Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš svētdien trīs setu cīņā iekļuva Austrijā notiekošā Eiropas čempionāta finālā.

Ar pirmo numuru izliktie Samoilovs/Šmēdiņš pusfinālā ar rezultātu 2-1 (15:21, 21-13, 15:8) pārspēja poļusGžegožu Fijaleku un Mariušu Prudelu (5.numurs).

Mača sākumā dueti apmainījās ar punktu guvumiem, bet tad divas reizes labi pie tīkla nospēlēja Samoilovs, panākot 4:2. Turpinājumā poļi spēlēja uz Šmēdiņu, un Latvijas duets turējās divu punktu vadībā. Poļiem gan izdevās rezultātu atkal izlīdzināt, bet seta vidū viņi garā un skaistā izspēlē pārņēma vadību - 10:9. Tehniskajā pārtraukumā latvieši devās pie rezultāta 10:11. Pēc tam poļi prata palielināt savu pārsvaru - vispirms 14:11, bet pēc tam jau 17:13. Samoilovam/Šmēdiņam atspēlēties vairs neizdevās, poļiem pie 20:15 bija piecas setbumbas, izmantojot pirmo.

Pēc otrā seta pirmajām astoņām izspēlēm rezultāts bija neizšķirts 4:4, bet turpinājumā nelielu pārsvaru ieguva latvieši, panākot 9:6. Poļi joprojām servēja uz Šmēdiņu, kurš seta sākumā veiksmīgi noslēdza uzbrukumus. Nākamajās epizodēs Šmēdiņš labi noslēdza uzbrukumu, Samoilovs bloķēja un poļi kļūdījās - 12:6, bet tehniskajā pārtraukumā rezultāts bija jau 14:7. Latvieši palielināja pārsvaru, ieguva astoņas setbumbas, no kurām izmantoja otro, setu uzvarot ar 21:13

Samoilovs/Šmēdins izšķirošo setu sāka emocionāli, izceļoties ar skatāmām epizodēm, tomēr iegūt pārsvaru neizdevās. Tad ar agresīviem sitieniem izdevās uzlauzt poļu aizsardzību (7:5), bet pēc vairākām veiksmīgām epizodēm rezultāts kļuva 12:7. Pie rezultāta 14:8 latviešiem bija mačbumbas, un Samoilovs ar bloku ieveda savu duetu finālā.

Finālā svētdien latviešu pretinieki būs spāņi Pavlo Errera un Adriana Gavira (7.).

Kā ziņojām, apakšgrupu turnīrā Samoilovs/J.Šmēdiņš J grupā ar divām uzvarām trīs mačos un izcīnītu pirmo pozīciju nodrošināja vietu izslēgšanas spēļu otrajā kārtā jeb astotdaļfinālā. Astotdaļfināla spēlē, kas notika sestdien no rīta, viņi  ar rezultātu 2-0 (28:26, 21:14) pārspēja nīderlandiešus Jonu Stjekemu/Kristiānu Varenhorstu (27.), bet ceturtdaļfinālā ar 2-0 (21:15, 21:13) tika galā ar norvēģiem Īveru Horemu un Jeiru Eitūnu (17.)

Tikmēr cits Latvijas duets Ruslans Sorokins un Toms Šmēdiņš trīs mačos piedzīvoja trīs zaudējumus un grupā ieņēma pēdējo, ceturto, pozīciju, kas licis noslēgt dalību sacensībās ar ieņemtu dalītu 25.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!