Foto: F64
Latvijas Volejbola federācija (LVF) cer panākt kompromisu, lai talantīgais Hermans Egleskalns šajā vasarā palīdzētu gan klasiskā volejbola izlasei, gan varētu spēlēt arī pludmales volejbolu, sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Latvijas izlases menedžeris Ainārs Dakša.

23 gadus vecais Egleskalns šajā vasarā bija plānojis kļūt par olimpiskā medaļnieka Mārtiņa Pļaviņa pārinieku pludmales volejbolā, tomēr maijā Latvijas klasiskā volejbola izlasei gaidāma dalība 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā.

"Pašreiz notiek sarunas. Domāju, ka tās būs sekmīgas un visas puses paliks apmierinātas," Dakša lika manīt, ka Egleskalns pludmales volejbolam varētu pievērsties, sākot no maija beigām. "Šorīt tikāmies ar Mārtiņu, esam runājuši ar Hermanu. Esam ceļā uz to, lai apmierinātu visus iesaistītos."

Jau iepriekš bija zināms, ka Pļaviņš jauno sezonu uzsāks pārī ar Aleksandru Soloveju, bet pēc tam Egleskalnam būtu jāpierāda, ka viņš ir labāks.

Klasiskā volejbola izlasei Egleskalna dalība ir īpaši svarīga, jo pleca traumas dēļ tai palīdzēt nevarēs otrs labākais diagonāles pozīcijas spēlētājs Gundars Celitāns.

Maijā Latvija uzsāks 2015.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru, kura otrajā kārtā sacentīsies ar Polijas un Slovēnijas izlasēm, kā arī pirmās kvalifikācijas kārtas (Maķedonija, Zviedrija, Azerbaidžāna vai Gruzija) uzvarētāju. Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrās kārtas pirmais grupas turnīrs tiks aizvadīts no 16. līdz 18.maijam Polijā, bet pēc tam komandas no 23. līdz 25.maijam sacentīsies Slovēnijā.

"Visi uzrunātie apstiprinājuši, ka palīdzēs, un bez Gundara Celitāna citiem lielu savainojumu nav," Dakša atzina, ka vienīgi Denisam Petrovam un Valteram Rammam ir mikrotraumas. "Jaunnedēļ sākam treniņus, tomēr pagaidām ārzemēs spēlējošie vēl ir savos klubos un pievienosies pakāpeniski."

Latvijas izlase no 2. līdz 12.maijam aizvadīs vairākas pārbaudes spēles Dānijā un Grieķijā, bet pāris dienu pēc atgriešanās no Grieķijas jau dosies uz Poliju, lai uzsāktu kvalifikāciju.

Pagaidām vēl nav skaidrības par Latvijas volejbola speciālista Borisa Kolčina pievienošanos valstsvienības treneru kolektīvam. Tā kā šogad CEV Čempionu līgas turnīrā triumfēja Krievijas komanda Belgorodas "Belogorje", kuras faktiskais galvenais treneris ir Kolčins, tai no 6. līdz 11.maijam Brazīlijā būs jāpiedalās Pasaules klubu čempionātā.

"Ar Kolčinu runājām vēl vakar un pagaidām izskatās cerīgi, jo Krievijas čempionātā izslēgšanas turnīrs varētu tikt aizvadīts jau līdz Pasaules klubu čempionātam, tomēr pagaidām tas vēl nav apstiprināts," Dakša pauda cerību, ka uz kvalifikācijas turnīru Kolčins kā konsultants varētu pievienoties valstsvienībai.

Tāpat kvalifikācijas turnīram gatavojas arī Latvijas sieviešu izlase, kas gatavošanos uzsāks 21. vai 22.aprīlī.

"Izlasei palīdzēs ārzemēs spēlējošās Lana Sorokina un Jana Jaudzema, bet Olgai Ativi (Točko) ir savainojums un par viņas dalību varēs sniegt informāciju pēc tam, kad Rīgā tiks izietas medicīniskās pārbaudes," izteicās Dakša.

Latvijas sieviešu izlase dalību Eiropas čempionāta kvalifikācijā uzsāks no pirmās kvalifikācijas kārtas, kur pretinieces būs Zviedrijas, Gruzijas un Norvēģijas izlases. Pirmā kārta notiks nākamā gada 8.-11.maijā Norvēģijā.

Ja Latvijas izlase pārvarēs kvalifikācijas pirmo kārtu kā pirmā, vienības pretinieces otrajā kārtā būs Francijas, Izraēlas un Ungārijas izlases, bet, ja Latvijas izlase ieņems otro vietu pirmās kārtas grupā, izlases pretinieces otrajā kārtā būs Polijas, Ukrainas un Šveices komandas. Šie turnīri tiks uzsākti jau maija vidū.

Dakša atzina, ka pirmo kārtu sieviešu izlasei "vajadzētu pārvarēt".

Vīriešu un sieviešu turnīros otrās kārtas grupu pirmās vietas ieguvēji kvalificēsies finālturnīram, bet otrās vietas ieguvēji kvalificēsies trešajai kārtai. Trešā kvalifikācijas kārta notiks 2015.gada maija otrajā pusē, kur sešas izlases būs sadalītas pa pāriem un aizvadīs pa spēlei savā laukumā un izbraukumā, noskaidrojot pēdējās trīs finālturnīra dalībnieces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!