Foto: LETA

Tokijas olimpisko spēļu ceturtās vietas ieguvējs pludmales volejbolā pārī ar Edgaru Toču Mārtiņš Pļaviņš pēc ceļgala operācijas spēlēt varētu atsākt jūlijā, sarunā ar aģentūru LETA cerību izteica sportists.

Jau ziņots, ka decembrī treniņnometnē Ēģiptes pilsētā Hurgadā Pļaviņam radās problēmas ar celi, un pēc ārsta apmeklējuma tika nolemts veikt operāciju, uz kruķiem plānojot pavadīt pusotru mēnesi.

"Janvārī biju optimistiskāks. Labākajā scenārijā laukumā varētu atgriezties 1.jūlijā. Pats sevi motivēju, ka jūlija sākumā varētu sākt spēlēt Latvijas čempionātā. Dalību "Beach Pro Tour" sacensībās šobrīd vēl nevaru prognozēt, jo fiziskā sagatavotība ir nulle. Šogad desmit baļļu skalā varētu tikt līdz kādām četrām - piecām ballēm. Kad sākšu trenēties, celis var pampt," skaidro Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks pārī ar Jāni Šmēdiņu.

"Līdz aprīļa beigām esmu rehabilitācijā. Tad celim tiks veikta atkārtota magnētiskā rezonanse, un tiks vērots, kā ir ieaudzis skrimslis. Ja ārsts dos zaļo gaismu, palielināšu slodzi. Tagad veicu vingrinājumus, procedūras, loku kāju," situāciju sarunā ar LETA raksturoja sportists.

Viņš precizēja, ka skrimslī, kas celī atbild par amortizāciju pēc asām kustībām, bija izveidojies centimetru reiz 1,5 centimetrus liels caurums.

"Tā bija skrimšļa bojājuma pēdējā stadija, kad varēja veikt šādu operāciju. Nākamajā stadijā būtu jāmaina viss celis," skaidroja volejbolists.

Caurumā celī tika iepildīts mākslīgais skrimslis, kas sākumā ir šķidrs kā želeja, bet vēlāk sacietē, kļūstot par skrimšļa aizvietotāju.

Otrdien Pļaviņam tika atļauts sākt staigāt pa kāpnēm, sperot soli un liekot svaru uz labās kājas. Līdz šim tas tika darīts ar taisnu kāju. Tāpat sportists var braukt ar velotrenažieri ar nulles slodzi, lai izstrādātu kustību un uzlabotu asins cirkulāciju celī. Gandrīz visa diena paiet rehabilitācijā.

Par spēlēšanu šajā un turpmākajās sezonās Pļaviņš ir vienojies ar Mihailu Samoilovu, kurš ir saprotošs pieredzes bagātā pārinieka gaidīšanas procesā.

Ir bijusi doma sākt sezonu kopā ar Toču, taču Točs vienojās ar Kristianu Fokerotu. Tagad Samoilovs juniors strādā pie fiziskās sagatavotības un gaida, kad Pļaviņš treniņos kaut vai bumbu varēs piespēlēt.

"Skaidrs, ka uz pasaules čempionātu jūnija vidū es nepaspēšu atgriezties. Mihails piedāvāja sākt spēlēt oktobrī. Augustu un septembri mēs varētu gatavoties un no oktobra sākt braukāt pa "Beach Pro Tour" posmiem," nedaudz tālākā nākotnē ieskatās volejbolists.

Pāra treneris Genadijs Samoilovs šobrīd atrodas Ēģiptē un aprīļa vidū - beigās atgriezīsies Latvijā.

Lūgts no malas novērtēt jauno "Beach Pro Tour" seriālu, Pļaviņš atzīmē, ka sākotnējais organizatoru piedāvājums bija daudz pieticīgāks, bet tagad jau turnīru ir vairāk un iespējas lielākas.

"Kad mēs ar Aleksandru Samoilovu sākām startēt Pasaules tūres posmos, man liekas, ka pamatturnīrā cīnījās 24 komandas, bet kvalifikācijā varēja piedalīties visi, kas gribēja. Bija kvalifikācijas ar simts pāriem, taču visiem bija iespēja izcīnīt zelta medaļas," salīdzina trīskārtējais olimpisko spēļu dalībnieks.

"Tagad, lai nokļūtu līdz elites raudzes sacensībām, pat olimpiskajiem čempioniem no Norvēģijas Annešam Mūlam un Kristianam Sērumam būtu vajadzīgs varbūt pusgads vai pat gads, lai no nulles tiktu līdz elites turnīriem," viņš skaidro.

Pļaviņa kontā bez olimpiskās bronzas Londonā un ceturtās vietas Tokijā ir arī dalīta devītā vieta pārī ar A.Samoilovu Pekinā.

Kopā ar Jāni Šmēdiņu 2010.gada Eiropas meistarsacīkstēs Berlīnē tika izcīnītas bronzas medaļas, bet 2011.gadā - ceturtā vieta pasaules čempionātā Romā.

Pārī ar Haraldu Regžu 2015.gadā tika svinēta uzvara Eiropas spēlēs Baku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!