Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas pludmales volejboliste Tīna Laura Graudiņa pašreizējos apstākļos nestartētu kopā ar agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, trešdien sociālajā vietnē "Instagram" paziņoja sportiste.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) janvārī paziņoja, ka aicina pētīt veidus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties starptautisko sacensību apritē. Šo paziņojumu nosodīja ne tikai Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un citas amatpersonas, bet arī vairākas sporta federācijas.

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK), atbildot uz SOK aicinājumu, paziņoja, ka tās nostāja bija, ir un būs nemainīga un principiāla - kamēr notiek karš Ukrainā, Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs zem jebkāda karoga ir nepieļaujama.

Graudiņa, kura iepriekšējos divos gados atzīta par Latvijas labāko sportisti, savā paziņojumā uzsver, ka pilnībā atbalsta LOK pausto pozīciju.

"Pašreizējos apstākļos sacensībās kopā ar šo valstu sportistiem es nepiedalītos. Lai cik daudz es kā sportiste ziedoju savam olimpiskajam sapnim, tas absolūti nav salīdzināms ar ukraiņu tautas un sportistu upurēšanos par savas valsts brīvību. Ir pagājis gads, kopš šīs brutālās agresijas, un nav nekādu pazīmju, ka Krievijā būtu kādas izmaiņas. Tāpēc no sirds ceru, ka SOK pieņems lēmumu, kas patiesi un pēc būtības saskan ar olimpisko garu," rakstīts sportistes paziņojumā.

SOK ieskatā, valdības nedrīkstētu izlemt, kuri sportisti var piedalīties sacensībās un kuri nē. Tāpat konsultāciju procesā nonākts pie secinājuma, ka nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās, liegumu pamatojot tikai ar viņa pilsonību.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!