Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas duets Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka sestdien Minhenē otro reizi kļuva par Eiropas čempionēm.

Ar trešo numuru izliktais Latvijas duets izšķirīgo cīņu pret Šveices pāri Nīna Brunnere/Tanja Hiberli (4.) uzvarēja ar 2-1 (18:21, 21:15, 15:11).

Pirmajā setā uzreiz vadībā izvirzījās šveicietes, uzvarot setu ar 21:18 pēc Hīberli bloka pret Graudiņu.

Otrā seta sākumā ar 2:0 un 4:1 pēc izcilas Kravčenokas darbības aizsardzībā un uzbrukumā izvirzījās latvietes. Graudiņa uzbrukumā panāca 5:1, un šveicietes bija spiestas prasīt pārtraukumu.

Pēc Brunneres sitiena autā Latvijas duets panāca pat 7:1 pārsvaru, taču drīz vien šveicietes bija gandrīz blakus - 9:7 Latvijas dueta labā.

Graudiņas bloks pret Hīberli palīdzēja panākt 11:7, bet nākamos trīs punktus guva pretinieces. Graudiņa ar "eisu" pa Hīberli panāca 13:10. Graudiņai bloķējot Hīberli, tika panākta vadība ar 17:13.

Hīberli sitot autā, latvietes otro setu uzvarēja ar 21:15.

Trešo setu ar sekmīgu uzbrukumu sāka Graudiņa, bet Brunnere pirmoreiz izvirzīja šveicietes vadībā ar 5:4. Ar lielisku darbību aizsardzībā un sekmīgu uzbrukuma sitienu Kravčenokas izpildījumā tika panākts 7:6, bet, pēc Hīberli sitiena autā šveicietēm nepalīdzēja arī video atkārtojums - 8:6.

Graudiņas bloks, Kravčenokas aizsardzība un Graudiņas uzbrukums deva 9:6 vadību, liekot šveicietēm pieprasīt pārtraukumu.

Vēl viens Graudiņas bloks pret Hīberli latvietēm deva 10:6 pārsvaru, bet 11:6 tika panākts pēc Graudiņas "eisa" pa Hīberli.

Brunnere uzbrukumā panāca 9:12, bet Hīberli bloks deva 10:12, liekot pārtraukumu pieprasīt jau Latvijas duetam.

Graudiņa ar otro pieskārienu panāca 13:10, bet Hīberli sitiens pāri laukumam deva četras mačbumbas latvietēm - 14:10.

Kravčenokas serves uzņemšana nebija perfekta, taču Hīberli bloks pa tīklam pāri lidojošo bumbu beidzās ar bumbas lidojumu autā. Arī video atkārtojums liecināja par to pašu, latvietēm uzvarot ar 15:11.

Abām komandām izdevās pa piecām netveramām servēm, taču latvietes vairāk kļūdījās šajā spēles elementā (3:1). Latvijas duets bija labāks uzbrukumā (33:31), bet šveicietes - blokā (6:3).

Vislielākā atšķirība bija kļūdās, vairāk kļūdoties šveicietēm (12:5).

Par uzvaru Eiropas čempionātā Latvijas duets nopelnīja 800 pasaules ranga punktus.

"Esam ļoti lepnas. Tas ir neticami, tas ir maģisks brīdis mūsu dzīvēs," tiešraidē pēc spēles teica Kravčenoka.

"Šādas lietas nenotiek bieži, un mēs šos brīžus atcerēsimies visu atlikušo mūžu," piebilda Graudiņa.

"Mēs nedaudz uzlabojām sniegumu un sajutām spēles ritmu. Šveices duets ir ļoti spēcīga komanda, un mums vienmēr ir bijušas grūtas cīņas ar viņām, un ir tik patīkami beidzot uzvarēt," par spēli teica pāra bloķētāja Graudiņa.

"Mums patīk smaidīt kortā un izbaudīt spēli. Mēs tikai vēlējāmies būt laimīgas katru brīdi šajā kortā," pāra spēles uztveri atklāja Kravčenoka.

Kopš 2018.gada abi dueti savā starpā bija tikušies piecas reizes, un pēdējās četrās savstarpējās cīņās pārākas bijušas pretinieces. Šveices pāris pārāks bija arī šomēnes Hamburgas "Elite 16" apakšgrupā un CEV Nāciju kausa pusfinālā.

Abi dueti apakšgrupu turnīrā uzvarēja abās spēlēs, tādējādi "play-off" sāka no otrās kārtas jeb astotdaļfināla, svinot panākumus arī līdz finālam.

Pusfinālā 2019.gada Eiropas čempiones Graudiņa un Kravčenoka ar rezultātu 2-0 (21:13, 21:19) pārspēja Nīderlandes duetu Raisu Shonu/Katju Stamu, kuras sacensībās izsētas ar piekto numuru, bet šveicietes ar rezultātu 2-0 (21:14, 21:17) guva virsroku pār spānietēm Danielu Alvaresu/Tanju Moreno (17.).

Savukārt vīriešu turnīrā 2015.gada Eiropas čempioni Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš turnīra noslēdza ar zaudējumu astotdaļfinālā, ieņemot dalītu devīto vietu.

Eiropas čempionātā 32 dueti sadalīti astoņās apakšgrupās. Abos mačos uzvarējušie pāri uzreiz iekļuva astotdaļfinālā, bet vienu panākumu izcīnījušie dueti izslēgšanas turnīru sāka no pirmās kārtas, kamēr abās cīņās zaudējušajiem pludmales volejbolistiem čempionāts bija beidzies.

Pērn Vīnē notikušajā čempionātā Graudiņa/Kravčenoka ieņēma ceturto vietu, bet Samoilovs/Šmēdiņš un Mārtiņš Pļaviņš/Edgars Točs nepārvarēja "play-off" otro kārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!