Foto: AFP/Scanpix
Tieši pirms 20 gadiem Kolumbijā tika nogalināts līdzjutēju mīlulis, par futbola bruņinieku dēvētais Kolumbijas izlases aizsargs Andress Eskobars, kurš Pasaules kausa izcīņas spēlē neveiksmīgi raidīja bumbu savos vārtos, izpelnoties īpašu atsevišķu grupējumu naidu savā dzimtenē.

Šai liktenīgajā spēlē 1994.gada 22.jūnijā mačā, kurā Kolumbija svarīgā grupas spēlē tikās ar ASV, no Eskobara bumba ielidoja vārtos un sagādāja amerikāņiem uzvaru ar 2:1. Kolumbieši, kuriem speciālisti paredzēja titulu, aizbrauca mājup jau pēc pirmās turnīra kārtas, bet sešas dienas pēc atgriešanās Eskobars tika nošauts.

Pagājuši 20 gadi, taču šim stāstam joprojām nav pielikts punkts. Pēc oficiālās izmeklēšanas versijas, 27 gadus vecā futbolista noslepkavošanā vainīgs futbola fans Umberto Munjoss Kastro, kurš esot rīkojies "uz emociju pamata".

Tai vakarā Eskobars kopā ar pāris draugiem aizgāja uz diskotēku Medeljinas pilsētā, kur viņu atpazina divi vīrieši – brāļi Pedro un Santjago Galjoni, kuri sāka futbolistu izsmiet, klaigājot: "Autogols, Andress, autogols!". Eskobars palūdzis, lai viņu liek mierā, bet abi vīrieši atteikuši: "Tev nav ne jausmas, ar ko esi "sasējies!"."

Šie paši vārdi tika pateikti Eskobaram pirms viņa nogalināšanas, kad futbolists savā mašīnā devās mājup. Izdzirdējis šo frāzi, Kastro, kurš bija Galjoni šoferis, izkāpa no mašīnas, piegāja pie futbolista auto, un caur nolaisto logu ielaida Eskobaram galvā sešas lodes.

Uz Eskobara bērēm atnāca vairāk kā 120 tūkstoši cilvēku, ieskaitot toreizējo valsts prezidentu.

Futbolista ģimene apšaubīja Kastro liecību, ņemot vērā viņa attiecības ar brāļiem Galjoniem, kuri bija saistīti ar narkotiku un ieroču tirdzniecību. Eskobara tuvinieki uzskata, ka slepkavību pasūtīja Kolumbijas narkokarteļi, kuriem izlases izstāšanās no pasaules kausa nesa milzīgus zaudējumus totalizatoros, un viņi nolēma ar Eskobaru izrēķināties visprimitīvākajā veidā – nogalinot. Taču šo saikni pierādījumu trūkuma dēļ neizdevās apstiprināt.

Kastro tika piespriesti 43 gadi cietumā, bet viņš nodarīto tā arī nenožēloja. Brāļiem Galjoniem kā līdzzinātājiem tika piespriests īss termiņš, taču jau pēc trim mēnešiem viņi bija uz brīvām kājām, iemaksājot miljonu peso drošības naudu.

Arī slepkava jau ir izlaists no cietuma – 2005. gadā viņu par labu uzvedību atbrīvoja, un atlikušos termiņu Kastro izcieš jau kā nosacītu, bet Medelina joprojām ir viena no kriminālākajām pilsētām visā Dienvidamerikas kontinentā.

"Es joprojām sev uzdodu jautājumu, kurš patiesībā nogalināja Andresu Eskobaru," saka lietas galvenais izmeklētājs Hesuss Albeiro Jepess. "Atbilde it kā ir skaidra – Kastro. Taču tas neatrisina pašu problēmu – kāpēc Kastro iet un nogalina tieši tā, kā tas tika izdarīts. Un tad atbilde var būt tikai viena – tāpēc, ka mēs esam pieraduši pie šīs mafiozās kultūras."

Šodienas Kolumbijas futbola izlasei nedraud Eskobara liktenis, gan tāpēc, ka drošības līmenis gan stadionos, gan pilsētās ir citāds, gan tāpēc, ka gandrīz visa komanda pēc šāgada Pasaules kausa turnīra atgriezīsies Eiropā, ne Kolumbijā...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!