejbols tika atalgots ar medaļām. 2015. gadā Rīgā aizvadītajā Eiropas U18 čempionātā triumfēja Tīna Graudiņa un Paula Ņečiporuka. 2018. gadā Jūrmalā notikušajā Eiropas U22 čempionātā Mihails Samoilovs un Kristaps Šmits izcīnīja pirmo vietu, bet Tīna Graudiņa un Anastasija Samoilova (tolaik Kravčenoka) izrādījās otrās labākās.

2023. gada čempionāts notiks "Merks" teritorijā (orientējoši Skanstes ielas rajonā), kur tiks izveidots jauns un paliekošs pludmales volejbola stadions. Rīga ir vienīgā Latvijas pilsēta ar vairākām pludmales volejbola hallēm, kur trenējas jaunie sportisti - tādējādi loģiski, ka arī volejbola federācija cenšas radīt labvēlīgāku vidi sadarbībā ar Rīgu.

Eiropas U20 čempionāta budžets ir aptuveni 250 tūkstoši eiro. Šobrīd notiek intensīvs process finansējuma piesaistīšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!