Foto: www.cev.lu
Latvijas pludmales volejbola pāris Tīna Graudiņa un Marta Ozoliņa trešdien sasniedza pirmo Eiropas spēļu izslēgšanas turnīru.

Apakšgrupu sacensības ar 31.numuru izliktās Graudiņa/Ozoliņa noslēdza ar uzvaru 2-1 (21:16, 21:23, 15:9) pār austrietēm Valēriju Teiflu un Bjanku Nadīni Casu, kuras izliktas ar 18.numuru.

Otrdien Graudiņa/Ozoliņa līdzīgā duelī ar 1-2 piedzīvoja zaudējumu spēlē ar Čehijas duetu Martinu Jakubsovu un Diānu Žolnerčikovu, kuras turnīrā izliktas ar otro numuru. Vēlāk Graudiņa un Ozoliņa aizvadīja otro dueli un atkal līdzīgā cīņā cieta neveiksmi ar 1-2 pret sacensību 15.numuru Lauru Džombīni un Džūliju Toti no Itālijas.

Tā kā trim komandām bija vienāds punktu skaits, vietu sadalījumu šo pāru vidū aprēķināja pēc šo komandu savstarpējo spēļu mazo punktu attiecības. Kamēr par grupas uzvarētāju kļuva itālietes, kurām panākumi visās trijās spēlēs, tikmēr latvietēm savstarpējā attiecība bija +4 punkti, čehietēm -11, bet austrietēm - 24 punkti.

Otrā vieta apakšgrupā latvietēm nodrošināja iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, kurās sportistes cīnīsies par vietu astotdaļfinālā.

Tikmēr Latvijas pludmales volejbola pāri Ruslans Sorokins un Aleksandrs Solovejs, kā arī Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža ar mainīgām sekmēm sāka pirmo Eiropas spēļu sacensības.

C apakšgrupas pirmās kārtas mačā ar 19.numuru izliktie Sorokins un Solovejs ar 0-2 (18:21, 16:21) piekāpās Grieķijas duetam Kocilianam Georgam un Zupanam Nikam, kuri izlikti ar 14.numuru.

Zīmīgi, ka vēl maijā šo grieķu duetu Latvijas spēcīgākais duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš maijā apspēlēja Jūrmalas "Masters" posma astotdaļfinālā.

Nākamo maču Sorokins un Solovejs aizvadīs ceturtdien, kad tiksies ar spēcīgajiem itāļiem Paolo Ingroso un Mateo Ingroso.

Vēlāk laukumā devās arī Latvijas otrais vīru pāris Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, kas sacensībās izlikts ar ceturto numuru. Viņi D apakšgrupas pirmajā mačā spraigā cīņā ar 2-1 (19:21, 22:20, 15:10) pieveica Somijas duetu Peku Pīpo un Jirki Nurminenu, kas turnīrā tikuši pie 29.numura.

Ceturtdien šis Latvijas duets spēkosies pret baltkrievu duetu Aleksandru Kavaļenku un Aleksandru Djadko.

Tikmēr Latvijas brīvā stila cīkstonis Imants Lagodskis trešdien sacensības svara kategorijā līdz 97 kilogramiem sāka ar uzvaru, pirmajā duelī pieveicot somu Jeri Heino.

Tiesa, nākamajā cīņā, kas bija jau ceturtdaļfināls, Latvijas sportists cieta neveiksmi, piekāpjoties vienam no sacensību galvenajiem favorītiem krievam Abdusalamam Gadisovam. Vēlāk Krievijas atlēts cieta neveiksmi pusfinālā, kas Lagodskim atņēma cerības piedalīties gandarījuma turnīrā un cīnīties par bronzu.

Kā zināms, pirmajās trijās sacensību dienās Latvijas cīkstoņiem starti Eiropas spēlēs izvērtās ļoti neveiksmīgi un tika ciestas piecas neveiksmes piecās cīņās, līdz pirmo - un pagaidām vienīgo - Eiropas spēļu godalgu Latvijai izcīnīja pēdējo divu gadu Latvijas labākā sportiste Anastasija Grigorjeva, kura tika pie bronzas medaļas svara kategorijā līdz 63 kilogramiem.

Tikmēr neveiksmīgas kvalifikācijas sacensības trešdien aizvadīja Agate Rasmane, kura ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē iekrāja 365 punktus no 400 iespējamiem un palika 31.vietā no 36 dalībniecēm. Finālā iekļuva astoņas labākās sportistes.

Vēlāk kvalifikācijas sacensības ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē aizvadīja arī Lauris Strautmanis, kurš bija Latvijas delegācijas karognesējs pirmo Eiropas spēļu atklāšanas ceremonijā. Viņam izdevās iegūt 570 punktus no 600 iespējamajiem, kas ļāva ieņemt 27.pozīciju 33 dalībnieku konkurencē. Arī Strautmanis finālsacensībām nekvalificējās.

Tāpat trešdien 1/16 finālā savās svara kategorijās startēja trīs Latvijas bokseri, no kuriem visi piedzīvoja neveiksmes - svara kategorijā līdz 69 kilogramiem Mihails Pavlovs piekāpās spānim Jouvam Sissoko Ndjajem, nesasniedzot astotdaļfinālu. Līdzīgs liktenis svara kategorijā līdz 81 kilogramam piemeklēja arī Ņikitu Vesocki, kurš piekāpās ungāram Nobertam Harčam. Tāpat nākamo kārti nesasniedza arī Artūrs Ahmetovs, kurš atzina Gruzijas atlēta Iraklija Melikišvili pārkāpumu, sacenšoties svara kategorijā līdz 64 kilogramiem.

Eiropas spēlēs, kas ilgs līdz 28.jūnijam, piedalīsies vairāk nekā seši tūkstoši kontinenta atlētu, kuri sacentīsies 20 sporta veidos, bet plānots, ka Latviju pārstāvēs aptuveni 65 atlēti.

Dažos no sporta veidiem (šaušanā, galda tenisā un triatlonā) atlēti varēs nopelnīt ceļazīmi uz 2016.gadā Riodežaneiro paredzētajām olimpiskajām spēlēm. Savukārt peldēšanā un vieglatlētikā būs iespējams izpildīt nepieciešamos normatīvus, lai kvalificētos nākamā gada Olimpiādei. Tikmēr džudo un cīņa šajās sacensībās vienlaicīgi būs arī Eiropas čempionāti, bet Eiropas spēlēs nav iekļauts teniss.

Tāpat spēļu programmā nav arī tādu olimpisko sporta veidu kā burāšana, airēšana un modernā pieccīņa. Basketbola vietā ir strītbola sacensības. Tāpat nav klasiskā futbola, bet ir pludmales futbols. Savukārt no neolimpiskajiem sporta veidiem programmā iekļuvuši karatē un sambo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!