Foto: Shutterstock
Jau ceturtdien vēlu vakarā sāksies 2014.gada Pasaules kausa izcīņa futbolā, un atklāšanas spēlē turnīra mājiniece Brazīlija spēkosies ar Horvātijas valstsvienību.

Šis būs 20.Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs, un Brazīlija turnīru rīkos otro reizi, kļūstot par piekto valsti, kas to rīkojusi divreiz. Pirmā reize bija 1950.gadā. Turnīru vēlējās rīkot arī Kolumbija, taču tad tā atsauca savu kandidatūru. Sacensībās norisināsies 12 Brazīlijas pilsētās un ilgs līdz 13.jūlijam.

Šī gada Pasaules kausa izcīņa futbolā ir dārgākā turnīra vēsturē. Sacensību izmaksas tiek lēstas ap 11 miljardiem dolāru. Tas Brazīlijas sabiedrībā raisīja pamatīgu sašutumu, tāpēc cilvēki gāja ielās un protestēja. Pirms četriem gadiem Pasaules kauss DĀR izmaksāja 1,3 miljardus.

Brazīlijā pirmo reizi Pasaules kausa finālturnīru vēsturē tiks izmantota vārtu līnijas tehnoloģija, kas strīdīgās situācijas precīzi ļaus noteikt, vai bumba pilnībā šķērsojusi vārtu līniju.

Tikmēr kopējais balvu fonds veido aptuveni 576 miljonus dolāru. Jau pirms turnīra sākuma katra komanda saņēma pa 1,5 miljoniem dolāru, bet pārējās prēmijas būs atkarīgas no katras komandas rezultātiem. Uzvarētājs iegūs 35 miljonus dolāru.

Kopumā FIFA šajā Pasaules kausa izcīņā cer pārdot gandrīz trīs ar pusi miljonus biļešu. Savukārt Brazīlijā uz turnīru gaidāmi aptuveni 600 000 ārvalstu viesi, kā arī 3,1 miljons vietējo tūristu.

Atklāšanas spēle starp Brazīlijas un Horvātijas izlasēm sāksies plkst.23:00.

Portāls "Delfi" piedāvā nelielu ieskatu par Pasaules kausa izcīņu.

“Delfi” – iespēja detalizēti sekot Pasaules kausam


Pasaules kauss futbolā katru četrgadi līdzjutējiem sagādā spilgtas emocijas. Katrai no 32 turnīra komandām ir kaut kas pierādāms, tāpēc laukumā vienmēr redzama aizraujoša cīņa, skaisti vārti, kā arī prieki un asaras.

Gatavošanās Pasaules kausam neritēja pārāk gludi, jo bija problēmas ar stadionu celtniecību, bojā ejot vairākiem strādniekiem, bet vietējie iedzīvotāji protestēja pret Pasaules kausa rīkošanas milzu izmaksām, taču sports ir un paliek "ārpus politikas". Gaidāmo mēnesi spēcīgākās valstsvienības cīnīsies futbola laukumos.

Portāls "Delfi piedāvās visplašāko informāciju par šāgada Pasaules kausu pārskatāmā un ērtā "Pasaules kauss futbolā" sadaļā. Šajā aplikācijā ērti un pārskatāmi varēs uzzināt vissīkāko un detalizētāko Pasaules kausa statistiku, sākot ar vārtu guvējiem un rezultatīvākajiem spēlētājiem un beidzot ar izdarītajām piespēlēm, sitienu precizitāti un citiem datiem.

Atrodami arī īsi apraksti par katru komandu, iespēja aplūkot komandu sastāvus un spēļu kalendāru, kā arī spēļu gaitai ērti varēs sekot līdzi notikumiem "online" režīmā. Uzreiz pēc spēļu beigām lasītājs varēs aplūkot izmaiņas turnīra tabulās - kurš pietuvosies un kurš attālināsies no astotdaļfināla. Savukārt čempionāta laikā katrā spēlē varēs nobalsot par savu spēles zvaigzni. 

Grūtības gatavojoties Pasaules kausam


Foto: AFP/Scanpix

Aizvadīto divu gadu laikā būtiski pieauguši iedzīvotāju protesti Brazīlijas pilsētu ielās. Vietējos iedzīvotājus pārsvarā neapmierina Pasaules kausa finālturnīra milzu izmaksas, korupcija un sabiedrisko pakalpojumu kvalitāte.

"Ģenerālmēģinājums" pirms Pasaules kausa parasti ir Konfederāciju kausa izcīņa, kas Brazīlijai izmaksāja 120 miljonu dolāru. Jau toreiz Brazīlijas lielākajās pilsētās vairāk nekā 200 000 cilvēku izgāja ielās, paužot neapmierinātību ar valdības ekonomisko politiku un milzu tēriņiem Pasaules kausa rīkošanai. Iedzīvotāji arī turpmāk bija sašutuši un pauda savu attieksmi pret notiekošo.

Tomēr brazīliešu kustība, kas atbalsta bez pajumtes palikušos strādniekus, piekritusi nerīkot protestus Pasaules kausa laikā, jo valdība apsolījusi uzbūvēt 2000 lētus mājokļus zemes gabalā trīs kilometrus no stadiona, kur notiks pirmais Pasaules kausa mačs.

Tikmēr stadionu celtniecības darbos Brazīlijā bojā gājuši vismaz astoņi strādnieki. Pirmais "skaļais" incidents notika novembrī, kad celtniecības darbu laikā vienā no finālturnīra stadioniem salūzis ceļamkrāns, nogalinot vismaz trīs cilvēkus. Nedienas turpinājās un vēl vairāki darbinieki gāja bojā.

Sanpaulu "Arena Corinthians" un Manausas "Amazonia" stadionu celtniecības darbi prasīja pa trīs cilvēku dzīvībām, bet vēl divi darbinieki mira Braziljas pilsētas stadiona darbos.

Pirms četriem gadiem Pasaules kausa finālturnīrs risinājās DĀR. Toreiz celtniecības darbi pirms finālturnīra prasīja divu strādnieku dzīvības.

Ronaldu, Mesi un citas zvaigznes Pasaule kausā


Foto: AFP/Scanpix

Kā ierasts, Pasaules kauss pulcē slavenākos planētas futbolistus. Turnīrā būs redzami ļoti daudzi slaveni spēlētāji, kuri vēlas pacelt prestižo trofeju virs savas galvas.

Aizvadītā gada pasaules labākais futbolists Krištianu Ronaldu pēc veiksmīgās sezonas būs Portugāles izlases ierindā. Lai arī sagatavošanās posmā viņš ārstēja traumas, tomēr pēdējā pārbaudes spēlē bija kopā ar komandu. Gaidāms, Pasaules kausā uz viņu gulsies milzu atbildība. Lai arī Ronaldu ir neticams individuālais talants, viņam būs nepieciešama arī komandas biedru palīdzība, lai sasniegtu virsotnes.

Vēl viens no pasaules labākajiem futbolistiem ir Lionels Mesi, kuram Argentīnas izlasē noteikti būs vairāk palīgu nekā Ronaldu Portugāles valstsvienībā. Mesi talants un spēja gūt vārtus komentārus neprasa, un viņš ar tādiem spēlētājiem kā Gonsalo Igvains, Serhio Agvero un Angelu di Mariju "uz papīra" veido spēcīgāko uzbrukuma līniju čempionātā. Ne velti šī komanda ir viena no galvenajām favorītēm Pasaules kausā.

Brazīlijas izlasē liels darba apjoms būs jāveic Neimaram, kuram aiz muguras smaga sezona "Barcelona" rindās. Tomēr viņš ir no tiem spēlētājiem, kurš var izveidot sev vai komandas biedriem vārtu gūšanas epizodi no nekā. Noteikti gan Neimaram, gan Brazīlijas izlasei netraucēs arī sava laukuma priekšrocības.

Urugvajas izlases uzbrukuma līniju "cementēs" Anglijas premjerlīgas rezultatīvākais spēlētājs Luiss Suaress. Viņš vēl turpina atlabt pēc meniska operācijas, tomēr uz Pasaules kausu Suaresam vajadzētu doties ar lielu pārliecību, jo aizvadītajā sezonā Anglijā viņš guva 30 vārtus. Tāpat Suaresam nenāktu par ļaunu izvairīties no dažādiem skandāliem, jo iepriekš uzbrucējs saņēmis sodus par košanu pretiniekam un citiem "netīriem" gājieniem.

Spānijas izlases pussargu līnijā būs daudz lielisku futbolistu, un viens no tiem ir Andress Injesta. Viņš prot ar piespēlēm apgādāt komandas biedrus un vajadzīgā brīdī gūst arī vārtus, kā tas bija 2010.gada Pasaules kausa finālā.

Vēl pieminēšanas vērti ir Bastians Švainstaigers (Vācija), Edins Džeko (Bosnija un Hercegovina), Mario Balotelli (Itālija), Karīms Benzemā (Francija), Arjens Robens (Nīderlande), Veins Rūnijs (Anglija).

Savainotās futbola zvaigznes


Foto: AFP/Scanpix

2014.gada Pasaules kausā neredzēsim tādus spēlētājus kā Zlatans Ibrahimovičs, Roberts Levandovskis un Garets Beils, jo viņu komandas nekvalificējās turnīram, tomēr ir vairāki spēlētāji, kuri nevarēs spēlēt, jo to liedz savainojumi.

Muguras savainojums aizvadītajā nedēļā liedza uz Pasaules kausu doties Frankam Riberī, kurš bija izteicies, ka tas viņam būs pēdējais turnīrs izlases rindās. Jau laicīgāk bija zināms, ka Kolumbijai nāksies iztikt bez uzbrucēja Ramadela Falkao, kurš janvārī savainoja ceļgala krusteniskās saites.

Pārbaudes spēlēs Marko Reiss izkrita no Vācijas izlases sastāva, savainojot potīti, kas liegs viņam spēlēt arī nākamās sezonas sākumā. Anglijai būs jāiztiek bez Teo Valkota, Krievijai - bez Romāna Širokova, bet Horvātijai - bez Niko Kranjčara.

Vēl traumu dēļ turnīrā nebūs tādi pazīstami spēlētāji kā Rikardo Montolivo (Itālija), Kristians Benteke (Beļģija), Rafaels van der Vārts (Nīderlande).

Galvenie favorīti uz trofeju


Foto: AFP/Scanpix

Gaidāmajā Pasaules kausa izcīņā futbolā galvenās favorītes būs valstsvienības no Brazīlijas, Argentīnas, Vācijas un Spānijas, uzskata bukmeikeri.

Bukmeikeru kantora "Olybet" eksperti Brazīlijas triumfam dod koeficientu 3,7 jeb 27% varbūtību, bet Argentīnas uzvarai piešķirts koeficients 5. Šīm izlasēm ar koeficientu 6,85 seko Vācija, bet pašreizējai Eiropas un pasaules čempionei Spānijai ticis koeficients 7,3.

Pēc tam jau tālāk seko talantīgā Beļģijas izlase (koeficients 15), Francija (22), Itālija un Urugvaja (abām - 25).

Tāpat bukmeikeri dod koeficientu 1,9, ka turnīrā uzvarēs komanda no Dienvidamerikas, bet tikai nedaudz sliktāku - 1,95 -, ka labākā būs kāda komanda no Eiropas. No Āfrikas komandām vislabāk veiksies Kotdivuārai, bet no Ziemeļamerikas - Meksikai, uzskata bukmeikeri.

Kā uzskata eksperti, tad traucēklis Eiropas komandām varētu būt krasi atšķirīgie Brazīlijas laika apstākļi. Tāpēc galvenās favorītes ir komandas no Dienvidamerikas.

Kā tikt tronī?


Foto: EPA/LETA

FIFA Pasaules kausam Brazīlijā kvalificējušās 32 komandas. Izlases sadalītas astoņās grupās - katrā pa četrām komandām.

Priekšsacīkstēs katrā grupā komandas izspēlē viena apļa turnīru, tādējādi katrai komandai ir pa trim spēlēm. Katras grupas divas labākās komandas iekļūst izslēgšanas turnīrā, bet apakšgrupu pēdējais spēļu pāris tiek ieplānots vienā laikā, lai garantētu godīgumu. Divas labākās komandas no katras grupas tiek uz izslēgšanas turnīru. Izslēgšanas turnīrs sākas ar astotdaļfinālu.

Astotdaļfinālā katras grupas uzvarētājkomanda tiekas ar kādas citas grupas otro vietu. Tam seko ceturtdaļfināli, pusfināli, trešās vietas finālmačs (kurā piedalās pusfinālu zaudētāji) un fināls.

Ja izslēgšanas spēlēs pēc 90 spēles minūtēm rezultāts ir neizšķirts, tad komandas aizvada papildlaiku 2x15 minūtes. Ja arī papildlaikā uzvarētājs 30 minūšu laikā netiek noskaidrots, seko pēcspēles 11 metru sitienu sērija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!