Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš provizoriskajā 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu (OS) kvalifikācijas rangā ir pakāpušies trīs pozīcijas augstāk uz 12. vietu, kas viņiem ļautu startēt olimpiskajās spēlēs, ja atlase noslēgtos jau tagad.

OS rangā Latvijas labākais duets ieņem 13. vietu ar 3520 punktiem, taču virs viņiem ir trīs Brazīlijas dueti. Rangā mūsējiem klāt nāca 500 punkti, kurus Samoilovs/Šmēdiņš nopelnīja par izcīnīto uzvaru Rio "Open" turnīrā, kas viņiem bija šosezon pirmā Pasaules tūrē, bet ņemot vērā Eiropas čempionātu, šis bija otrais lielais panākums sezonā.

Pie automātiskām ceļazīmēm uz Rio tiks tie dueti, kuri 2016. gada 13. jūnijā atradīsies olimpiskā ranga labāko 15 skaitā, taču jāņem vērā, ka no vienas valsts pie ceļazīmēm var tikt tikai pa divām komandām, bet šobrīd virs Latvijas dueta ir pa trīs komandām no Brazīlijas. Tāpat olimpiskās kvalifikācijas noteikumi paredz, ka viena vieta ir garantēta Brazīlijai kā mājiniecei, bet vēl vienu ceļazīmi kā pasaules čempioni izcīnīja brazīlieši Alisons/Brunu Šmits, kuri ir olimpiskā ranga līderi. Šo iemeslu dēļ šobrīd virs svītras atrodas arī ranga 19. vietā esošais Meksikas duets.

Olimpiskajā rangā tiek vērtēti tikai Pasaules tūres "Grand Slam", "Major" un "Open" turnīri, kā arī pasaules čempionātā un kontinentālajā čempionātā gūtie ranga punkti. Noteikumi paredz, ka olimpiskajā rangā iekļaus katra dueta 12 labākos turnīrus laika posmā no 2015. gada 1. janvāra līdz 2016. gada 12. jūnijam. Samoilovs/Šmēdiņš šobrīd ir aizvadījuši astoņus šādus turnīrus, kamēr konkurentiem augstāk rangā tādu ir vairāk.

Pārējo Latvijas pludmales volejbolistu izredzes olimpiskajā rangā ir vērtējamas kā mazāk cerīgas, lai gan Mārtiņš Pļaviņš/Haralds Regža ieņem 56. vietu ar 520 punktiem, kuri izcīnīti tikai divos turnīros. Provizoriskajā olimpiskajā rangā Pļaviņš/Hermans Egleskalns ir 69. vietā, taču kā zināms šis duets jau ir beidzis savu pastāvēšanu. Sieviešu rangā tā beigu galā ir Inese Jursone/Tīna Graudiņa ar 80 punktiem un Alise Lece/Marta Ozoliņa ar 40 punktiem.

Savukārt FIVB 2015. gada sezonas rangā Samoilovs/Šmēdiņš ieņem 13. vietu ar 3776 punktiem, nedēļas laikā tiekot augstāk par četrām pozīcijām. Līderi ir Alisons/Brunu Šmits ar 6082 punktiem, bet otrie ir Brūvers/Mēuvsens no Nīderlandes ar 5050 punktiem.

Iepriekšējās divas sezonas Samoilovs/Šmēdiņš gadu noslēdza kā ranga līderi. Pļaviņš/Regža sezonas rangā ieņem 53. vietu, tiekot sešas pozīcijas augstāk. Sieviešu sezonas rangā Lece/Ozoliņa ir 59. vietā, bet 80. vietu ieņem Inese Jursone/Tīna Graudiņa.

Olimpiskās ceļazīmes varēs izcīnīt ne tikai pēc vietas rangā, bet arī piedaloties Kontinentālā kausa izcīņā, kurā aizvadītajā nedēļā Latvijas vīriešu izlase iekļuva finālturnīrā, uzvarot 4. kārtas turnīrā Sočos (Krievija) un turpinot cīņu par ceļazīmi. Vīriešu komandā startēja Mārtiņš/Pļaviņš/Haralds Regža un Toms Šmēdiņš/Ruslans Sorokins.

Pie ceļazīmes uz četrgades nozīmīgāko sporta forumu tiks Kontinentālā kausa fināla uzvarētāji, kuri kļūs zināmi 2016. gada jūnijā. Savukārt otrās un trešās vietas ieguvēji olimpisko sapni vēl varēs piepildīt Starpkontinentālajā finālturnīrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!