Foto: cev.lu
Latvijas vīriešu volejbola izlase trešdien, 15. augustā, izbraukumā Rānamā sāk Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, tiekoties ar ne pārāk labi zināmo Izraēlu.

Spēles sākums pulksten 19:30 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" piedāvās teksta tiešraidi no Izraēlas.

Latvijas komanda Eiropas čempionāta atlasē B grupā ir ielozēta kopā ar kaimiņiem igauņiem un Izraēlu. Pēc divu apļu turnīra grupas uzvarētāja, kā arī piecas labākās no septiņu grupu otro vietu ieguvējām iegūst ceļazīmi uz finālturnīru, kas 2019. gadā risināsies Francijā, Beļģijā, Nīderlandē un Slovēnijā.

Pēc spēles Izraēlā Latvijas volejbolisti atgriezīsies dzimtenē un svētdien, 19. augustā, "Arēnā Rīga" aizvadīs principiālo maču pret ziemeļu kaimiņiem igauņiem, kas šajā grupā tiek uzskatīti par favorītiem. Pēc tam Latvijai vēl divas spēles būs janvārī (mājās pret Izraēlu un viesos pret Igauniju), kad arī kļūs zināms, vai izdevies izcīnīt ilgi kāroto ceļazīmi.

Latvijas volejbolisti 24 gadus nav spēlējuši Eiropas čempionāta finālturnīrā. Šoreiz izšķirošajā posmā par medaļām cīnīsies nevis 16, bet gan 24 komandas, līdz ar to Eiropas čempionāta finālturnīra paplašināšana devusi labu iespēju Latvijai atkal spēlēt Eiropas meistarsacīkstēs.

Latvijas volejbolisti galvenā trenera Avo Kēla vadībā gatavoties Eiropas čempionāta atlasei sāka jau maijā, kad pēc ilgāka pārtraukuma startēja Eiropas līga. Atgriešanās bija visnotaļ veiksmīga, jo Eiropas sudraba līgas finālturnīrā jūnija vidū tika izcīnīta trešā vieta.

Pēc tam Latvijas volejbolisti kopā pulcējās jūlijā, sākot jau mērķtiecīgi gatavoties Eiropas atlasei. Otrajā sagatavošanās posmā komandai pievienojās viens no tās līderiem Hermans Egleskalns, kurš nespēlēja Eiropas sudraba līgā. Eiropas čempionāta atlases spēlēm treniņos piedalījās 15 spēlētāji, bet treneri uz Izraēlu līdzi nepaņēma cēlāju Jāni Jansonu, pirmā tempa uzbrucēju Edgaru Šimanski un Aleksandru Avdejevu. Salīdzinot ar Eiropas līgas spēlēm, Latvijas izlasei ir arī papildinājums treneru rindās – klāt nācis Lauris Iecelnieks.

Pirms došanās uz Izraēlu Latvijas volejbolisti aizvadīja piecas pārbaudes spēles – viesos Portugālē gūtas divas uzvaras un piedzīvots viens zaudējums, bet pēc tam mājās divreiz pieveikta Zviedrija.
Latvijas izlases treneru rīcībā ir video ieraksti ar Izraēlas komandas pārbaudes spēlēm pret Dāniju. Tiesa, kā norāda Kēls, šajās spēlēs, iespējams, Izraēla nebija optimālajā sastāvā un tas rada nelielas problēmas pretinieku "izlūkošanā". Arī otrdienas treniņu Izraēlas komanda aizvadīja 16 spēlētāju sastāvā, līdz ar to "liekie" būs zināmi tikai spēles dienā.

Kā norāda Kēls un arī spēlētāji, mača toni noteiks serves – gan to izpilde, gan uzņemšana. Izraēlas komandai viens no vājākajiem posmiem ir spēcīgo gremdservju uzņemšana, savukārt Kēlam tieši gremdserves pēdējās pārbaudes spēlēs raisījušas lielākās galvassāpes. Gan treniņos Latvijā, gan tagad Izraēlā lielākais akcents tieši likts uz servju "piešaudi" un uzņemšanu.

Pirms diviem gadiem Eiropas čempionāta atlasē Latvijas volejbolisti divreiz pieveica Izraēlu, bet pērn pasaules čempionāta kvalifikācijā Slovēnijā piekāpās Izraēlai piecu setu cīņā, maču gan neaizvadot labākajā sastāvā.

Latvijas volejbola izlases sastāvs spēlei Izraēlā:
Deniss Petrovs, Edvīns Skrūders, Aleksandrs Kudrjašovs, Atvars Ozoliņš, Romāns Saušs, Toms Vanags, Hermans Egleskalns, Edvarts Buivids, Andis Cimoška, Toms Švans, Andrejs Zavorotnijs, Ingars Ivanovs. Galvenais treneris – Avo Kēls; treneri – Guntis Atars, Lauris Iecelnieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!