Foto: LETA
Latvijas vīriešu volejbola izlase ir labā fiziskajā kondīcijā un puiši strādā ar lielu atdevi, vēlēdamies iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā, otrdien preses konferencē atzina izlases galvenais treneris Raimonds Vilde.

"Puiši ir labā fiziskajā kondīcijā. Lai arī sezona dažiem ir bijusi ļoti gara, ir jūtama vēlme strādāt ar lielu atdevi un izpildīt mērķi - tikt Eiropas čempionāta finālturnīrā," pauda Vilde. "Kas attiecas uz izlases kandidātiem, būtībā izlases sastāvs ir tāds pats kā pagājušajā gadā. Olimpiskajā sporta centrā ir radīti visi nepieciešamie apstākļi, viss ir kārtībā - trenējamies. Uzskatu, ka mums ir laba iespēja atgriezties Eiropas labāko komandu saimē."

Latvijas vīriešu volejbola izlase ir sākusi gatavoties gaidāmajiem Eiropas un pasaules čempionātu kvalifikācijas turnīriem. Latvijas volejbolisti no 24. līdz 26.maijam Igaunijas pilsētā Rakverē aizvadīs 2014.gada pasaules čempionāta pirmās kvalifikācijas kārtas sacensības, kurās sacentīsies ar Dāniju, Baltkrieviju un Igauniju. Savukārt galvenās spēles Latvijai sāksies pēc tam, jo 2. un 9.jūnijā tā aizvadīs Eiropas čempionāta izšķirošās, trešās, kvalifikācijas kārtas mačus ar Turciju.

"Uz turnīru Igaunijā vairāk tomēr skatāmies kā uz sagatavošanos spēlēm pret Turciju. Taču mēģināsim nospēlēt, cik vien labi iespējams, arī pasaules čempionāta pirmās kārtas kvalifikācijas sacensībās," sacīja Vilde.

Latvijas volejbola izlašu menedžeris Ainārs Dakša pastāstīja, ka Turcijai nav jāpiedalās pasaules čempionāta atlases pirmajā kārtā, jo tā jau ir tikusi nākamajā. "Tāpēc informāciju par saviem pretiniekiem iegūsim no Turcijai paredzētās pārbaudes spēles pret Beļģijas vienību. Zinām arī, ka viņi nedēļu trenēsies Kanādā."

Savukārt Latvijas Volejbola federācijas prezidents Atis Sausnītis pauda, ka "iepriekšējo gadu rezultāti ir summējušies tā, ka šī izlase ir ļoti cerīga". "Protams, trenerim un visai komandai jāpaveic milzīgs darbs, no kura būs atkarīgs, vai pēc 18 gadu pārtraukuma atkal būsim Eiropas finālturnīrā."

Latvijas un Turcijas volejbola izlašu duelī pārāka būs komanda, kas uzvarēs abās spēlēs. Ja panākumi tiks dalīti uz pusēm, uzvarētāju pēc otrās spēles, kas risināsies Jelgavā, noskaidros tā saucamajā zelta setā.

Latvijas izlase, sekmīgi pārvarot pēdējo kvalifikācijas kārtu, Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs vienā apakšgrupā ar Polijas, Slovākijas un Francijas komandām.

Eiropas čempionāta finālturnīrs šogad no 20. līdz 29.septembrim notiks Polijā un Dānijā.

Savukārt turnīrā Rakverē pēc viena apļa sacensībām grupu uzvarētāji uzreiz garantēs sev vietu kvalifikācijas trešajā kārtā, bet otro vietu ieguvēji sacentīsies kvalifikācijas otrajā kārtā.

Otrās kvalifikācijas kārtas izspēle apakšgrupās notiks oktobra sākumā, kur vietu trešajā kārtā automātiski sev nodrošinās grupu divas spēcīgākās vienības. Savukārt trešajā kārtā nākamā gada janvārī spēkosies 20 komandas. Kopumā notiks pieci turnīri, kur pēc viena apļa finālturnīram kvalificēsies sacensību pirmo vietu ieguvēji un labākā otrajā vietā palikusī komanda.

Latvijas izlase vienīgās pārbaudes spēles aizvadīs no 17. līdz 19.maijam, kad izbraukumā trīs reizes spēkosies ar Grieķiju.

Latvijas vīriešu volejbola izlases kandidātu saraksts pasaules un Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīriem:

Armands Celitāns, Gundars Celitāns, Deniss Petrovs, Viktors Koržeņevičs, Ingars Ivanovs, Ansis Medenis, Lauris Iecelnieks, Artis Caics, Jānis Vāvers, Andrejs Zavorotnijs, Hermans Egleskalns, Romāns Saušs, Aivars Petruševics, Austris Štāls, Valters Ramma, Andrejs Baburovs, Pēteris Aukmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!