Uzvaras pirmajās Eiropas čempionāta spēlēs trešdien izcīnīja Latvijas pludmales volejbola dueti Mārtiņš Pļaviņš/Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs/Ruslans Sorokins.

Ar septīto numuru izliktie Pļaviņš/Šmēdiņš pirmajā P apakšgrupas cīņā ar 2-0 (21:13, 21:16) pārspēja Grieķijas sportistus Georgiosu Kocilianosu/Nikosu Zupani, kuriem piešķirts 26.numurs.

Savukārt Samoilovs/Sorokins, kuri izlikti ar astoto numuru, sīvā cīņā ar 2-1 (28:26, 17:21, 15:11) pārspēja Čehijas duetu Janu Dumeku un Martinu Tihi, kuri izsēti ar 25.numuru.

Ceturtdien Pļaviņš/Šmēdiņš aizvadīs spēles ar 23.numuru izsētajiem poļiem Mihalu Kadziolu/Jakubu Šalankjeviču un šveiciešiem Patriku Hoišeru/Džefersonu Bellagvardu, kuri izlikti ar desmito numuru.

Bet Samoilovs/Sorokins spēkosies ar krieviem Jaroslavu Koškarevu/Konstantīnu Semjonovu, kuriem ticis 24.numurs, un ar devīto numuru izliktajiem norvēģiem Iveru Andreasu Horemu/Geiru Eitunu.

Eiropas čempionāta finālposmā ir tāda pati izspēles kārtība kā "Grand Slam" sacensībās - 32 pamatturnīra pāri sadalīti astoņās grupās, pa četriem katrā. Grupu turnīrā katrs duets ar katru izspēlē pa mačam savā apakšgrupā, un, lai turpinātu cīņu par titulu, ir jāieņem vismaz trešā vieta.

Grupas uzvarētājs automātiski garantēs sev vietu labāko 16 dalībnieku skaitā, bet katras apakšgrupas otrās un trešās vietas ieguvēji aizvadīs cīņas ar citu grupu šo pašu vietu ieguvējiem. Tam volejbolistu duetam, kas apakšgrupā būs palicis ceturtajā vietā, turnīrs būs beidzies ar dalītu 25.-32.vietu.

Kā jau daudzos sporta veidos, arī pludmales volejbolā šogad galvenās sacensības būs Londonas olimpiskās spēles. Pēc pasaules čempionāta, kas noslēgsies 17.jūnijā, Londonas Olimpiādei būs kvalificējušies pa 16 FIVB ranga labākajiem duetiem vīriešu un sieviešu konkurencē, tomēr vienu valsti varēs pārstāvēt tikai divi dueti. Šobrīd FIVB olimpiskajā rangā Pļaviņš/Šmēdiņš, kā arī Samoilovs/Sorokins atrodas labāko 16 vidū, kamēr Minusa/Jursone jau zaudējušas visas cerības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!