Foto: LETA

Latvijas pludmales volejbola pāris Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš olimpiskajā sezonā par treneri nolīguši itāli Marko Solustri, informē dueta menedžeris Edgars Buļs.

Pēc ne pārāk veiksmīgās 2019. gada sezonas duets ir nolēmis veikt izmaiņas treneru korpusā. Tāpēc ilggadējā trenera Genādija Samoilova, kurš atzīts par 2019. gada Latvijas labāko treneri sportā, vietā nolemts nolīgt itāliešu speciālistu Marko Solustri. Viņam asistēs perspektīvais pašmāju treneris Rihards Finsters.

60 gadus vecais Solustri pats savulaik bija augsta līmeņa spēlētājs. Solustri bija viens no Eiropas pludmales volejbola pionieriem, atvedot šo lielisko spēli uz veco kontinentu. Pagājušā gadsimta 80. gados trīsreiz kļuvis par Itālijas čempionu. Kopumā karjerā vairāk nekā 40 uzvaras turnīros, veiksmīgākā bija 1990. gada sezona, kad Solustri FIVB pasaules reitingā bija 3. vietā.

Kopš 1995. gada strādā par treneri. Vadījis Itālijas, Austrijas, Vācijas, Krievijas, Japānas komandas. Solustri vadītās komandas piecas reizes kļuvušas par Eiropas čempionēm, kā arī 2007. gadā izcīnītas pasaules Čempionāta sudraba medaļas (Barsuks/Kolodinskis, Krievija).

"Protams, tas ir grūts lēmums, gan man, gan manam tēvam. Bet sportā bieži ir situācijas, kad atlētam ir jāpārrauj "nabas saite" ar vecākiem, lai turpinātos progress. Ar pozitīvu satraukumu gaidu jauno sezonu pie jaunā trenera. Gatavošanos uzsāksim janvāra vidū Riodežaneiro, pēc tam dosimies uz Romu. Gada pirmais turnīrs paredzēts marta sākumā Irānā. Plānojam startēt visos FIVB četru un piecu zvaigžņu turnīros, kā arī dažos trīs zvaigžņu, kā piemēram Jūrmalā. Tāpat, kamēr nebūs garantēta mūsu dalība Tokijā, spēlēsim arī kontinentālajos kausos," saka Aleksandrs Samoilovs.

"Pēc pagājušās sezonas, kas nebija pārāk veiksmīga, nolēmām, ka komandā nepieciešamas kādas pārmaiņas, jaunas vēsmas. Daudz speciālistu, kas atbilstu mūsu pieredzei un līmenim, nav. Ar Marko jau sen bijām pazīstami, zinājām viņa lielo pieredzi, attieksmi pret darbu un panākumus pludmales volejbolā. Tāpēc viņš bija kandidātu "shortlistā". Iepazīstot treneri tuvāk, uzklausot viņa spēles filozofiju, kā arī prasības, esam pieņēmuši lēmumu olimpiskajā sezonā strādāt ar Solustri. Paldies Genādijam par ieguldīto darbu," piebilst Jānis Šmēdiņš.

"Prieks sākt jaunu izaicinājumu un darboties ar tāda līmeņa komandu kā Samoilovs/Šmēdiņš. Vēl svarīgāka par spēli laukumā ir attieksme ārpus tā un kopējā atmosfēra. Tas, ko esmu pagaidām redzējis treniņos un sadzīvē, man ļoti patīk. Pirmie iespaidi par Latviju ir ļoti pozitīvi – cilvēki, ēdiens, attieksme. Mums ir arī fantastiski gatavošanās apstākļi – "Palms Beach" ir pasaules līmeņa iekštelpu treniņu arēna. Pēc nedēļas dosimies trenēties ārpus Latvijas, lai turpinātu gatavoties jau dabīgajos laukumos. Ar nepacietību gaidu treniņnometnes sākumu Rio, lai varētu sākt kārtīgi strādāt," norāda Marko Solustri.


Komandas Samoilovs/Šmēdiņš menedžeris Edgars Buļs neslēpj, ka pirmās sarunas ar jauno treneri bijušas jau pērnā gada septembrī pēc Romas turnīra. "Jau no paša sākuma treneris atstāja ļoti profesionālu iespaidu. No sākuma vienojāmies par pārbaudes laiku uz turnīru Meksikā. Lai arī rezultāts nebija veiksmīgs, abas puses palika apmierinātas ar paveikto darbu. Šobrīd esam vienojušies par sadarbību uz 8 mēnešiem līdz augusta beigām, kas ietvertu gan Olimpiskās Spēles, gan Eiropas čempionātu. Paldies trenerim Genādijam Samoilovam par 7 gadu gadu, kurā ieliktie pamati ievērojami veicināja mūsu daudzās uzvaras gan Latvijā, gan starptautiskajā arēnā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!