Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ceturtdien beidzot skatīja biedrības "Es par Volejbolu!" prasību izvērtēt pērn februārī notikušo Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidenta vēlēšanu leģitimitāti, tiesas spriedumu šajā lietā solot paziņot 29. oktobrī, aģentūru LETA informēja biedrības "Es par Volejbolu!" valdes priekšsēdētājs Kaspars Timermanis.

Biedrība "Es par Volejbolu!" vērsās tiesā, jo uzskata, ka LVF prezidenta Ata Sausnīša pārvēlēšanas brīdī pagājušā gada februārī tika konstatēta virkne būtisku pārkāpumu.

Tiesas sēde šajā lietā bija paredzēta jau 15.maijā, bet tā tika pārcelta uz 30.maiju, jo LVF vēlējās pieaicināt organizācijas bijušo ģenerālsekretāru Aināru Dakšu, kurš varēšot liecināt par kopsapulces sasaukšanas un norises procedūru.

Tomēr arī 30.maija sēde tika pārcelta, jo Sausnītis komandējuma dēļ uz to nevarēja ierasties. Tāpat biedrība no savas puses nosūtīja lūgumu tiesai, lai kā liecinieks tiktu pieaicināts arī LVF valdes loceklis Elmārs Rudovičs, kurš pagājušā gada februārī notikušajā kopsapulcē bija mandātu komisijas vadītājs.

Kā aģentūrai LETA norādīja Timermanis, Sausnītis un Rudovičs nepiedalījās arī ceturtdienas sēdē.

"Sausnītis kārtējo reizi devies komandējumā uz ārzemēm, bet Rudovičs nevarēja būt klāt veselības problēmu dēļ. Tiesa lēma, ka abiem tie ir attaisnojoši iemesli, tāpēc nolēma lietu izskatīt bez viņu klātbūtnes. Mēs no savas puses norādījām uz mūsu rīcībā esošajiem faktiem un pierādījumiem, ka LVF prezidenta vēlēšanas nebija leģitīmas, savukārt tiesa iztaujāja LVF pieaicināto liecinieku, tā brīža organizācijas ģenerālsekretāru Aināru Dakšu," skaidroja Timermanis.

Pēc viņa teiktā, biedrība "Es par Volejbolu!" tiesai norādījusi, ka pirms kopsapulces balsošanas pilnvaras izsniegtas cilvēkiem, pirms tam nepārbaudot, vai viņi ir tiesīgi pārstāvēt attiecīgos LVF biedrus.

"Kopsapulcē nekādā veidā netika pārbaudīts, vai attiecīgais cilvēks, saņemot pilnvaru, vispār ir tiesīgs pārstāvēt kādu no LVF biedriem. Tiesā to atzina arī Dakša, jo pirms tam neesot veikta pārbaude, piemēram, "Lursoft" vai citās datu bāzēs. Šī iemesla dēļ balsošanā varēja piedalīties cilvēki, kuri juridiski nemaz nevarēja balsot. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas un aprēķiniem, tad 33 no 58 kopsapulcē balstiesīgajiem pārstāvjiem nemaz nevarēja piedalīties balsošanās procedūrā, līdz ar to kopsapulcei nebija kvoruma un tās pieņemtie lēmumi nav likumīgi," skaidroja Timermanis.

Dakša aģentūrai LETA tikmēr uzsvēra, ka federācija informāciju pārbaudījusi atbilstoši savam reģistram, turklāt Timermanis pats esot nolēmis atteikties no prasības liecinieku statusā aicināt Sausnīti un Rudoviču, tāpēc tieši šī iemesla dēļ tiesa lēmusi lietu izskatīt.

Tāpat "Es par Volejbolu!" tiesu informējusi, kā LVF pirms kopsapulces nav ievērojusi labas pārvaldības principus, jo saviem biedriem uzaicinājumu uz sapulci nosūtīja tikai dienu pirms likumā noteiktās pēdējās dienas, piedevām, to veicot ar elektroniskā pasta starpniecību. Turklāt sūtījumi veikti arī uz vairākiem neidentificētiem e-pastiem, nevis pa pastu uz LVF biedru juridisko adresi.

"Dakša gan norādīja, ka tā nav bijusi apzināta rīcība, jo tobrīd federācijai bijušas problēmas ar biroja administrāciju. Tomēr mēs uzskatām, ka tā bija apzināta rīcība, lai Sausnītis saglabātu amatu un neviens cits pretendents uz šo amatu nevarētu pieteikties. Pirms kopsapulces tika darīts viss, lai Sausnītim nebūtu konkurentu," uzsvēra Timermanis.

Savukārt Dakša sarunā ar aģentūru LETA teica, ka neesot saprašanas par kādu likumu runā Timermanis, turklāt to viņš neesot varējis pierādīt arī tiesā. Tikmēr Biedrību un nodibinājumu likuma 36.panta ceturtais apakšpunkts nosaka, ka par biedru sapulces sasaukšanu valde biedriem paziņo un tās darba kārtību dara zināmu vismaz 14 dienas pirms sapulces sasaukšanas, ja tajā paredzēts lemt par grozījumu izdarīšanu statūtos, valdes un revīzijas institūciju locekļu ievēlēšanu un atsaukšanu (ja statūtos šādas tiesības nav piešķirtas citai pārvaldes institūcijai) vai lēmuma pieņemšanu par biedrības darbības izbeigšanu, turpināšanu vai reorganizāciju.

Kā norāda Dakša, uzaicinājums biedriem tika izsūtīts 2016.gada 19.decembrī, bet kopsapulce notika 2017.gada 3.februārī.

Timermanis gan atturējās spriest par tālāko notikumu attīstību, aicinot sagaidīt 29.oktobra tiesas lēmumu.

Biedrība "Es par Volejbolu!" jau labu laiku ir opozīcijā LVF pašreizējai vadībai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!