Foto: AFP/Scanpix
Latvijas vīriešu volejbola izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izšķirošās kārtas pirmajā mačā svētdien izbraukumā piedzīvoja pārliecinošu zaudējumu pret Turciju, piekāpjoties trijos setos ar 0-3 (20:25, 17:25, 23:25).

Pirmā seta ievadā noritēja sīva cīņa par iniciatīvu. Latvijas izlase vairākas reizes liedza turkiem pārņemt kontroles grožus savās rokās, tomēr laika gaitā laukuma saimnieki izmantoja latviešu pieļautās kļūdas un izvirzījās vadībā. Ja pie rezultāta 6:10 Latvijas izlase vēl prata atspēlēties, tad pēc nonākšanas iedzinējos ar 15:19 mājinieki pārsvaru nosargāja.

Arī otrajā setā pēc līdzīga tā ievada iniciatīvu ieguva Turcijas izlases spēlētāji, izvirzoties vadībā ar 10:7. Latvijas izlase spēja pietuvoties līdz divu punktu atstatumam, bet vēlāk vairs netika tuvāk par trim punktiem. Nelielas cerības uz izglābšanos viesiem pavīdēja seta izskaņā, kad tika panākts gana cerīgais 15:19, tomēr seta beigas laukuma saimnieki aizvadīja ar izrāvienu 6:2, kas tika īstenots lielā mēra uz Latvijas izlases pieļauto kļūdu rēķina.

Arī trešajā setā cīņas gaita būtiski nemainījās. Latvijas izlase tā arī nespēja izvirzīties vadībā un ilgu seta daļu atradās iedzinējos ar kā minimums trim punktiem. Seta vidū viesiem izdevās panākt rezultātu 12:13, tomēr tad tika zaudēti četri punkti pēc kārtas, kas krietni sarežģīja ceļu uz panākumu. Seta izskaņā Latvijas izlase pietuvojās līdz 18:20, bet brīdi vēlāk pietuvojās jau līdz viena punkta atstatumam. Pēc vairākiem mēģinājumiem latviešiem izdevās panākt neizšķirtu (23:23), tomēr pēdējos divus punktus pēc kārtas guva laukuma saimnieki, nodrošinot uzvaru sētā un visā mačā.

Otro reizi abas vienības 9.jūnijā satiksies Jelgavā.

Abu izlašu duelī pārāka būs komanda, kas uzvarēs abās spēlēs. Ja panākumi tiks dalīti uz pusēm, uzvarētāju pēc otrās spēles noskaidros tā saucamajā zelta setā. Dueļa uzvarētāji kvalificēsies Eiropas čempionāta finālturnīram.

Uz Turciju izlase devās tādā pašā sastāvā kā uz pasaules čempionāta kvalifikāciju: Gundars Celitāns, Hermans Egleskalns (diagonāles spēlētāji), Deniss Petrovs, Artis Caics (cēlāji), Viktors Koržeņevičs, Jānis Vāvers, Andrejs Zavorotnijs (1.tempa spēlētāji), Ansis Medenis, Lauris Iecelnieks, Aivars Petruševics, Austris Štāls (2.tempa spēlētāji), Ingars Ivanovs (libero).

Pagaidām joprojām laukumā nevar doties Armands Celitāns, kurš ārstē traumu.

Eiropas čempionāta finālturnīrs šogad no 20. līdz 29.septembrim notiks Polijā un Dānijā.

Latvijas izlase, sekmīgi pārvarot pēdējo kvalifikācijas kārtu, Eiropas čempionātā spēlētu vienā apakšgrupā ar Polijas, Slovākijas un Francijas komandām.

Latvija līdz šim Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalījusies vienu reizi, tas notika vēl 1995.gadā, kad viens no komandas līderiem bija pašreizējais valstsvienības galvenais treneris Raimonds Vilde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!