Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sestdien sasniedza Turcijā notiekošā Pasaules kausa (PK) "Open" kategorijas posma pusfinālu.

Ceturtdaļfināla mačā turnīrā ar ceturto numuru izliktie Samoilovs/Šmēdiņš ar 2-1 (21:15, 23:25, 15:9) grūtā cīņā pārspēja poļus Mihalu Brilu un Kasparu Kujavjaku, kuri bija izlikti ar 26. numuru.

Līdz ar to Samoilovs/Šmēdiņš sasnieguši šī turnīra pusfinālu un sliktākajā gadījumā atkārtos savu šīs sezonas labāko sniegumu Pasaules kausa posmos - izcīnītu ceturto vietu.

Pusfinālā Latvijas sportisti spēkosies ar vēl vienu Polijas duetu - Gžegožu Fijaleku un Mariušu Prudelu, kuriem turnīrā ir sestais numurs.

Pusfināli un cīņas par medaļām tiks aizvadītas svētdien.

Pirms tam astotdaļfinālā Latvijas labākais pludmales volejbola duets ar 2-0 (21:18, 21:16) uzvarēja citu poļu duetu Mihalu Kadziolu un Jakubu Šalankeviču, kuriem bija piešķirts 14. numurs.

Jau vēstīts, ka Samoilovs/Šmēdiņš apakšgrupu turnīrā izcīnīja trīs uzvaras tikpat spēlēs un ieguva pirmo vietu D apakšgrupas kopvērtējumā, kas izslēgšanas turnīru ļāva sākt no otrās kārtas.

Tikmēr zaudējumu sestdien astotdaļfinālā piedzīvoja ar 16. numuru izliktie Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, kuri ar 0-2 (16:21, 20:22) piekāpās vāciešiem Kajam Matisikam un Jonatanam Erdmanam, kuriem turnīrā ticis ceturtais numurs.

Latvijas duets turnīru noslēdza dalītā devītajā vietā, nopelnot 240 ranga punktus.

Arī Pļaviņš/Regža apakšgrupu sacensībās tika pie trim uzvarām un pirmās vietas A apakšgrupā, kas ļāva uzreiz kvalificēties izslēgšanas turnīra otrajai kārtai.

Jau ziņots, ka Latvijas pludmales volejbolisti Toms Benjavs un Armands Āboliņš, kā arī Rihards Finsters un Edgars Točs trešdien nepārvarēja kvalifikācijas sacensību izšķirošo - otro - kārtu. Savukārt zaudējumu jau pirmajā kvalifikācijas turnīra kārtā piedzīvoja Ruslans Sorokins un Ingars Ivanovs.

Zīmīgi, ka otrdien notika valstu kvotas cīņa, kurā Āboliņš un Benjavs cīņā par vietu kvalifikācijā uzveica Sorokinu un Ivanovu, tomēr vēlāk iespēju piedalīties kvalifikācijā ieguva arī dueļa zaudētāji.

Kā zināms, Latvijas dueti otrdien nepārvarēja dāmu turnīra kvalifikāciju - Alise Lece un Marta Ozoliņa zaudēja izšķirošajā, otrajā, kārtā, bet Lana Sorokina un Inese Jursone apstājās jau pēc pirmā dueļa.

Latvijas pludmales volejbolistiem šī sezona nav sākusies īpaši sekmīgi. Samoilovs un Šmēdiņš piedalījušies tikai četros posmos, jo Latvijas vadošais pāris šosezon koncentrējas uz startiem svarīgākajās sacensībās, taču uz goda pjedestāla vēl nav izdevies kāpt. Savukārt Pļaviņš un Regža nav tikuši tālāk par astotdaļfinālu, Finsters un Točs pagājušajā nedēļā Sočos pirmo reizi šosezon izkļuva no pamatturnīra apakšgrupas, bet Sorokins un Ivanovs pirms nedēļas Sočos zaudēja kvalifikācijas pirmajā kārtā.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1. janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Turnīri līdz olimpiskās atlases beigām risināsies ik pēc nedēļas - nākamnedēļ paredzēts turnīrs Sinsinati (ASV), savukārt maija pašās beigās, noslēdzot olimpisko atlasi, risināsies "Grand Slam" sērijas posms Maskavā.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem astoto vietu, bet Pļaviņš un Regža ir 28. pozīcijā, taču, skaitot valstu kvotas, otrs labākais Latvijas duets ierindojas 23. vietā.

Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tūrē būs arī pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017. gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018. gadā ir cerības pirmoreiz organizēt PK sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!