Foto: F64

Somijas izlase joprojām ir favorīte, bet centīsimies pārsteigt – pirms nozīmīgās spēles Eiropa čempionāta kvalifikācijā Turku portālam "Delfi" sacīja Latvijas volejbola izlases galvenais treneris Mihals Gogols.

Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvijai divās spēlēs ir viena uzvara pār Austriju un zaudējums Somijai savās mājās Valmierā. Ņemot vērā situāciju citās grupās, Latvija ir nonākusi sarežģītā situācijā cīņā par tikšanu uz Eiropas volejbola čempionāta finālturnīru, tādējādi valstsvienībai spēlē Turku nepieciešams gūt punktus.

Latvijas un Somijas volejbola izlašu spēle trešdien Turku sāksies pulksten 18:30. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi no Somijas.

"Nekad nevari būt perfekts, bet esam gatavi spēlei. Vienmēr ir jāmeklē lietas, kas jāuzlabo un pie kā jāstrādā. Esmu priecīgs par aizvadīto nedēļu pēc spēles Valmierā, bija smagi treniņi, bet labā nozīmē," sacīja Gogols, uzsverot progresu darbībā blokā un aizsardzībā. "Nedaudz mainīsim taktiku un redzēsim, vai ar to pietiks, lai uzvarētu Somiju. Domāju, ka Somija joprojām ir favorīte, bet mēs labi zinām spēles likmi un zinām mūsu situāciju (un situāciju citās grupās), tāpēc Latvijā jāatgriežas ar punktiem, un rīt to centīsimies panākt."

Somijas izlase svētdien izbraukumā tikai piecu setu cīņā ar 3-2 pieveica Austriju, tādējādi pazaudējot punktu. Gogols pieļauj, ka tādējādi Somijas izlase, iespējams, var izjust lielāku psiholoģiski lielāku spiedienu, jo mājiniecei savā zālē Turku būs nepieciešams gūt panākumu vismaz divos setos, lai tiktu pirmajā vietā grupā.

"Mums nekas nav mainījies. Mums ir jāspēlē un jācīnās par katru punktu, ja redzam, kas notiek citās grupās. Dānija uzvarēja Turciju, kas ir milzīgs pārsteigums Eiropā. Bet tas mūs nostāda grūtā un ļoti sarežģītā situācijā, jo, ja izcīnām arī otro vietu grupā, mums ir zaudēti punkti. Mums ir jāņem punkti, ja gribam saglabāt cerības uz finālturnīru vēl pirms spēles pret Austrijas izlasi Jelgavā (21. augusta). Bet mūsu uzmanība nav Jelgavai, bet gan Turku, un esam fokusējošies rītdienas spēlei," uzsver poļu volejbola speciālists.

Latvijas izlase iepriekšējo maču aizvadīja vien 6. augustā, kamēr Somijai pēc viesošanās Valmierā spēles bijušas pret Austriju 10. un 14. augustā. Gogols norāda, ka dažreiz nelīdzvērtīgs spēļu grafiks var būt faktors, bet nav zināms, kurai izlasei tas var nākt par labu – viena komanda ir vairāk atpūtusies un vairāk var sagatavoties svarīgai spēlei, bet otra komanda tikmēr ir iegājusi zināmā spēļu ritmā. Gogols gan bilst, ka nozīmīgs faktors būs fiziskā kondīcija, un to viņš norāda uz abām izlasēm. "Gribu, lai mūsu komanda koncentrējas savai spēlei. Protams, ka kāds izskatīsies varbūt saguris, kāds varbūt nebūs spēles ritmā, bet s uz to nenoveltu, fokusējamies uz savu spēli."

"Sastāvā nebūs lielu izmaiņu. Jā, Zelta līgā bija liela spēlētāju rotācija, mēs mācījāmies un pielāgojāmies viens otram, es iepazinu komandu, kas ir tās spēcīgās puses, kas ir vājās vietas, kādi puiši ir mentālā ziņā. Tagad – sezonas otrajā daļā – esmu izlēmis uzticēties kodolam, stabilākajam pamatsešiniekam. Protams, ja būs nepieciešams, tad veikšu maiņas, bet neteiktu, ka daudz pārsteigumu (sastāva ziņā) var sagaidīt. Vairāki no (rezerves) spēlētājiem pēdējā nedēļā ļoti labi izskatījušies un var dot labu grūdienu komandas sniegumā, ja kādam (no pamatsastāva) neies spēle," uzskata Gogols.

Sarunas gaitā Gogols vēlreiz atgriežas pie spēles pret somiem Valmierā, kurā bija neapmierināts ar tiesnešu darbību vairākās svarīgās epizodēs. "Pārliecību (par saviem spēkiem) vienmēr dod uzvaras. Mums pēc Valmieras bija tādas kā volejbola "paģiras", jo ceturtajā setā dzināmies pakaļ, mums bija labas emocijas, bet bija arī pretrunīgi (tiesnešu) lēmumi. Zaudējām spēli, divās svarīgās izspēlēs pieļāvām kļūdas. Bija sajūta, ka tas ir mūsu brīdis, bet tad pieļāvām 1-2 kļūdas un zaudējām spēli. Jo uzvara ceturtajā setā un pat varbūt "tie break" (piektajā setā) mums daudz nozīmētu, ja tagad veramies turnīra tabulā. Bet tā ir pagātne."

"Bet pēc spēles Valmierā ir tā pārliecība, ka varam spēlēt pret Somiju kā ar līdzīgiem. Rīt spēle sākas ar 0-0. Kas būs rīt labāki, tie arī uzvarēs," piebilst Polijas volejbola speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!