Latvijas sieviešu volejbola izlase piedzīvojusi pirmo sastāva "īsināšanu", un treniņā piektdien pulcējās tās 16 spēlētājas, kuras svētdien dosies uz nākamo izlases treniņnometni Daugavpilī, vēsta Latvijas Volejbola federācija.

Pēc desmit dienu treniņiem paplašinātā sastāvā uz Daugavpili izlase dosies vairs tikai 16 spēlētāju sastāvā:

diagonālās spēlētājas – Megija Dambrehte, Anija Jurdža, Katrīna Paula Krustkalne, Marta Kamēlija Levinska, Vlada Pridatko;

pirmā tempa spēlētājas – Terēze Hrapāne, Irbe Andike Lazda, Lāsma Ozola;

cēlājas – Elvita Dolotova, Elza Reknere;

otrā tempa spēlētājas – Paula Nikola Ņečiporuka, Petra Ņečiporuka, Līga Plāte, Ingrīda Šveigere;

"libero" – Kristīne Kramēna, Elīna Zvaigzne.

"Izvēloties tās 16 spēlētājas, kuras dosies uz Daugavpili, man gandrīz nebija šaubu par "ārzemniecēm". Jautājums bija, vai viņas būs pietiekami atpūtušās pēc sezonas un brauciena uz izlasi," par savu izvēli pamatoja izlases galvenais treneris Pāvels Seļivanovs. "Turklāt mēs taču neņemam cilvēkus no ielas un neaicinām, vai viņas negrib uzspēlēt volejbolu. Savukārt Latvijas spēlētājas visu sezonu bija treneru acu priekšā. Tie nav gadījuma cilvēki. Daudz ko noteica arī darbs treniņos. Kā trenējamies, tā spēlējam."

"Skaidrs, ka nav viegli skatīties acīs cilvēkam un pateikt, ka viņš vairs nebūs komandā," par izlases samazināšanas procesu saka treneris. "Pats tam esmu izgājis cauri un esmu gaidījis rindā, vai mani nosauks tajā sarakstā. Turklāt pēc pārbaudes spēlēm vēl divas meitenes būs jāatskaita."

Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Jānis Buks, runājot par šīs izlases potenciālu, uzsver, ka "viss ir galvā. Cilvēks pats nosprauž sev mērķus vai ierobežojumus. Ja pats sevi neierobežo, ja tiec ar mērķiem galā galvā, tad šķēršļus var pārvarēt daudz vienkāršāk."

"Vīriešu izlase, kas izcīnīja ceļazīmi uz Eiropas čempionāta finālturnīru, šobrīd ir paraugs gan laukumā, gan ārpus tā," atgādina Buks. "Arī sieviešu valstsvienība ir augšupejas procesā, un volejbolistes ir pozitīvs piemērs mazām meitenītēm, kuras varbūt tikko sākušas trenēties."

Šajā laikā Latvijas sieviešu volejbola izlase ieguvusi ģenerālsponsoru "Clean R", kas atbalstīs komandu kvalifikācijas turnīrā..

Pēc treniņnometnes Daugavpilī izlase treneru Pāvela Seļivanova, Andreja Odinokova un vispārējās fiziskās sagatavotības trenera Artūra Tintes vadībā dosies uz Baltkrieviju, lai nākamās nedēļas nogalē tur aizvadītu vairākas pārbaudes spēles ar mājinieču izlasi.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles grupā ar Latviju, Bosniju un Hercegovinu, Slovēniju un Čehiju paredzētas divos sabraukumos – no 6. līdz 8. maijam Daugavpilī un no 14. līdz 16. maijam – Bosnijas un Hercegovinas pilsētā Zenicā.

Finālturnīrs plānots 2021. gada augustā un septembrī Serbijā, Horvātijā, Bulgārijā un Rumānijā. Četras mājinieču izlases un astoņas labākās iepriekšējo Eiropas meistarsacīkšu komandas – Turcija, Itālija, Polija, Nīderlande, Vācija, Krievija, Beļģija un Azerbaidžāna – vietu Eiropas 24 labāko komandu skaitā jau ir nodrošinājušas. Atlikušās 12 vietas finālturnīrā ieņems sešu kvalifikācijas grupu uzvarētājas un otro vietu ieguvējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!