Foto: Publicitātes attēli
Latvijas čempionāta pludmales volejbolā "Ergo Open 2016" pirmajā posmā Jūrmalas pludmales centrā Majoros triumfēja Alise Lece / Marta Ozoliņa un Toms Šmēdiņš / Aleksandrs Solovejs, informēja Latvijas Volejbola federācija.

Vispirms kļuva zināmas uzvarētājas sievietēm. Ceturtdaļfinālā ar pirmo numuru izsētās Alise Lece un Marta Ozoliņa kontrolēja cīņas gaitu pret treniņu biedrenēm Anastasiju Kravčenoku un Līvu Solu, uzvarot ar 2-0 (21:15, 21:16). Arī pārējās cīņas beidzās divos setos. Pagājušā gada Eiropas U-18 čempiones Tīna Graudiņa un Paula Nečiporuka ar 2-0 (21:15, 21:11) pārspēja divus gadus jaunākās Nadeždu Saveļjevu un Lindu Grambergu, bet Ilze Liepiņlauska un Sanda Rogozina tika galā ar citu jauniešu duetu Inese Raciņa/Marija Čerņavska – 2-0 (21:15, 21:11). Ceturtajā mačā negaidīti pārliecinoši ar trešo numuru izsētās Lana Sorokina pārī ar Janu Jaudzemu, kura šoreiz aizstāja Inesi Jursoni, uzvarēja rangu tabulā ceturtās – Agnesi Caicu un Alisi Pastari – 2-0 (21:10, 21:14). Finālā iekļuva Lece/Ozoliņa, kuras ar 2-1 (21:17, 17:21, 15:13) "nolauza" Liepiņlausku un Ragozinu, un Jaudzema/Sorokina, kas setu galotnēs izrādījās spēcīgākas par Graudiņu un Nečiporuku ar 2:0 (21:19, 21:19).

Finālā vispirms smaidīt varēja Lana un Jana, kuras pirmā seta vidū bija ieguvušas sešu punktu pārsvaru, un likās, ka lāsts, Martai un Alisei spēlējot pret Inesi Jursoni un Lanu Sorokinu, turpināsies arī Sorokinas un Jaudzemas izskatā, taču Marta Ozoliņa rezultātu izlīdzināja – 18:18, un uzvara setā jaunākajām fināla dalībniecēm tika pēc Leces serves, kuru uzņemt nespēja Sorokina – 21:19. Arī otrajā setā pēc līdzīga sākuma pārsvaru Lecei un Ozoliņai lielā mērā nodrošināja Lanas Sorokinas problēmas ar servju uzņemšanu, Alises Leces darbība blokā un Martas Ozoliņas uzbrukuma sitieni laukuma brīvajās vietās, ātri vien izplēnot jautājumam par uzvarētāju spēlē – 9:5, 16:7 un 21:10. Savukārt trešo vietu izcīnīja Graudiņa un Nečiporuka, kas ar 2:1 (19:21, 21:17, 15:11) pārspēja Liepiņlausku un Ragozinu.

"Sākumā nospēlējām neveiksmīgi," fināla gaitu komentēja Alise Lece. "Tomēr izdevās uzlabot sniegumu un uzvarēt. Šogad tās vairs nav tikai trīs spēcīgas komandas turnīrā, un klāt ir nākuši vairāki spēcīgi jauno meiteņu dueti. Savukārt pasaules tūrē mums trūkst pieredzes, jo tur esam aizvadījušas tikai kādas 15 spēles. Polijas "Grand Slam" uzreiz būsim pamatsacensībās, un tā būs iespēja uzreiz tikties ar trim spēcīgām pretiniecēm, tomēr ar laiku arī pašas noteikti spēsim iekļūt pamatturnīrā."

"Pirmajā setā paprasījām pārtraukumu, nogājām malā un runājām, ka nedrīkst spēlēt kā sētas mačos," par krīzi pirmajā setā stāstīja Marta Ozoliņa. "Runājām, ka vienkārši ejam atpakaļ laukumā un izdarām savu darbu. Pirmo reizi izdevās nospēlēt ar vēsu galvu. Katru gadu sacensību līmenis paaugstinās. Tas attiecas gan uz dalībniecēm, gan sacensību organizāciju. Arī pašas esam cītīgi strādājušas, trenējoties pa divām – trim reizēm dienā, kā arī uzlabojot fizisko sagatavotību. Nākamnedēļ dosimies uz EEVZA sacensībām Maskavā, bet pēc tam uz "Grand Slam" Polijā. Gaidījām, kad beidzot arī mums paveiksies, un Polijā tas ir noticis – esam pamatturnīrā."

Vīriešu turnīrā pēc Latvijas čempionu Edgara Toča un Riharda Finstera izstāšanās Edgara kājas traumas dēļ par uzvarētājiem kļuva viņu pretinieki tajā liktenīgajā mačā - Aleksandrs Solovejs un Toms Šmēdiņš. Vēlreiz jāatgādina, ka mačā pret Toču un Finsteru vēlākie uzvarētāji pēc 12:21 pirmajā setā arī otrajā pārliecinoši bija iedzinēju lomā, atrodoties pāris punktu attālumā no zaudējuma. Posmā ar otro numuru izliktie Solovjs ar Tomu Šmēdiņu spēlēja arvien labāk, pa ceļam uz finālu pārspējot Gintu Antomu un Dāvi Nātriņu ar 2-0 (21;17, 21:10) un sagādājot pirmo zaudējumu turnīrā teicami spēlējušajiem igauņiem Martam Tīsāram un Kusti Nilvakam. Finālā pretī stājās ciemiņš no Lietuvas Arns Rumševičus, kura pārinieks šoreiz bija Pauļus Matulis. Lietuvieši ceturtdaļfinālā nepiedāvāja nekādus uzvaras variantus Armandam Āboliņam ar Tomu Benjavu – 2-0 (21:13, 21:12) un pusfināla trešajā setā bija par mata tiesu (diviem punktiem) labāki nekā Raimonds Vilmanis un Kaspars Salmiņš – 2-1 (21:13, 19:21, 15:13).

Tāpat kā gandrīz visa turnīra laikā pretinieki finālā turpināja ar servju uzņemšanu mocīt Aleksandru Soloveju. Tomēr pēc 4:5 latvieši guva trīs punktus pēc kārtas, spēcīgi un precīzi uzbruka Saša, arī Toms savas iespējas garām nelaida gan ar spēcīgiem uzbrukumiem, gan māņu sitieniem brīvā laukuma vietā un iegūto 16:11 pārsvaru neatdeva līdz seta beigām – 21:15. Otrajā setā likās, ka Soloveja spēka rezerves ir izsmeltas. Neuzņemta serve noveda pie 6:8 un sitiens autā – pie 10:13, taču nedaudz pakoriģēts bloks Soloveja izpildījumā, kā arī Šmēdiņa aizsardzībā uzcelta bumba un uzbrukuma sitiens izredzes līdzsvaroja – 14:14. Sekoja divas lietuviešu kļūdas un viņu pieprasītais pārtraukums, taču tas noveda pie 18:14 un pēdējais bumbai mačā pieskārās Matulis, kurš nespēja atstāt spēlē Soloveja raidīto bumbu – 2:0 (21:15, 21:17).

"Ar katru maču spēlējām arvien labāk," jau uzvarētāja godā teica Toms Šmēdiņš. "Gribējām kopā spēlēt jau EEVZA turnīrā ziemā, taču ārsti Sašam vēl spēlēt neļāva, un par pārinieku turnīrā izvēlējos Tomu Benjavu. Janvāra beigās operācija bija man, un divus mēnešus nevarēju spēlēt. Tāpēc vasara mums tikko ir sākusies. Protams, mēs šeit nespēlētu, ja vakar Edgars Točs nebūtu meties pakaļ bumbai, kura viņam par katru cenu nebija jāpaceļ. Kopā cerējām spēlēt jau Maskavas"Grand Slam" turnīrā, taču nebijām gatavi. Es arī tiku pie angīnas, bet Sašam joprojām jādzer antibiotikas. Nākamnedēļ uz Maskavu dosimies uz EEVZA posma sacensībām, pēc tam Sašam jāpabeidz mācības LSPA, un tad brauksim uz "Grand Slam" turnīru Polijā. Tālākais lielā mērā būs atkarīgs no tā, kuros turnīros tiksim pie spēlēšanas."

"Trenējušies esam gana, aizvadām pa diviem treniņiem dienā," piebilda Aleksandrs Solovejs. "Tomēr ir bijušas traumas un slimības, tāpēc vēlu esam sākuši spēlēt. Toms man daudz palīdz. Saka, kā rīkoties blokā un ko darīt laukumā. Klausu viņu, un šodien izdevās uzvarēt."

Spēlē par trešo vietu Tīsārs un Nilvaks 33 minūtēs pārspēja Vilmani un Salmiņu – 2-0 (21:12, 21:17). Savukārt jau ceturtdaļfinālā gaitas turnīrā aprāvās ar piekto numuru izsētajiem Ruslanam Sorokinam ar Ingaru Ivanovu, kas ar 0-2 (13:21, 19:21) piekāpās igauņiem, un Atvaram Vildem ar Ralfu Ozoliņu, kas ar 0-2 (22:24, 15:21) atzina Vilmaņa un Salmiņa pārākumu.

Nākamais posms ERGO OPEN 2016 Latvijas čempionātā pludmales volejbolā notiks pēc divām nedēļām Rīgā, kad no 10. līdz 12. jūnijam Rīgā spēkosies vīriešu komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!