Foto: Publicitātes attēli
Latvijas U-17 vīriešu volejbola izlase pēc sestdien, 17. jūlijā, Eiropas U-17 čempionāta finālturnīrā (EČ) Albānijas galvaspilsētā Tirānā zaudētās spēles cīņā par septīto vietu mērosies spēkiem ar Beļģiju.

Latvija sīvā cīņā piekāpās Beļģijai ar 1-3 (24:26, 28:30, 25:19, 22:25).

Latvijas izlasē Kristians Fokerots guva 27 punktus, izceļoties ar pieciem blokiem. 21 punktu pievienoja Kristers Landzāns, bet 11 punktus – Armands Rokjāns.

Pretinieku rindās rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Aleksandars Kandevs.

Spēles sākumā sekmīgāk darbojās pretinieki, latviešiem nonākot zaudētājos ar 1:4 un 2:6. Landzāns panāca 4:6, bet pēc Fokerota trāpījuma rezultāts kļuva 10:10. Bulgāri guva trīs punktus pēc kārtas (14:11), taču Fokerots ar servi sarūpēja 14:14.

Pretinieki vēlreiz nespēja noorganizēt rezultatīvu uzbrukumu (15:14), pēcāk Latvijas izlase ieguva lielāku pārsvaru (18:16), taču bulgāri atbildēja ar četru punktu sēriju (18:20). Pēc bulgāru spēlētāja sitiena pāri laukumam rezultāts kļuva 20:20, bet pēc netveramas Rokjāna serves jau 21:20. Fokerots ar otro piegājienu panāca 24:24, tomēr pirmā seta pēdējā izspēlē uzvarēja bulgāri – 24:26.

Otro setu Fokerots sāka ar netveramu servi (1:0), bet pēc tam iniciatīvu uzņēmās Bulgārijas volejbolisti, kurus klātienē atbalstīja arī divi bundzinieki (7:5 un 11:7). Latvijas izlase kopīgiem spēkiem guva piecus punktus pēc kārtas (16:16), pretinieki atbildēja ar diviem (16:18), un tad bulgāru spēlētājs netrāpīja laukumā (20:20). Galotnē izdevās izvirzīties vadībā (23:22 un 25:24), tad nonākt iedzinējos (25:26). Rokjāns panāca 27:26, tomēr pēdējos divus punktus guva bulgāri, uzvarot ar 30:28.

Trešo setu Latvijas volejbolisti sāka apņēmīgi (6:1), bet bulgāri pietuvojās (8:5). Fokerots sekmīgi piespēlēja ar kāju, taču tajā epizodē uzvarēja pretinieki, panākot izlīdzinājumu (12:12). Latvijas izlase sarūpēja sešu punktu sēriju, tostarp ilga izspēle noslēdzās ar Landzāna trāpījumu (18:12). Tādējādi trešajā setā tika svinēta uzvara ar 25:19.

Ceturtajā setā Latvijas izlase izvirzījās vadībā ar 5:3, pretinieki tika priekšā (6:7), Landzāns izpildīja netveramu servi (8:7), bet bulgāru volejbolists sita pāri laukumam (12:10). Bulgārijas volejbolisti guva trīs punktus pēc kārtas (14:15), tad kļūdījās (16:15), un pēc Latvijas volejbolistu cīņas aizsardzībā Fokerots panāca 20:18. Bulgāri atbildēja ar diviem punktiem (20:20), divi bloki pēc kārtas viņiem deva 24:22 vadību, gūstot arī nākamo punktu – 25:22.

"Daudzi spēles elementi "kliboja", šī noteikti bija mūsu sliktākā spēle turnīrā," pēc mača LVF preses dienestam teica Latvijas izlases galvenais treneris Mārcis Obrumans. "Prasījās vairāk izmantot pirmā tempa uzbrucējus. No ceturtās zonas spēlējām visai paredzami, daudz arī punktu guvumus nokārtojām, bet visu laiku mocījāmies pret četru roku bloku. Vajadzēja spēlēt daudzveidīgāk. Un arī serves uzņemšana – pretinieki neservēja tik agresīvi, lai tas mūsu uzņemšanas procents būtu tik zems."

Svētdien cīņā par piekto vietu tiksies Serbija ar Bulgāriju, bet par septīto vietu – Latvija ar Beļģiju.

"Jau šajā spēlē varēja redzēt, ka spēki varbūt jau ir izsmelti, bet tā būs turnīra pēdējā cīņa. Tāpēc jāatrod visi iespējamie un neiespējamie spēki," par svētdienas cīņu saka Obrumans. "Čaļiem jābūt iekšējai motivācijai. Ir tas slavenais teiciens par to, ka viena turnīra laikā viena komanda otru divas reizes neuzvar, taču neviens to uzvaru mums nedāvinās, tā kā būs jāuzvar pašiem."

Jau ziņots, ka Latvijas U-17 izlase Eiropas čempionāta finālturnīros šajā vecuma grupā debitēja ar 3-2 uzvaru pār vienaudžiem no Turcijas, dienu vēlāk ar 1-3 piekāpās Krievijai, turpinājumā mājinieki, albāņi, pieveikti ar 3-0, trešdien tika piedzīvota neveiksme 1-3 pret Beļģiju, bet ceturtdien gūta uzvara 3-1 pār Slovēniju.

Pirmajā grupā Latvija ieņēma ceturto vietu, taču otrā vieta jeb pusfināls bija vien uzvaras attālumā.

Bulgārijai grupā bija trīs setu uzvara pār Itāliju, četru setu panākums pār Austriju, zaudējumi piecos setos Čehijai un Serbijai, kā arī neveiksme trīs setos pret Poliju. Šāds sniegums Bulgārijai deva trešo vietu otrajā grupā.

Finālturnīrā piedalās 12 izlases, kas sadalītas divās apakšgrupās pa sešām katrā. Abu grupu pirmo divu vietu ieguvējas nodrošināja vietu pusfinālos, bet trešās un ceturtās pozīcijas īpašnieces spēkojas par 5.-8. vietu.

Kvalifikācijas sacensību otrajā kārtā Latvijas izlase Mārča Obrumana vadībā ar 3-1 pārspēja Horvātiju un ar 3-0 - Franciju un Baltkrieviju.

Trīs notikušajos turnīros Latvijai šis ir pirmais finālturnīrs, savukārt Bulgārija iepriekšējās divās meistarsacīkstēs iekļuva labāko četriniekā, 2019. gadā izcīnot sudrabu.

Pirms finālturnīra Latvijas izlase Slovēnijas pilsētā Mariborā divreiz zaudēja Austrijai – 1-3 un 0-3.

Finālturnīrs Albānijā noslēgsies svētdien.

Latvijas U-17 vīriešu volejbola izlases kandidāti: Gustavs Auziņš ("libero"), Gabriēls Kokins, Edvards Apsītis, Kristofers Niklāvs Kļaviņš, Leo Aleksandrs Štolcs, Timurs Aisens, Marats Selivanovs, Ņikita Dimitrijevs, Krišs Liepiņš, Armands Rokjāns, Kristians Fokerots, Kristers Landzāns.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!