Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš svētdien triumfēja Sočos notikušajā Pasaules kausa izcīņas "Open" kategorijas posmā, turklāt svinēja otro šādu panākumu divu nedēļu laikā.

Titula spēlē Samoilovs un J.Šmēdiņš ar rezultātu 2-0 (24:22, 21:19) pieveica amerikāņus Filipu Dalhauzeru un Nikolasu Lusenu.

Maču neveiksmīgi iesāka Latvijas sportisti, kas nokļuva iedzinējos ar 2:5, tomēr drīz vien viņi jau bija vadībā ar 7:6, bet vēl pēc laika arī ar 12:8. Tomēr seta otrajā pusē amerikāņi atkal sāka darboties pārliecinoši, panākot izlīdzinājumu 17:17. Vadību gan Latvijas sportisti neizlaida un ar ceturto setbumbu izcīnīja panākumu.

Otrajā setā ilgstoši nelielā vadībā atradās amerikāņi, bet Samoilovs un J.Šmēdiņš pirmoreiz vadību pārņēma pie 17:16, turpinājumā gūstot panākumu.

Kā zināms, Latvijas sportisti aizvadīja otro finālspēli divu nedēļu laikā, jo pagājušajā svētdienā viņi bija labākie "Open" kategorijas etapā arī tālajā Riodežaneiro.

Līdz triumfam olimpiskajā Riodežaneiro pludmalē šogad Samoilovs un Šmēdiņš bija uzvarējuši Eiropas čempionāta finālposmā un mazāk prestižajā "Masters" sērijas turnīrā Jūrmalā. Pasaules kausa etapos viņi kopējās karjeras laikā tagad uzvarējuši sešas reizes - trīs no šiem panākumiem gūsti 2013.gadā, vēl viens pērn un divi pēdējās divās nedēļās.

Samoilovs un J.Šmēdiņš uzvarējuši 13 no pēdējām 14 spēlēm.

Titulētais Dalhauzers vēl līdz jūlijam sacentās duetā ar Šonu Rozentālu, tomēr pēc tam apvienojās ar Lusenu. Abos pirmajos Pasaules kausa etapos viņi iekļuva labāko pieciniekā un paveikuši to arī trešajās kopējās sacensībās Sočos. Zīmīgi, ka Lusena duetā ar Teodoru Bruneru šovasar izcīnīja augsto ceturto vietu pasaules meistarsacīkstēs.

Sočos pēc trim uzvarām grupu turnīrā, ļoti pārliecinoši ar otro numuru izliktie Latvijas sportisti aizvadīja arī izslēgšanas turnīru, kurā astotdaļfinālā viņi trijos setos ar 2-1 (19:21, 21:17, 15:11) apspēlēja baltkrievus Aleksandru Kavaļenku un Aleksandru Djadko, ceturtdaļfinālā ar 2-1 (21:16, 19:21, 15:6) pārspēja poļus Mihalu Kadziolu un Jakubu Šalankeviču, bet pusfinālā ar 2-0 (21:17, 21:17) apspēlēja itāļus Paolo Nikolai un Danielu Lupo.

Kā zināms, astotdaļfinālu nepārvarēja divi citi Latvijas dueti. Ar astoto numuru izliktie Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža ar 0-2 (18:21, 18:21) piekāpās krieviem Oļegam Stojanovskim un Artjomam Jarzutkinam, bet ar 23.numuru izliktie Ruslans Sorokins un Toms Šmēdiņš ar 0-2 (20:22, 18:21) zaudēja spāņiem Fransisko Tomasam un Sēsaram Menendesam Ortego.

Šie divi Latvijas dueti turnīru noslēdza ar dalītu devīto vietu.

Kā zināms, pamatsacensībās visi trīs Latvijas dueti triumfēja savās apakšgrupās un vienīgi Sorokins ar T.Šmēdiņu vienā cīņā zaudēja. Tas viņiem visiem deva brīvu izslēgšanas turnīra pirmo kārtu.

Kā zināms, dāmu turnīrā abi Latvijas pāri izkļuva no apakšgrupām, tomēr piektdien cieta neveiksmes izslēgšanas sacensību pirmajā kārtā - ar 21.numuru izliktās talantīgās Alise Lece un Marta Ozoliņa ar 0-2 (11:21, 16:21) piekāpās mājiniecēm Anastasijai Barsukai un Marijai Prokopjevai, bet pieredzējušās Lana Sorokina un Inese Jursone, kurām turnīrā bija 30.numurs, ar 0-2 (19:21, 13:21) zaudēja itālietēm Džulijai Momoli un Gretai Čikolari.

Līdz ar to abi Latvijas dāmu dueti turnīru noslēdza dalītā 17.vietā.

Kā zināms, pirms tam abi Latvijas dāmu dueti pārvarēja kvalifikācijas sacensības, uzvarot vienīgajās cīņās. Pasaules kausa posma pamatturnīrā Jursone piedalījās pirmoreiz kopš 2011.gada beigām, bet 30 gadus vecā Sorokina, kā arī jaunās Ozoliņa un Lece to darīja pirmoreiz karjerā.

Tāpat kvalifikāciju pārvarēja arī Toms Šmēdiņš un Sorokins, bet pārējie divi vīru dueti sacensības sāka no pamatturnīra.

Šāda Latvijas sportistu veiksme izskaidrojama ar ļoti vājo dalībnieku sastāvu šajā posmā, jo daļa sportistu pēc prestižāko "Grand Slam" un "Major" posmu beigām noslēguši sezonu, bet daļa vēl pagājušajā nedēļā piedalījās posmā Riodežaneiro un Eiropā tik ātri nav atgriezušies.

Kā zināms, abi Latvijas dāmu dueti, kā arī divi vīru dueti vēl tikai pagājušajā nedēļas nogalē turpat Sočos aizvadīja Kontinentālā kausa ceturtās kārtas cīņas. Dāmām neizdevās sasniegt finālturnīru, bet vīri to paveica, un nākamajā gadā Latvija turpinās cīņu par papildu ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Pludmales volejbola Pasaules tūres sezonā vīriešiem ir deviņi "Open" kategorijas posmi, un Sočos notika ceturtais no tiem. Jau aizvadīti visi pieci "Grand Slam" turnīri un trīs "Major" kategorijas turnīri, kā arī Nīderlandē risinājās pasaules čempionāts. Vēl gaidāms arī sezonas finālturnīrs ASV.

Visos turnīros volejbolisti cīnās par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kuri būs svarīgi, cīnoties par olimpiskajām ceļazīmēm uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās 1.janvārī. 15 pāri Olimpiādei kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā, piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, vēl vienu vietu saņems šī gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā.

No Latvijas sportistiem šosezon visveiksmīgāk startē Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuri jaunākajā provizoriskajā olimpiskajā rangā pakāpušies uz 12.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!