Foto: Vadims Morozovs
Latvijas vīriešu volejbola izlase, gatavojoties 2018.gada pasaules čempionāta (PČ) kvalifikācijas otrās kārtas spēlēm, piektdien pārbaudes spēlē savā laukumā pārspēja Dāniju.

Latvijas komanda izcīnīja panākumu ar rezultātu 3-1 (25:16, 24:26, 25:20, 26:24).

Mājinieku rindās rezultatīvākais ar 24 punktiem bija Edvarts Buivids, 15 punktus guva Toms Vanags, bet 12 - Romāns Saušs.

Debiju Latvijas pieaugušo izlasē šajā duelī piedzīvoja Edvīns Skrūders, Antons Nazarovs, Vladimirs Visockis un Matīss Gabdulļins.

"Šī ir tikai pirmā pārbaudes spēle, tāpēc secinājumus izdarīt ir pāragri," pēc mača teica Latvijas izlases galvenais treneris Raimonds Vilde. "Uzvara, protams, ir patīkama. Pozitīvas emocijas ir ļoti svarīgas, it sevišķi jaunajiem puišiem. Noteikti ir lietas, kas sagatavošanās posmā jāuzlabo, taču spēlētāju pašatdeve man patika. Ja man vaicā par cēlājiem, tad apmierināja cēlāja Edvīna Skrūdera darbība. Nevienu gan izcelt īpaši negribu. Rīt ir nākamā spēle, un noteikti pamainīsim arī sastāvu."

Abas komandas "Elektrum" Olimpiskajā centrā tiksies arī sestdien un svētdien, bet nākamajā nedēļā Latvijas izlase piedalīsies turnīrā Ukrainā.

Latvijas izlase pasaules čempionāta kvalifikācijas otrajā kārtā no 23. līdz 28.maijam tiksies ar pērnā gada Eiropas vicečempioni un miniturnīra saimnieci Slovēniju, tāpat Beļģiju, Portugāli, Izraēlu un Gruziju. Šajā kvalifikācijas posmā tiks aizvadīts grupu turnīrs, izspēlējot piecas spēles piecās dienās.

Katra no sešām apakšgrupu uzvarētājām kvalificēsies finālturnīram, kamēr otro vietu ieguvējas spēkosies atlases turnīra trešajā kārtā.

Šīs Latvijai ir pirmās spēles kopš pērnā oktobra, kad tā aizkļuva līdz izšķirošajai kārtai par vietu 2017. gada Eiropas čempionātā, tomēr piekāpās Igaunijai.

Raimonda Vildes un Borisa Kolčina vadītajai Latvijas izlasei šovasar nevarēs palīdzēt pamatsastāva spēlētāji Hermans Egleskalns, Deniss Petrovs un Artis Caics, kuriem par sevi atgādinājušas dažādas veselības likstas.

"Federācija oficiālu uzdevumu vēl nav devusi. Tā kā nevarēs palīdzēt vairāki iepriekšējās izlases dalībnieki, man pašam būs interesanti redzēt, ko spēs jaunie, kuri pievienosies pirmoreiz, un kāda būs komanda bez pieredzējušajiem cēlājiem. Ceru uz pozitīvu rezultātu ne tik daudz skaitļu izteiksmē kā spēles ziņā," iepriekš izteicās valstsvienības galvenais treneris Vilde. "Rezultāts lielā mērā būs atkarīgs no mūsu pretiniekiem. Favorīti nebūsim, bet šādas spēles ir akūti nepieciešamas gan jaunajiem, gan vecajiem. Tas nenozīmē, ka rezultāts ir otršķirīgs. Spēlēsim, cik labi varēsim, un tad skatīsimies, cik tālu ar to tiksim."

Pērn Slovēnijas volejbolisti Eiropas čempionātā izcīnīja sudraba medaļas, bet CEV Eiropas līgā kļuva par uzvarētājiem. Tikmēr beļģi pērn pēc 36 gadu pārtraukuma atgriezās pasaules čempionāta finālturnīrā, kur netika tālāk par grupu turnīru. Tāpat beļģi ir 2013. gada CEV Eiropas līgas uzvarētāji.

Savukārt Portugāle iepriekšējo reizi pasaules čempionāta finālturnīrā spēlēja 2002. gadā, kad tika izcīnīta astotā vieta. Šogad portugāļi Pasaules līgas turnīrā ieņēma 14. vietu. Tikmēr Gruzijas un Izlases valstsvienības pēdējo gadu laikā ar panākumiem nav izcēlušās.

Finālturnīrā sev vietu jau ir garantējušas 2014. gada pasaules čempione Polija un 2015. gada Dienvidamerikas čempione Brazīlija, kā arī nākamā finālturnīra organizatores Itālija un Bulgārija.

Pasaules volejbola čempionāts vīriešiem norisināsies Itālijā un Bulgārijā 2018. gada septembrī, un tajā sacentīsies 24 pasaules labākās izlases.

Iepriekšējā pasaules čempionāta kvalifikācijā Latvijas volejbolisti savā grupā palika trešie un otrajā kārtā neiekļuva, bet pērn Latvijas izlase aizkļuva līdz Eiropas čempionāta izšķirošajai kvalifikācijas kārtai, kurā tomēr piekāpās Igaunijai.

Latvijas izlases kandidātu saraksts:

Edvarts Buivids, Aleksandrs Kudrjašovs, Toms Švāns (visi - "Parnu", Igaunija), Andis Cimoška ("Poliurs"/"Ozolnieki"), Matīss Gabduļļins ("Raiffeisen Waldviertel", Austrija), Ingars Ivanovs, Antons Nazarovs, Vladimirs Visockis (visi - RTU/"Robežsardze"), Reinis Pekmanis (Ālstas "Lindemans", Beļģija), Aivars Petruševics ("Caransebes", Rumānija), Romāns Saušs ("Duren", Vācija), Edvīns Skrūders (Jēkabpils "Lūši"), Ruslans Sorokins ("Prievidza", Slovākija), Toms Vanags (Tartu "BigBank", Igaunija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!