Foto: Latvijas Volejbola federācija
Latvijas sieviešu izlase pirmdien, 8. augustā, Itālijas speciālista Danieles Mario Kaprioti vadībā Jelgavā atzina Austrijas izlases pārākumu ar 1-3 (19:25, 25:20, 11:25, 16:25).

Latvijas valstsvienībai, gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, pārbaudes spēlē Jelgavā laukumā starta sastāvā devās Lāsma Ozola, Elvita Dolotova, Liene Šimkuse, Anna Rīta, Anija Jurdža, Vlada Pridatko un "libero" spēlētāja Megija Grundmane. Vēlāk laukumā pabija arī otra "libero" spēlētāja Kristīne Kramēna, Megija Dambrehte, Elza Reknere, Petra Ņečiporuka, Paula Ņečiporuka, Junora Vagele un Adelīna Gerliņa, laukumā dodoties 14 no 16 spēlei pieteiktajām volejbolistēm.

Pirmajā setā austrietes uzreiz izvirzījās vadībā (2:0), taču Latvija rezultātu izlīdzināja, ar bloku panākot 4:4. Nākamos trīs punktus guva austrietes, pēc brīža panākot 13:7 vadību. Ar Jurdžas servēm Austrija gandrīz tika noķerta (16:15), taču tūlīt pretinieces atjaunoja piecu punktu pārsvaru (20:15), setu uzvarot ar 25:19.

Otro setu labāk sāka mājinieces – 3:0, taču pēc netveramas serves, skarot tīklu, vadībā ar 5:4 jau bija austrietes, kuras pēc 11. numura sitiena panāca 12:9. Pēc Dolotovas "eisa" tika atjaunots līdzsvars – 12:12, un līdzīga cīņa turpinājās līdz 16:16. Pēc tam Latvija ar kolektīviem spēkiem uzbrukumā panāca 20:16, Rītai pieliekot punktu setam uzbrukumā – 25:20.

Nākamajos divos setos pārsvaru jau no seta sākuma ieguva Austrija. Trešajā setā pēc 3:0 un 9:4 austrietes panāca uzvaru setā ar 25:11, bet ceturto setu viņas sāka ar 5:2 un 8:4 vadību, spēli pabeidzot ar sekmīgu bloku – 25:16.

Rezultatīvākās ar deviņiem punktiem Latvijas komandā bija pirmā tempa spēlētājas Lāsma Ozola un Anna Rīta, kura izcēlās ar pieciem bloķētiem uzbrukumiem. Septiņus punktus guva Paula Ņečiporuka, sešus – Anija Jurdža un piecus – Vlada Pridatko.

Austrijas vienībā 23 punktus guva Anamarija Galiča, piecus no tiem gūstot ar bloku.

Latvietes labāk servēja (seši "eisi" pret četriem pretiniecēm un 14 kļūdas servēs pret 12 Austrijai), bet visos pārējos galvenajos statistikas rādītājos labāk veicās viešņām.

"Runājot par to, ar ko austrietes šodien bija labākas, sāksim ar Eiropas rangu, kur Austrija ir 20. vietā, bet mēs – 33. vietā. Iespējams, ka Austrijai vienkārši bija vairāk pieredzes un paļāvības uz saviem spēkiem. Necenšos atrast alibi zaudējumam, bet austrietēm tā bija jau septītā pārbaudes spēle. Mēs centāmies iesaistīt vairāk spēlētāju un pārsvarā spēlējām ar 11 volejbolistēm, jo mums nav tik daudz pārbaudes spēļu, lai izvērtētu spēlētājas," pēc spēles teica Kaprioti.

"Labākie spēles elementi mums šodien bija bloks kombinācijā ar aizsardzību. Sāka darboties arī servju uzņemšana. Jā, bija kļūdas, bet ar servju uzņemšanu nedaudz mocījās arī pretinieces. Šajos elementos bijām nedaudz labāki nekā iepriekš," uzsvēra treneris, piebilstot, ka diagonālo spēlētāju Galiču bija grūti apturēt tāpēc, ka pretinieku komandā ir arī, piemēram, pirmā tempa spēlētāja Aida Mehiča, kura guva 13 punktus. "Mēs šodien vairāk fokusējāmies uz Mehiču un mazāk – uz Galiču. Galiča, protams, aizvadīja neticamu maču, un, iespējams, rīt mēs kaut ko mainīsim taktikā."

Kaprioti darbā palīdz treneri Andrejs Odinokovs un Inguna Minusa, fiziskās sagatavotības treneris Atiljo Rudžeri no Itālijas, fizioterapeits no Somijas Roni Antero Rekola un statistiķis Mareks Maksimovs, bet komandas menedžeris ir Kristaps Čerņavskis.

Otrdien plkst. 19:00 abas izlases tiksies atkārtoti Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā centrā.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas grupā ielozēta kopā ar Dāniju, Slovākiju un Spāniju.

Finālturnīrā iekļūst 12 komandas – sešu grupu pirmo divu vietu ieguvējas. Labāko komandu vidū dalību jau nodrošinājušas četras rīkotājvalstis – Itālija, Vācija, Beļģija un Igaunija, kā arī astoņas labākās vienības pēc 2021. gada sacensību rezultātiem – Serbija, Turcija, Nīderlande, Polija, Krievija, Francija, Zviedrija un Bulgārija. Tā kā Krievijas komandas iebrukuma Ukrainā dēļ ir atstādinātas no starptautiskajām sacensībām, par šo vietu finālturnīrā lēmums vēl ir gaidāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!