Foto: Publicitātes foto
Latvijas pludmales volejbola vīriešu izlase piektdien Krievijas pilsētā Sočos iekļuva Kontinentālā kausa (KK) izcīņas 4. kārtas finālā, kur sestdien tiksies ar Krieviju. Savukārt Latvijas sieviešu izlase svētdien cīnīsies par otro vietu turnīrā un tikšanu nākamajā kārtā, portālu "Delfi" informē Latvijas Volejbola federācijā.

Mārtiņš Pļaviņš/Haralds Regža un Ruslans Sorokins/Toms Šmēdiņš pusfināla cīņā ar 2:0 uzvarēja Baltkrieviju. Pļaviņš/Regža ar 2-0 (21-18, 21-7) pārliecinoši uzvarēja Antonu Dedkovu/Jevhenu Višņevski, bet Ruslans Sorokins/Toms Šmēdiņš sīvākā cīņā ar 2-1 (15-21, 21-16, 15-10) pārspēja baltkrievu pirmo duetu Aleksandru Dzjadku/Aleksandru Kavaļenku.

Krievijas izlase ar 2:0 uzvarēja Slovākiju un arī iekļuva finālā. Fināla uzvarētāji KK izcīņas 4. kārtas turnīra grupā nodrošinās uzvaru, bet fināla zaudētāji vēl cīnīsies par 2. vietu ar to komandu, kura būs pārāka starp pusfināla vājākajām komandām.

Savukārt Latvijas pludmales volejbolistes pusfinālā sīvā cīņā ar 1:2 zaudēja Zviedrijai, bet pēc tam spēlē par 3. vietu ar 2:0 pārspēja Angliju, kas ļaus meitenēm turpināt cīņu par iekļūšanu nākamajā kārtā - KK finālturnīrā.

Inese Jursone/Tīna Graudiņa turnīru Latvijai sāka ar uzvaru 2-0 (21-14, 21-15) pār Kristinu Turinu/Suzannu Turinu. Pusfinālā līdz vienas komandas divām uzvarām Latvija izvirzījās vadībā ar 1:0, taču otrajā mačā zviedrietes spēja panākt izlīdzinājumu, jo Alise Lece/Marta Ozoliņa ar 0-2 (17-21, 13-21) zaudēja Karinai Lundkvistai/Anni Lī Rinislandai. Uzvarētāju noteikšanai bija nepieciešama izšķirošā trešā spēle, kurā Jursone/Graudiņa sīvā cīņā ar 1-2 (14-21, 21-14, 12-15) zaudēja Lundkvistai/Rinislandai.

Latvijas volejbolistes vēlāk piektdien cīņā par 3. vietu ar 2:0 uzvarēja Angliju, kas pusfinālā ar 0:2 zaudēja Francijai.

Lece/Ozoliņa ar 2-0 (21-17, 21-13) pārspēja Viktoriju Palmeri/Džesiku Grimsoni, bet Jursone/Graudiņa ar 2-0 (21-10, 21-15) pieveica Jasminu Kāšoeku/Anaju Evansu. Uzvarot spēlē par 3. vietu, Latvijas komanda ieguva tiesības sestdien mēroties spēkiem ar fināla Francija - Zviedrija neveiksminiecēm cīņā par 2. vietu turnīrā.

Katras grupas divas labākās komandas kvalificēsies Kontinentālā kausa finālturnīram, kas notiks 2016. gadā. Kopumā KK izcīņā 4. kārtā 16 komandas kā vīriešu, tā sieviešu konkurencē, būs sadalītas pa četrām grupām, noskaidrojot pa astoņām komandām, kuras iekļūs nākamajā kārtā.Turnīri notiks arī Viļņā (Lietuva), Salonikos (Grieķija) un Telavivā (Izraēla). Finālturnīrā jau ir tikušas pa astoņām komandām, kuras uzvarēja 3. kārtas grupu turnīros.

Latvijas pludmales volejbolisti maija sākumā Kontinentālā kausa izcīņas 3. kārtā savās grupās pirmās vietas nespēja izcīnīt, tāpēc pa tiešo netika pusfinālā, bet ir spiesti spēlēt ceturtajā kārtā. Latvijas vīriešu izlasi pārstāvēja Jānis Šmēdiņš/Mārtiņš Pļaviņš un Ruslans Sorokins/Aleksandrs Solovejs. Turcijas pilsētā Fethijē notikušajā grupas turnīrā pirmajā spēlē ar 2:0 tika uzvarēta Horvātija, grupas finālā ar 1:2 zaudēts Turcijai, bet spēlē par 2. vietu grupā ar 2:0 uzveikta Anglija.

Latvijas sieviešu izlasē startēja Alise Lece/Marta Ozoliņa un Inese Jursone/Tīna Graudiņa. Viņas Kipras pilsētā Limasolā pirmajā spēlē ar 0:2 zaudēja Nīderlandei, tad ar 2:0 uzvarēja Kipru, bet cīņā par 2. vietu grupā ar 0:2 zaudēja Somijai.

Kontinentālā kausa izcīņa ir saistoša noskaidrojot ne tikai spēcīgāko kontinenta pludmales volejbola nāciju, bet galvenokārt cīņā par olimpiskajām ceļazīmēm uz 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie ceļazīmes uz četrgades nozīmīgāko sporta forumu tiks Kontinentālā kausa fināla uzvarētāji, kuri kļūs zināmi 2016. gada jūnijā. Savukārt otrās un trešās vietas ieguvēji olimpisko sapni vēl varēs piepildīt Starpkontinentālajā finālturnīrā.

Olimpiskajās spēlēs startēs pa 24 duetiem vīriešiem un sievietēm. Vienu valsti katrā kategorijā varēs pārstāvēt ne vairāk par diviem pāriem. Izstrādātais kvalifikācijas nolikums paredz, ka pie olimpiskajām ceļazīmēm tiks 15 labākie pasaules ranga dueti, par atskaites punktu ņemot 2016. gada 13. jūniju. Automātiski ceļazīmi nodrošināja arī šī gada pasaules čempioni, kā arī piecas komandas, kuras nākamgad uzvarēs Kontinentālā kausa izcīņas turnīros savos kontinentos. Savukārt Starpkontinentālajā finālturnīrā tiks noskaidrotas vēl divi olimpiskie dueti. Viena vieta olimpiskajās spēlēs ir garantēta mājiniekiem - Brazīlijas volejbolistiem, kuri gan varēs cīnīties arī par otru ceļazīmi kā visi pārējie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!