Foto: CEV
Latvijas vīriešu volejbola izlase trešdien ar uzvaru sāka 2023.gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas ciklu. Atlases cikla pirmajā spēlē Mihala Gogola vadītā komanda viesos ar rezultātu 3-1 (25:19, 21:25, 25:22, 25:23) uzvarēja Austriju.

Ar 21 punktu Latvijas izlases rindās rezultatīvākais bija Atvars Ozoliņš, 16 punktus guva Hermans Egleskalns un 12 punktus pievienoja Romāns Saušs, kurš ceturtā seta galotnē svarīgā brīdī atzīmējās ar "eisu". Trīs punktus blokā guva Toms Švans.

Pretiniekiem rezultatīvākais ar 21 punktu bija Niklass Kronthalers.

Latvijai kvalifikācijas turnīru uzsāka, laukumā sūtot Tomu Švanu, Romānu Saušu, Hermanu Egleskalnu, Denisu Petrovu, Gustavu Freimani, Atvaru Ozoliņu un "libero" Kasparu Kronbergu. Vēlāk spēlē iesaistījās arī Edvīns Skrūders Renārs Jansons, Kristers Dardzāns un Kristaps Šmits.

Pirmajā setā austrieši panāca 8:4 pārsvaru, taču pēc tam, servējot Denisam Petrovam, Latvija guva deviņus punktus pēc kārtas, pēc neprecīza Klemensa Ekera uzbrukuma panākot 13:8 vadību. Ozoliņš ar bloku panāca 20:13, kā aŗi uzbrukumā pielika punktu setam – 25:19.

Otrajā setā latvieši ne reizi neizvirzījās vadībā. Mājinieki panāca 7:3 un aizvadīja setu līdz uzvarai ar 25:21, pēdējo punktu uzbrukumā gūstot Niklasam Krontāleram.

Trešais un ceturtais sets ritēja līdzīgi. Trešajā vairāk vadībā bija austrieši, pēc Mihaela Červiņska bloka pret Ozoliņu panākot 13:10 un vēl kādu laiku noturot triju punktu pārsvaru. Seta vidū Egleskalna vietā Latvijas vienības treneris Mihals Gogols laida laukumā Kristeru Dardzānu, un ar viņu trīskāršajā blokā izdevās nobloķēt Niklasu Etlingeru, triju punktu izrāviena rezultātā panākot 16:16. Egleskalndam atgriežoties laukumā un Petrova vietā pie tīkla blokā nākot Jansonam, izdevās gūt divus punktus – 21:19, Freimanim vienatnē bloķējot mājinieku kapteini Peteru Volfārtšteteru. Vēl viens bloks seta vidū Švana vietā laistā Blumberga izpildījumā ļāva panākt uzvaru setā ar 25:22.

Savukārt ceturtais sets, lai arī līdzīgs, jau pārsvarā noritēja Latvijas volejbolistu zīmē, pēc trim rezultatīviem Ozoliņa uzbrukumiem pēc kārtas panākot 10:7. Etlingers, austriešiem pārsvarā uzbrūkot no ceturtās zonas, panāca 13:13. Arī pēc Sauša uzbrukuma un 20:17 Latvijas labā Austrija atspēlējās, Červiņskim uzbrukumā nefiksējot tīkla skaršanu, – 22:22, tomēr pēdējo vārdu mačā teica Latvija. Sākumā Saušs ar "eisu" panāca 24:23, bet tad ilgstošu uzbrukumu ar teicamu sitienu noslēdza Egleskalns – 25:23.

Latvijas izlase B grupā spēlē kopā ar Austrijas un Somijas valstsvienībām. Pret somiem spēli savā laukumā Latvijas izlase aizvadīs 6.augustā, bet viesos spēlēs 17.augustā. Kvalifikācijas turnīrs tiks pabeigts 21.augustā ar spēli savā laukumā pret Austriju.

Latvijas izlase vasaras sākumā Eiropas Zelta līgas grupu turnīrā piedzīvoja sešus zaudējumus, grupā aiz Čehijas, Igaunijas un Beļģijas ierindojoties pēdējā vietā. Sagatavošanās periodā Rīgā Latvija ar 0-3 zaudēja Uģa Krastiņa vadītajai Ukrainai un ar 3-1 un 3-0 pieveica Norvēģiju.

Tikmēr austrieši Eiropas līgā nespēlēja.

Pēdējoreiz komandas tikās 2018.gada Eiropas Sudraba līgas grupu turnīrā, kad Latvija viesos bija pārāka ar 3-2, bet savā laukumā - ar 3-1.

Latvijas vīriešu volejbola izlases sastāvs spēlei pret Austriju:

cēlāji - Edvīns Skrūders, Deniss Petrovs;

diagonāles spēlētāji - Hermans Egleskalns, Kristers Dardzāns, Renārs Pauls Jansons;

otrā tempa uzbrucēji - Kristaps Šmits, Atvars Ozoliņš, Romāns Saušs, Jānis Medenis;

pirmā tempa uzbrucēji - Vladislavs Blumbergs, Toms Švans, Gustavs Freimanis;

"libero" - Patriks Pinka, Kaspars Kronbergs.

Galvenais treneris- Mihals Gogols, treneris - Austris Štāls, treneris/statistiķis - Adams Toločko, fizioterapeits - Mārtiņš Kacens, ārste - Lolita Kalniņa-Havraneka, menedžeris - Arturs Vitkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!