Foto: cev.eu
Latvijas volejbola izlases galvenajam treneris Avo Kēlam kvalificēšanās Eiropas čempionāta finālturnīram bijusi vienīgā motivācija darbā ar valstsvienību, viņš atzina pēc svētdien izcīnītās uzvaras.

Latvijas vīriešu volejbola izlase svētdien kvalifikācijas D grupas spēlē ar 3-0 (25:15, 25:21, 25:23) pārspēja turnīra mājinieci Kipru, tādējādi pēc 26 gadu pārtraukuma izcīnot vietu Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Šī iekļūšana Eiropas spēcīgāko komandu vidū Kēlam ir jau trešā pēc divām iepriekšējām ar Igaunijas valstsvienību. "Tā ir vairāk nekā 90% emocionāla iekļūšana finālturnīrā, Latvijas Volejbola federācijas preses dienestam sacīja Kēls. "Sarunās par Latvijas valstsvienības vadīšanu man svarīga nebija ne alga, ne kas cits. Man bija spēcīga vēlēšanās kopā ar Latviju iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā. Tā bija mana vienīgā motivācija."

Latvija 2021. gada vasaras nogalē un rudens sākumā kopā ar vēl 23 valstīm spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas notiks Igaunijā, Somijā, Čehijā un Polijā.

Tomēr izšķirošā spēle pret Kipru nebija viegla, jo Latvija maču noslēdza bez diviem no vadošajiem spēlētājiem - otrajā setā traumu guva Hermans Egleskalns, bet trešā seta galotnē savainojās arī Deniss Petrovs.

“Ar to es rēķinājos, ka Hermans var nespēlēt, jo mēs par to runājām pēc mača ar Spāniju," iespēju izšķirošo maču aizvadīt bez Latvijas izlases uzbrukuma līdera apstiprināja Kēls. "Pārtraukumā, ko paņēmu, rezultātam esot 15:15, Egleskalns man pateica, ka nevar spēlēt tālāk. Nebija laika domāt. Zināju, ka tas būs Kristaps Platačs. Viņš šovasar labi izskatījās, un man nebija šaubu, ka viņš spēs spēlēt pietiekami labi."

Savukārt Petrovs no sastāva izkrita trešā seta beigās. "Mēs to punktu pēc Atvara Ozoliņa uzbrukuma vinnējām, Deniss pagrieza potīti un krita Kipras laukuma puses virzienā. Tāpēc tiesnesis atdeva punktu pretiniekiem, ļaujot viņiem izvirzīties vadībā ar 23:22. Punktu un vēl arī Petrovu zaudējām," nepatīkamo situāciju aprakstīja treneris. "Edvīns Skrūders izgāja laukumā, uzreiz droši izspēlēja "paipa" kombināciju ar Ozoliņu, pēc tam izpildīja divas labas serves. Sportiskā nozīmē nekaunīgs, kādam arī jābūt cēlājam.”

"Spēles likme bija liela. Ja mēs svētdien būtu zaudējuši, šis rezultāts acīmredzot sekmētu mūsu netikšanu uz finālturnīru. Tad mums konkurencē ar citu grupu otrajām vietām tiktu atņemtas abas uzvaras ar Moldovu, bet vietā būtu tikai viena uzvara ar Kipru, maksimums četri punkti, ja būtu zaudējuši piecos setos. Tas nebūtu līdzējis. Tāpēc tā psiholoģiski mums bija ļoti grūta spēle - pretinieks it kā ir vājāks, bet šī turnīra laikā savu viedokli par Kipru biju mainījis trīsreiz, un spēlēt viņi māk," uzsvēra Kēls.

Komentējot visa atlases cikla rezultātus, Kēls izceļ treneru un komandas personāla darbību - fiziskās sagatavotības treneri Tarmo Tītsu, fizioterapeitu Tomu Zvonkovu, statistiķi Karlu Ēriku Eizenšmidtu un palīgus - Gunti Ataru un Borisu Kolčinu. Viņš arī bilst, ka 16 cilvēkiem ar vienu Zvonkovu ir par maz, un nākamajā reizē viņam vajadzētu vismaz vienu palīgu, kas nodarbotos tieši ar masāžu.

Treneris uzsver, ka, iespējams, iekļūšanu finālturnīrā palīdzēja nodrošināt agrais gatavošanās sākums, ko Covid-19 pandēmijas dēļ nevarēja atļauties konkurenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!