Latvijas pludmales volejbola vīriešu izlase sestdien Krievijas pilsētā Sočos izcīnīja pirmo vietu Kontinentālā kausa (KK) izcīņas 4. kārtā un nodrošināja ceļazīmi uz finālturnīru, kurā turpinās cīņu par olimpisko ceļazīmi, informē Latvijas Volejbola federācija (LVF).

Latvijas puiši finālā pret Krievijas izlasi guva uzvaru ar 2:1. Divas teicamas spēles aizvadīja Mārtiņš Pļaviņš/Haralds Regža, kuri guva uzvaras divos setos, nodrošinot iekļūšanu nākamajā kārtā.

Finālā pirmie laukumā devās Ruslans Sorokins/Toms Šmēdiņš, kuri ar 0-2 (18-21, 19-21) zaudēja Krievijas izlases pirmajam duetam Konstantīnam Semjonovam/Vjačeslavam Krasiļņikovam, kuri šosezon pasaules rangā ieņem augsto 11. vietu. Otrajā mačā Pļaviņš/Regža sīvā cīņā ar 2-0 (22-20, 21-18) pārspēja Dmitriju Barsuku/Jaroslavu Koškarevu, izlīdzinot rezultātu visā cīņā.

Turnīra uzvarētāja noteikšanai bija nepieciešama izšķirošā trešā spēle, kurā Pļaviņš/Regža vēlreiz nodemonstrēja teicamu sniegumu ar 2-0 (21-14, 22-20) uzvarot Semjonovu/Krasiļņikovu. Otrajā setā Latvijas duets bija iedzinējos ar 11-14, tomēr prata atspēlēties un gūt panākumu, kas Latvijai ļaus nākamajā gadā cīnīties finālturnīrā.

Katras grupas divas labākās komandas kvalificēsies Kontinentālā kausa finālturnīram, kas notiks 2016. gadā. Krievijai par 2. vietu grupā vēl būs jācīnās ar Slovākiju.

Kopumā kausa izcīņā 4. kārtā 16 komandas kā vīriešu, tā sieviešu konkurencē, ir sadalītas pa četrām grupām, noskaidrojot pa astoņām komandām, kuras iekļūs nākamajā kārtā. Turnīri notiek arī Viļņā (Lietuva), Salonikos (Grieķija) un Telavivā (Izraēla). Finālturnīrā jau ir tikušas pa astoņām komandām, kuras uzvarēja 3. kārtas grupu turnīros.

Jau ziņots, ka piektdien Latvijas izlase pusfinālā ar 2:0 uzvarēja Baltkrieviju. Pļaviņš/Regža ar 2-0 (21-18, 21-7) pārliecinoši uzvarēja Antonu Dedkovu/Jevhenu Višņevski, bet Ruslans Sorokins/Toms Šmēdiņš sīvākā cīņā ar 2-1 (15-21, 21-16, 15-10) pārspēja baltkrievu pirmo duetu Aleksandru Dzjadku/Aleksandru Kavaļenku. Krievijas izlase pusfinālā ar 2:0 uzvarēja Slovākiju.

Svukārt Latvijas volejbolistes - Inese Jursone/Tīna Graudiņa un Alise Lece/Marta Ozoliņa netika finālā, jo ar 1:2 zaudēja Zviedrijai, bet spēlē par 3. vietu ar 2:0 uzvarēja Angliju. Vēlāk sestdien Latvijas meitenes spēlē par 2. vietu turnīrā tiksies ar Franciju, kas finālā ar 1:2 zaudēja Zviedrijai. Uzvara ļaus tikt finālturnīrā, bet zaudējuma gadījumā dalība kausa izcīņā būs noslēgusies.

Latvijas pludmales volejbolisti maija sākumā Kontinentālā kausa izcīņas 3. kārtā savās grupās pirmās vietas nespēja izcīnīt, tāpēc neiekļuva finālturnīrā pa tiešo, bet ir spiesti spēlēt ceturtajā kārtā.

Kontinentālā kausa izcīņa ir saistoša noskaidrojot ne tikai spēcīgāko kontinenta pludmales volejbola nāciju, bet galvenokārt cīņā par olimpiskajām ceļazīmēm uz 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie ceļazīmes uz četrgades nozīmīgāko sporta forumu tiks Kontinentālā kausa fināla uzvarētāji, kuri kļūs zināmi 2016. gada jūnijā. Savukārt otrās un trešās vietas ieguvēji olimpisko sapni vēl varēs piepildīt Starpkontinentālajā finālturnīrā.

Olimpiskajās spēlēs startēs pa 24 duetiem vīriešu un sieviešu konkurencē. Vienu valsti katrā kategorijā varēs pārstāvēt ne vairāk par diviem pāriem. Izstrādātais kvalifikācijas nolikums paredz, ka pie olimpiskajām ceļazīmēm tiks 15 labākie pasaules ranga dueti, par atskaites punktu ņemot 2016. gada 13. jūniju. Automātiski ceļazīmi nodrošināja arī šī gada pasaules čempioni, kā arī piecas komandas, kuras nākamgad uzvarēs Kontinentālā kausa izcīņas turnīros savos kontinentos. Savukārt Starpkontinentālajā finālturnīrā tiks noskaidrotas vēl divi olimpiskie dueti. Viena vieta olimpiskajās spēlēs ir garantēta mājiniekiem – Brazīlijas volejbolistiem, kuri gan varēs cīnīties arī par otru ceļazīmi kā visi pārējie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!