Foto: F64

Otrdien Majoru pludmalē Jūrmalā sākās 2020. gada Eiropas pludmales volejbola čempionāts, un pirmajā sacensību dienā kortā izgāja četri Latvijas sieviešu dueti. Vienīgo uzvaru Latvijai izcīnīja Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, bet pārējie trīs dueti piedzīvoja zaudējumus.

Turnīrā ar piekto numuru izliktās Eiropas čempiones Graudiņa un Kravčenoka pirmajā spēlē šajā čempionātā ar 2-0 (21:14, 21:14) apspēlēja Somijas sportistes Rīku Lehtonenu un Nīnu Ahtiainenu, kuras Jūrmalā spēlē ar 28. numuru.

"Bijām labi noskaņojušās spēlei un gribējām pretinieces pārspēt jau no paša spēles sākuma," pēc spēles teica Graudiņa. "Bijām izstrādājušas mača plānu ar treneri Andri Krūmiņu un pie tā pieturējāmies. Bijām labākas par pretiniecēm, un rezultāts varēja būt vēl lielāks, jo pirmajā setā man divreiz nosvilpa nepareizu piespēli."

"Varbūt mums par labu nāca piespiedu atpūta pirms čempionāta," piebilda Kravčenoka. "Vasarā labi pastrādājām, un varbūt šī pauze bija nepieciešama."

Graudiņa ar lepnumu rāda pašas sašūto matu turētāju Latvijas karoga krāsās, jokojot, ka Covid-19 pozitīvā testa dēļ divu piespiedu pauzes nedēļu laikā nodarbojusies ar rokdarbiem.

"Reakcija uz bumbu bija nedaudz novēlota - ķermenis uz domu reaģēja nedaudz lēnāk nekā parasti," par dīkstāves sekām saka sportiste. "Uz beigām jau bija labāk."

"Bumbas kontrole nebija tik laba," piebilst pāriniece Kravčenoka. "Pirms spēles nebija grūti. Biju tik priecīga, ka mums tomēr atļāva startēt. Bija prieks un optimisms."

Graudiņa uzsver, ka kopumā abām divām dueta dalībniecēm otrdien labi padevās visi spēles elementi. "Tomēr pirmā seta vidū iekarsu," atzīst volejboliste. "Uzbrukumā gribējās stipri iesist bumbu smiltīs, gūstot punktu. Vēsa prāta pietrūka."

Kravčenoka uzreiz piemin, ka pāriniece ļoti labi servējusi, kam uzreiz piekrīt arī Graudiņa.

"Labi nospēlējām kā komanda," beidzamos uzsvarus spēles analīzē saliek jūrmalniece. "Man nebija daudz ar bloku gūtu punktu, taču ar bloku novirzīju bumbas lidojumu uz Anastasiju, kurai bija vieglāk bumbas atstāt gaisā un pēc tam gūt punktu."

"Nospēlējām akurāti," precizē Kravčenoka.

Savukārt turnīrā ar 27.numuru izliktais Latvijas duets Anete Namiķe/Varvara Brailko pirmajā spēlē šajā čempionātā ar 0-2 (16:21, 16:21) piekāpās Čehijas sportistēm Barborai Hermannovai un Marketai Slukovai, kuras Jūrmalā spēlē ar sesto numuru un kuras 2018.gadā Nīderlandē izcīnīja Eiropas meistarsacīkšu bronzas medaļas.

"Bija nedaudz grūti koncentrēties pēc uzvaras iepriekšējā nedēļā Eiropas U-20 čempionātā," piekrita Brailko. "Tomēr centāmies tikt emocijām pāri, kaut gan tas līdz galam neizdevās."

"Čehietēm bija ļoti labas serves. No viņām var pamācīties, kā jāservē," pretinieces slavēja Namiķe. "Viņas nebija neērtākās. Ne augumā garas, ar kādām mums parasti ir grūtāk spēlēt, taču viņu agresīvajām servēm nebijām gatavas."

"Cerējām uz labu spēli, gribējām uzspiest savu spēles stilu, taču agresīvās serves mūs izsita no ierindas," piebilda Brailko.

Jāspēlē bija savās mājās, lielu, kaut arī ne pilnu tribīņu priekšā.

"Tā bija daudz lielāka atbildība nekā Čehijā U-20 čempionātā, kur spēles nevarēja redzēt pat tiešsaistē," par pirmo maču Jūrmalā saka Namiķe. "Ir labi, ja zini, ka mājās tevi atbalstīs, brauks skatīties draugi, tomēr pagaidām tas arī nedaudz traucē."

Vēl 18 gadus vecās Krista Paegle/Kristīne Briede (26.) pirmajā spēlē šajā čempionātā ar 0-2 (13:21, 17:21) piekāpās Eiropas eksčempionēm Sannei Keizerei un Madeleinai Mepelinkai, kuras Jūrmalā spēlē ar septīto numuru.

"Labākajam Latvijas duetam Tīna Graudiņa/Anastasija Kravčenoka un mūsu šodienas pretiniecēm ir savādāks stils, Graudiņa uzbrūk lielākā augstumā, bet nīderlandietes spēlē spēka spēli," lūgta salīdzināt divu iepriekšējo gadu Eiropas čempioņu spēles stilu, saka Briede.

"Mums noteikti izdevīgāks ir nīderlandiešu piekoptais spēka stils," piebilst Paegle.

Sportistes atklāja, lai arī ciests zaudējums, laukumā izdevās īstenot teju visu, pie kā iepriekš strādāts treniņos.

"Ko pirms spēles bijām iedomājušās, tas arī izdevās. Spēlējām, kā ar treneri bijām runājušas," par maču saka Briede, piebilstot, ka Kristai reizēm bija ļoti labs bloks. Savukārt Paegle norāda, ka Briedei vairākkārt izcili izdevās nospēlēt aizsardzībā.

Par to, ka pretī ir 2018.gada Eiropas čempiones, volejbolistes pat neiedomājās. "Vairāk domājām par savu spēli," saka Briede, piebilstot, ka domāšana par pretiniecēm tikai pasliktina spēli.

Visbeidzot Marta Ozoliņa/Luīze Skrastiņa ar 0-2 (7:21, 16:21) zaudēja titulētajām vācietēm Laurai Ludvigai/Margaretai Kozuhai, kurām piešķirts otrais numurs.

"Nevienu neesmu redzējusi tā strādājam treniņos, kā to dara Skrastiņa," pēc zaudējuma gandrīz visu iespējamo titulu īpašniecei pludmales volejbolā Ludvigai un Kozuhai teica Ozoliņa.

"Man reizēm liekas, ka Luīze varētu nodarboties ar volejbolu režīmā 24 stundas un septiņas dienas nedēļā. Tāpēc viņas progress ir milzīgs. Reizēm ir tā, ka man varbūt kaut ko negribas darīt, bet Skrastiņa ir tā, kas pavelk uz priekšu," saka Ozoliņa, kura pati pazīstama kā smagu treniņu piekritēja.

"Nedaudz lielākas tribīnes un nedaudz olimpiskā čempione pretī," spēli Jūrmalā ar Pasaules tūres vienas zvaigznes turnīru Viļņā nedēļas nogalē salīdzina Ozoliņa. "Gaidu brīnumu. Pirmajā spēlē varbūt pret Vācijas pāri iespējas bija mazākas, taču arī gribējās vairāk iekrampēties rezultātā otrajā setā. Otrajā spēlē gribētos paveikt vairāk."

"Gribēju otrajā setā 22:20 mūsu labā," par sapņiem saka Skrastiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!