Foto: FIVB
Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš svētdien triumfēja Pasaules kausa "Open" kategorijas posmā, kas risinās Turcijas kūrortpilsētā Antaljā.

Ar ceturto numuru izliktais Latvijas duets vispirms svētdien guva uzvaru pusfinālā, bet viņu potenciālie fināla pretinieki veselības problēmu dēļ atteicās no cīņas.

Samoilovs un Šmēdiņš šosezon pusfinālu sasniedza otro reizi. Iepriekš tas izdevās Ķīnas pilsētā Fudžou aprīļa beigās notikušajā Pasaules kausa "Open" posmā, kad duets izcīnīja ceturto vietu, kas Latvijas vadošajam duetam līdz šim bija sezonas labākais rezultāts. Finālā viņi iepriekšējās divas reizes spēlēja pērn septembra sākumā, kad nedēļas laikā spēja triumfēt "Open" kategorijas etapos Riodežaneiro un Sočos.

Pusfinālā Samoilovs un Šmēdiņš ar rezultātu 2-1 (18:21, 25:23, 15:13) saspringtā cīņā pieveica poļus Gžegožu Fijaleku un Mariušu Prudelu, kuriem turnīrā ir sestais numurs. Zīmīgi, ka viņiem trešajā cīņā pēc kārtas pretim stājās sportisti no Polijas.

Pirmais sets ilgstoši ritēja punkts punktā, tomēr tā beigās divus blokus pēc kārtas izpildīja Prudels, Latvijas sportistiem nokļūstot iedzinējos ar 17:20, bet brīdi vēlāk zaudējot ar 18:21.

Otrajā setā Samoilovs un Šmēdiņš no rezultāta 4:5 panāca 7:5, bet vēlāk arī ieguva trīs punktu pārsvaru - 11:8. Kaut poļi vēl pietuvojās līdz 12:12, turpinājumā pārsvaru atkal ieguva Latvijas sportisti, kuri panāca 20:17. Tomēr nevienu no šīm trim setbumbām Samoilovs un Šmēdiņš neizmantoja, tāpat kā nākamās trīs, bet setu gan izdevās uzvarēt ar septīto setbumbu un rezultātu 25:23.

Izšķirošā seta ievadā Samoilovs un Šmēdiņš ieguva trīs punktu pārsvaru, panākot 6:3. Kaut poļi pieļāva vairākas kļūdas, Samoilovs un Šmēdiņš no 10:6 ļāva pretiniekiem pietuvoties līdz 14:13, tomēr izskaņā viņi vaļības neatļāvās, svinot uzvaru.

Samoilovs un Šmēdiņš uzvarējuši četros no pēdējiem pieciem mačiem pret Fijaleku un Prudelu. Tomēr iepriekšējā duelī pērn augustā Polijas pilsētā Olštinā pārāki bija mājinieki.

Finālā Samoilovam un Šmēdiņam bija plānots spēkoties ar vāciešiem Markusu Bekermanu un Larsu Flīgenu, kuriem ticis devītais numurs. Vācieši savā pusfinālā ar 2-0 (21:16, 21:17) uzveica turnīra 25. pāri Kocilianu Georgi un Zupani Niku no Grieķijas.

Jau otras pusfināla spēles laikā Bekermans un Flīgens savā "Facebook" lapā pavēstīja, ka finālā neizies uz starta, kas vēlāk tika apstiprināts arī Samoilova un Šmēdiņa tvitera profilā.

Flīgens traumu guva aprīlī Katarā, tika veikta meniska operācijā un viņi tikai šonedēļ atgriezās sacensību apritē.

"Nevēlējos riskēt, lai saasinātu labās kājas traumu," izteicās Flīgens. "Vēlējāmies spēlēt finālā, tomēr mana kāja nejūtas pareizi, tāpēc fizioterapeits ieteica šodien mums beigt spēlēt. Tas ir ļoti nepatīkami, jo turpinām cīņu par olimpisko ceļazīmi."

"Nepatīkami, ka Flīgenam ir kājas trauma," izteicās Šmēdiņš. "Arī es pērn izlaidu pāris posmu kājas problēmu dēļ, kas rezultējās operācijā."

Zīmīgi, ka neviens no četriem pusfinālu sasniegušajiem duetiem šosezon vēl nebija kāpuši uz goda pjedestāla - trīs pāri sekmīgākajos turnīros bija samierinājušies ar ceturtajām vietām, bet grieķi Georgis un Niks līdz šim reizi bija guvuši devīto vietu.

Sestdien izslēgšanas turnīru Samoilovs un Šmēdiņš sāka uzreiz no otrās kārtas jeb astotdaļfināla, kur ar 2-0 (21:18, 21:16) uzvarēja poļu duetu Mihalu Kadziolu un Jakubu Šalankeviču, kuriem bija piešķirts 14.numurs. Savukārt ceturtdaļfinālā Latvijas sportisti ar 2-1 (21:15, 23:25, 15:9) grūtā cīņā pārspēja vēl vienu poļu pāri Mihalu Brilu un Kasparu Kujavjaku, kuri bija izlikti ar 26. numuru.

Jau vēstīts, ka Samoilovs/Šmēdiņš apakšgrupu turnīrā izcīnīja trīs uzvaras tikpat spēlēs un ieguva pirmo vietu D apakšgrupas kopvērtējumā, kas izslēgšanas turnīru ļāva sākt no otrās kārtas.

Tikmēr zaudējumu sestdien astotdaļfinālā piedzīvoja ar 16. numuru izliktie Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, kuri ar 0-2 (16:21, 20:22) piekāpās vāciešiem Kajam Matisikam un Jonatanam Erdmanam, kuriem turnīrā ticis ceturtais numurs.

Latvijas duets turnīru noslēdza dalītā devītajā vietā, nopelnot 240 ranga punktus.

Arī Pļaviņš/Regža apakšgrupu sacensībās tika pie trim uzvarām un pirmās vietas A apakšgrupā, kas ļāva uzreiz kvalificēties izslēgšanas turnīra otrajai kārtai.

Latvijas pludmales volejbolisti Toms Benjavs un Armands Āboliņš, kā arī Rihards Finsters un Edgars Točs trešdien nepārvarēja kvalifikācijas sacensību izšķirošo - otro - kārtu. Savukārt zaudējumu jau pirmajā kvalifikācijas turnīra kārtā piedzīvoja Ruslans Sorokins un Ingars Ivanovs.

Zīmīgi, ka otrdien notika valstu kvotas cīņa, kurā Āboliņš un Benjavs cīņā par vietu kvalifikācijā uzveica Sorokinu un Ivanovu, tomēr vēlāk iespēju piedalīties kvalifikācijā ieguva arī dueļa zaudētāji.

Kā zināms, Latvijas dueti otrdien nepārvarēja dāmu turnīra kvalifikāciju - Alise Lece un Marta Ozoliņa zaudēja izšķirošajā, otrajā, kārtā, bet Lana Sorokina un Inese Jursone apstājās jau pēc pirmā dueļa.

Latvijas pludmales volejbolistiem šī sezona nav sākusies īpaši sekmīgi. Samoilovs un Šmēdiņš piedalījušies tikai četros posmos, jo Latvijas vadošais pāris šosezon koncentrējas uz startiem svarīgākajās sacensībās, taču uz goda pjedestāla vēl nav izdevies kāpt. Savukārt Pļaviņš un Regža nav tikuši tālāk par astotdaļfinālu, Finsters un Točs pagājušajā nedēļā Sočos pirmo reizi šosezon izkļuva no pamatturnīra apakšgrupas, bet Sorokins un Ivanovs pirms nedēļas Sočos zaudēja kvalifikācijas pirmajā kārtā.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.
Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1. janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Turnīri līdz olimpiskās atlases beigām risināsies ik pēc nedēļas - nākamnedēļ paredzēts turnīrs Sinsinati (ASV), savukārt maija pašās beigās, noslēdzot olimpisko atlasi, risināsies "Grand Slam" sērijas posms Maskavā.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem astoto vietu, bet Pļaviņš un Regža ir 28. pozīcijā, taču, skaitot valstu kvotas, otrs labākais Latvijas duets ierindojas 23. vietā.
Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tūrē būs arī pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017. gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018. gadā ir cerības pirmoreiz organizēt PK sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!