Foto: F64
Latvijas vīriešu volejbola izlase pirmdien Tallinā trešajā Eiropas čempionāta finālturnīra spēlē spēkosies ar Slovākiju.

D apakšgrupas mačs "Saku Suurhall" sāksies plkst. 17.00, tiešraidē to pārraidot Latvijas Televīzijas 7. kanālam. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā atgriezusies pēc 26 gadu pārtraukuma un jau pirmajā spēlē trešdien sarūpēja pārsteigumu – uzvara 3-1 (25:23, 25:22, 16:25, 25:21) pār galvenā trenera Avo Kēla dzimteni Igauniju. Otrajā spēlē latvieši ar rezultātu 2-3 (30:28, 20:25, 25:23, 29:31, 11:15) zaudēja Horvātijai.

Slovākijai pirmajās divās spēlēs tikai zaudējumi – 0-3 (22:25, 20:25, 19:25) olimpiskajai čempionei Francijai un 2-3 (27:25, 25:22, 18:25, 14:25, 13:15) mājiniecei Igaunijai.

D grupā pa divām uzvarām ir Vācijai un Francijai, kuras guvušas maksimāli iespējamos sešus punktus, pa vienai uzvarai ir četrus punktus guvušajai Latvijai, kā arī pa diviem punktiem iekrājušajām Igaunijai un Horvātijai, bet abās spēlēs zaudējusī Slovākija tikusi pie viena punkta.

Grupas turnīra turpinājumā Latvijas izlasei otrdien jātiekas ar Vāciju un trešdien – ar olimpisko čempioni Franciju. Abas šīs izlases ir grupas favorītes un pagaidām nav zaudējušas ne seta.

Latvijas izlases kapteinis arī šajā turnīrā ir Toms Švans. Pirms nedēļas uz turnīru devās 14 volejbolisti, bet rezerves sarakstā palika cēlājs Jānis Jansons un uzbrucējs Jānis Medenis. Covid-19 gadījumā ir paredzēta iespēja no rezerves saraksta pieteikt vienu spēlētāju turnīra gaitā.

Slovākijas izlase spēlē savā 11. finālturnīrā, labāko rezultātu sasniedzot pirms desmit gadiem, kad izdevās aizkļūt līdz ceturtdaļfinālam un izcīnīt piekto vietu. Abas komandas iepriekšējo reizi savā starpā spēkojās 2019. gadā, kad Eiropas līgas Zelta grupas sacensībās vispirms piecos setos uzvarēja slovāki, bet pēc tam latvieši revanšējās ar uzvaru četros setos.

Abas izlases arī šovasar spēlēja 19 izlašu turnīrā Eiropas līgā un, startējot Zelta grupā, Latvija bija desmitā, bet Slovākija ieņēma 11. vietu.

2020. gada septembrī Latvijas vīriešu izlase savā kvalifikācijas grupā apsteidza Spāniju, Moldovu un Kipru, izcīnot pirmo vietu. Latvijas volejbolisti tādējādi kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram, kur iepriekš spēlēja 1995. gadā, iegūstot 11. vietu.

Latvijas izlases galvenajam trenerim Avo Kēlam palīdz asistenti Guntis Atars, Boriss Kolčins un Austris Štāls.

Eiropas čempionāta finālturnīrs notiek Igaunijā, Somijā, Polijā un Čehijā, piedaloties 24 izlasēm, kas sadalītas četrās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas četras labākās komandas.

Tā kā Igaunija iekļauta dzeltenajā sarakstā, līdzjutējiem bez Covid-19 sertifikāta pēc atgriešanās Latvijā būs jāievēro pašizolācija.

Turnīra norises laikā valstsvienības viesnīcās dzīvos "burbuļa" apstākļos. Gadījumā, ja Latvijas izlasei izdosies sasniegt "play-off", lidojumu uz Ostravu ar čārterreisu nodrošinās organizatori.

Uz Latvijas izlases spēlēm Tallinā devies arī aģentūras LETA žurnālists Dainis Āzens, lai volejbolistu gaitām un citiem svarīgākajiem čempionāta notikumiem sekotu līdzi tieši no notikumu vietas.

Latvijas izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā Tallinā:

cēlāji – Deniss Petrovs (Ņižņijnovgorodas ASK, Krievija), Edvīns Skrūders (Jēkabpils "Lūši");

diagonāles uzbrucēji – Kristers Dardzāns (Jēkabpils "Lūši"), Hermans Egleskalns (Pirejas "Olympiacos", Grieķija), Kristaps Platačs ("Parnu", Igaunija);

pirmā tempa spēlētāji – Renārs Pauls Jansons ("RTU Robežsardze"/"Jūrmala"), Toms Švans ("Parnu", Igaunija), Gustavs Freimanis (Jēkabpils "Lūši");

otrā tempa uzbrucēji – Romāns Saušs ("Valepa", Somija), Kristaps Šmits (Jēkabpils "Lūši"), Atvars Ozoliņš ("Parnu", Igaunija), Edvarts Buivids ("Lindaren Volley Amriswill", Šveice);

"libero" – Ingars Ivanovs ("RTU Robežsardze"/"Jūrmala"), Artems Petrovs ("Lotos").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!