Foto: FIVB
Septiņi Latvijas pludmales volejbola dueti - visi pieci vīriešu konkurencē un divi sieviešu turnīrā, piektdien iekļuva Maskavā notiekošā Austrumeiropas Zonālās volejbola asociācijas (EEVZA) trešā posma izslēgšanas spēlēs.

Astotdaļfinālā iekļuva Mārtiņš Pļaviņš/Hermans Egleskalns, Haralds Regža/Armands Āboliņš, Ruslans Sorokins/Aleksandrs Solovejs, Toms Šmēdiņš/Viktors Koržeņevičs un Rihards Finsters/Edgars Točs. Dāmu turnīrā sacensības turpina Inese Jursone/Tīna Graudiņa un Alise Lece/Marta Ozoliņa, bet turnīrs pēc grupu kārtas ir noslēdzies Agnesei Caicai/Lindai Elizabetei Grambergai.

Divas uzvaras piektdien izcīnīja Haralds Regža/Armands Āboliņš, kuri ar 2-0 (21-15, 21-18) uzvarēja ukraiņus Oleksiju Deņinu/Oleksiju Plotņicki un ar 2-0 (21-11, 21-18) Krievijas sportistus Tarasu Miskivu/Ivanu Čirkinu.
Pļaviņam/Egleskalnam pirmajā cīņā pret Iļju Kovaļovu/Konstantīnu Medjaniku no Ukrainas pretinieki traumas dēļ izstājās pirmajā setā, bet otrajā cīņā viņi ar 2-0 (21-18, 21-19) uzvarēja mājiniekus Antonu Safonovu/Pāvelu Karpuhinu.

Šmēdiņš/Koržeņevičs vispirms ar 0-2 (12-21, 27-29) zaudēja igauņiem Kristo Kolo/Rivo Vesikam, bet tad sīvā cīņā ar 2-1 (16-21, 21-17, 19-17) uzvarēja krievus Aleksandru Kullo/Sergeju Alfimovu, kas ļāva iekļūt astotdaļfinālā.

Savukārt Finsteram/Točam un Sorokinam/Solovejam nācās aizvadīt tikai vienu savstarpēju spēli, kurā ar 2-0 (21-16, 21-19) uzvarēja Finsters/Točs. Trešais duets šajā grupā dalību atsauca un abi Latvijas pāri iekļuva izslēgšanas spēlēs.

Astotdaļfinālā, kas notiks sestdien, Finsters/Točs spēlēs pret Šmēdiņu/Koržeņeviču, Pļaviņš/Egleskalns mērosies spēkiem ar mājiniekiem Juriju Bogatovu/Maksimu Hudjakovu, kuri turnīrā ir izlikti ar pirmo numuru. Sorokins/Solovejs spēlēs pret mājiniekiem Oļegu Stojanovski/Artjomu Jarzutkinu, bet Regža/Āboliņš tiksies ar Jaroslavu Gordejevu/Vladislavu Jemeljančiku no Ukrainas.
Dāmām Jursone/Graudiņa grupu turnīru sāka ar 1-2 (21-16, 18-21, 11-15) zaudējot Vivianai Kunjai/Zinaidai Ļubimovai no Azerbaidžānas, bet tad ar 2-0 (21-12, 21-8) sagrāva Jevgēņiju Jakovļevu/Anastasiju Strugovu no Krievijas.

Lece/Ozoliņa ar 1-2 (17-21, 21-18, 15-17) zaudēja Marijai Uškovai/Olgai Fedotovai no Krievijas, bet grupas trešais duets no dalības turnīrā atteicās. Caica/Gramberga cieta divus zaudējumus ar 0-2 (18-21, 15-21) pret Jeļizavetu Sulimu/Darju Udovenko no Ukrainas un 0-2 (12-21, 19-21) pret Annu Gorbunovu/Kseniju Hakimzanovu no Krievijas, grupā paliekot pēdējā vietā.

Astotdaļfinālā Jursone/Graudiņa tiksies ar Jekaterinu Makroguzovu/Nadeždu Makroguzovu no Krievijas, bet Lece/Ozoliņa spēlēs pret Azerbaidžānu pārstāvošajām Kunju/Ļubimovu, kuras turnīrā ir izliktas ar 3. numuru.

Pamatsacensībās startēja pa 24 duetiem kā vīriešu, tā sieviešu konkurencē, bet tālāk tika katras grupas divas labākās komandas.

Sākot no astotdaļfināla pēc vienmīnusa sistēmas noskaidros uzvarētājus. Sestdien noskaidros pusfinālistus, bet izšķirošās cīņas notiks svētdien. Līdzīga izspēles sistēma bija arī nesen Majoros notikušajā Eiropas čempionāta Jūrmalas "Masters" posmā.

Maskavā startē visi labākie šā brīža Latvijas pludmales volejbolisti, izņemot Aleksandru Samoilovu/Jāni Šmēdiņu, kuri izlaiž arī Horvātijā notiekošo Pasaules tūres "Major" sērijas turnīru, jo Jānis atlabst pēc meniska operācijas. Porečā startēja arī Pļaviņš/Egleskalns, taču trešdien cieta neveiksmi kvalifikācijas pirmajā kārtā un devās uz Maskavu.

Šosezon šis ir jau trešais EEVZA posms, taču pirmais vīriešiem, jo pirmajos divos Baltkrievijā un Lietuvā startēja tikai dāmas.

Vēl paredzēti posmi Viļņā (tikai vīriešiem), Armēnijā, Gruzijā un Azerbaidžānā. Visos EEVZA posmos var nopelnīt Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) reitinga punktus.

Maskavas EEVZA posma kalendāram un sacensību rezultātiem var sekot līdzi interneta mājas lapā www.evzaa.eu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!