Foto: DELFI
Latvijas volejbola izlase ne bez piedzīvojumiem nokļuvusi Turcijā un svētdien valsts vidienes pilsētā Sivasā sāks dalību CEV Eiropas Zelta līgā.

Spēles sākums pulksten 14:00 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" piedāvās lasītājiem teksta tiešraidi no Turcijas.

Pagājušā gadā pēc ilgāka pārtraukuma Latvijas izlase atkal startēja šajā turnīrā, tikai pakāpi zemāk – Sudraba līgā tika izcīnīta bronza. Šogad Latvijas izlase startē jau Zelta līgā, kurā 12 komandas cīnās par tikšanu uz Igaunijā paredzēto "Final Four". Šajā finālturnīrā tiks sadalītas divas ceļazīmes uz FIVB Nāciju līgu.

Latvijas volejbolisti Zelta līgas grupu turnīrā tiksies ar spēcīgajām Turcijas, Beļģijas un Slovākijas izlasēm. Eiropas izlašu rangā beļģi ir septītie, Slovākija ieņem 14. vietu, bet Turcija ir uzreiz aiz slovākiem. Latvija šajā rangā atrodama 26. vietā.

Latvijas volejbola izlase treniņus sāka 6. maijā, aizvadītas divas pārbaudes spēles pret Baltkrieviju (uzvara un zaudējums), kurās dota iespēja sevi parādīt daudziem jaunajiem spēlētājiem. Šogad valstsvienības kandidātu lokā ir ļoti daudz nesen 20 gadu slieksni sasniegušie un jaunāki volejbolisti. Šovasar Latvijas izlasē nebūs viena no komandas līderiem Hermaņa Egleskalna, kura ģimenē nesen bija pieaugums.

Latvijas izlases galvenais treneris Avo Kēls pēc vienīgā treniņa Sivasas sporta zālē bija nedaudz norūpējies. "Redzams, ka kājas ne visai grib kustēties puišiem. Mūsu komandas statistiķis speciāli uzmanīja servju uzņemšanu un tā treniņā bija ne visai laba."

Turcijas izlasē daudz kas izmainījies, salīdzinot ar pagājušā gada Zelta līgu. Tāpēc Kēls nevar sniegt pilnu ainu saviem spēlētājiem par pretiniekiem, tomēr zināma informācija igauņa rīcībā ir – viņš neslēpj, ka volejbolā (tāpat kā citos sporta veidos) lieti noder iegūtie sakari.

"Jautājumu ir daudz. Viņiem treneris ļauj daudz spēlēt, riskēt. Pieļauj zināmu brīvdomāšanu, vinam ļoti patīk, ja spēlētājs "lasa" spēli. Man arī patīk, bet zināmos rāmjos," turku spēles stilu raksturo Kēls, pieminot, ka Turcijas izlase "uz papīra" ir augumā garāka.

Latvijas izlase uz Turciju devusies sabalansētā sastāvā – puse no 12 spēlētājiem ir gana pieredzējuši, bet otra puse ir jaunie volejbolisti. Kēls jau pirms Zelta līgas neslēpa, ka jauno volejbolistu iesaiste sacensībās būs viens no mērķiem, domājot par Latvijas izlases nākotni. "Jau jau paņēmu (jaunos), tad esmu apmierināts ar viņu darbību treniņos. Ja nebūtu apmierināts, tad citus ņemtu," diplomātiski atbild Kēls.

Turcijas volejbolisti "uz papīra" ir pieredzējušāki, augumā raženāki, bet visi spēlē vietējā čempionātā. Kēls nešaubās, ka spēle būs labs pārbaudījums Latvijas volejbola izlasei. "Vienmēr jau gribas to (labvēlīgo) rezultātu spēlē. Bet ja pretinieks ir labāks, tad neko nevar padarīt. Mani interesē, kā mēs izskatīmises mentāli, ja turki iegūs lielāku vadību. Vai mēs nesalūzisim? Var teikt, ka ne tikai sportiskā pārbaude, bet arī mentālā."

Pēc spēles Turcijā 29. maijā Latvijas volejbolisti Rīgā tiksies ar Slovākiju, bet jau 1. jūnijā uzņems Beļģiju. Tad Latviju 8. jūnijā gaida spēle Beļģijā, 12. jūnijā – Slovākijā, bet Zelta līgu Latvijas volejbolisti noslēgs 16. jūnijā ar spēli mājās pret Turciju.

Latvijas volejbola izlases sastāvs spēlei pret Turciju:
Ingars Ivanovs, Jānis Jansons, Toms Vanags, Toms Švāns, Reinis Pekmans, Markuss Cielavs, Armands Āboliņš, Deniss Petrovs, Edgars Šimanskis, Kristaps Platačs, Atvars Ozoliņš, Vladislavs Blumbergs
Galvenais treneris – Avo Kēls, treneri – Guntis Atars, Lauris Iecelnieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!