Foto: Reuters/Scanpix

Brazīlijā notiekošais Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs parāda futbolu visā tā krāšņumā, uzskata bijušais Latvijas izlases kapteinis Vitālijs Astafjevs.

Latvijas kluba "Jelgava" galveno treneri Astafjevu turnīra ievadā visvairāk pārsteidzis lielais gūto vārtu skaits, ko viņš skaidro ar turnīra mājvietas Brazīlijas izpratni par futbolu.

"Komandas spēlē diezgan atklātu un ļoti skatāmu futbolu, nebaidoties doties uzbrukumā un izklaidēt skatītājus. Parasti šādos turnīros, kur katrs iegūtais punkts un gūtie vārti ir no svara, spēles nav izteikti rezultatīvas, bet šoreiz visu maina pati Brazīlija. Tā tomēr ir valsts, kurā futbolu ļoti mīl un vēlas redzēt aizraujošu spēli. Futbolisti to no tribīnēm noteikti jūt," uzskata Astafjevs. "Daudzi vārti tiek gūti pašās spēles beigās, spriedze allaž saglabājas."

Pirmajā turnīra kārtā ir fiksēti vairāki pārsteidzoši rezultāti, lielāko rezonansi ieguva pašreizējo čempionu spāņu piedzīvotā sagrāve mačā ar Nīderlandi ar 1:5.

"Spānijas izlases treneris Visente del Boske šobrīd ir situācijas ķīlnieks. No vienas puses, viņa čempionu sastāvs ir novecojis un prasās pēc "jaunām asinīm", bet no otras puses - tādi futbolisti kā Ksavi Ernandess vai Andress Injesta ir augstākās klases meistari, kuri nevienā komandā nav aizvietojami. Kā gan ir iespējams viņus atstāt ārpus sastāva?" uzskata Astafjevs. "Tāpēc pirmās spēles rezultāts noteikti ir apstākļu sakritība. Treneri veiks korekcijas un pakārtos komandas spēli, lai turpinājumā spāņi sniegumu uzlabotu."

Vislielāko iespaidu uz Astafjevu atstājis līdzšinējais Nīderlandes, Vācijas un Itālijas izlašu parādītais futbols laukumā.

"Nīderlandes izlase pirmajā spēlē izskatījās teju neapturama, bet Vācija, lai arī objektīvi ir spēcīgāka par Portugāli, darbojās tā, ka neatstāja pretiniekiem nekādas cerības uz pieklājīgu rezultātu. Tāpat Itālija, kas uzvarēja Angliju, spēlēja ļoti pārdomāti, tāpēc turnīra turpinājums viņiem izskatās cerīgs," skaidro kādreizējais pussargs.

Astafjevs uzskata, ka pat eiropiešiem nepateicīgais Brazīlijas klimats neliedz vāciešiem, spāņiem, itāļiem un nīderlandiešiem būt starp turnīra galvenajiem favorītiem, tomēr lielākie plusi pašlaik ir mājinieku brazīliešu pusē.

"Favorīti ir un paliek favorīti neatkarīgi no apstākļiem. Tomēr Brazīlijai par labu spēlē "mājas sienas" un daudzi citi faktori. Pirmajā mačā pret Horvātiju komanda tika pie strīdīga 11 metru soda sitiena, un domāju, ka līdzīgas epizodes turnīrā atkārtosies, jo Brazīlijā noteikti ir jūtamas ļoti spēcīgas alkas pēc mājinieku uzvaras," pauda Astafjevs.

Sacensības 12 Brazīlijas pilsētās un stadionos ilgs līdz 13.jūlijam. Izslēgšanas turnīrs sāksies 28.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!