Foto: AFP/Scanpix
2014.gada Pasaules kausa finālturnīrā sestdien, 12.jūlijā, bronzas medaļas izcīnīja Nīderlandes futbola izlase, kas ar 3:0 (2:0) pieveica mājinieci Brazīliju.

Tādējādi Nīderlande pirmo reizi vēsturē izcīnīja bronzas medaļas.

Spēles rezultātu trešajā minūtē ar 11 metru soda sitienu atklāja Nīderlandes izlases kapteinis Robins van Pērsijs, bet 17.minūtē pēc pretinieku aizsarga kļūdas rezultātu uz tablo dubultoja Deilijs Blinds. Savukārt pamatlaika kompensācijas laikā trešos vārtus Nīderlandes labā guva Džeordžino Vijnaldums.

$d_id=124; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/FIFAWorldCup2014/fifa2014star.inc' ?>

Jau mača otrajā minūtē Nīderlandes izlases uzbrucējs van Pērsijs ar teicamu piespēli izvirzīja Arjēnu Robenu vienatnē pret sāncenšu vārtsargu, taču brazīliešu aizsargs Tjagu Silva neatļauti kavēja reaktīvo pussargu, kā rezultātā tiesnesis nozīmēja 11 metru soda sitienu, ko precīzi realizēja van Pērsijs. Zīmīgi, ka par pēdējās cerības sodu Silva saņēma vien dzelteno kartiņu, lai gan mača galvenais tiesnesis pamatoti varēja futbolistu arī noraidīt. Pēcāk abas izlases spēlēja visai atklātu un uzbrūkošu futbolu, bet devītajā minūtē dzelteno kartiņu par pretinieka turēšanu saņēma Robens. Spēles 17.minūtē Nīderlande rezultātu uz tablo dubultoja, kad pēc brazīliešu aizsarga Davida Luiša kļūdas precīzi no soda laukuma vidus sita Blinds, gūstot savus pirmos vārtus izlases rindās.

Spēles 21.minūtē lielisku individuālo meistarību laukumā apliecināja Brazīlijas pussargs Oskars, apvadot vairākus pretinieku spēlētājus, bet uzbrukumu noslēdzot ar bīstamu sitienu no distances. Turpmākajās puslaika minūtēs Nīderlandes izlase spēles grožus pārņēma savās rokās, veidojot daudz bīstamākus un regulārākus uzbrukumus. 38.minūtē pēc Brazīlijas izlases standartsituācijas deficītu uz tablo nespēja samazināt Luišs, kurš tikai nedaudz neaizsniedzās līdz bumbai, lai raidītu to pustukšos vārtos. Brīdi vēlāk galvas savainojumā iedzīvojās pieredzējušais nīderlandietis Dirks Kujts, cīņu gan spējot turpināt. Tikmēr 41.minūtē bīstamu van Pērsijs sitienu vien ar pūlēm tvēra Brazīlijas vārtsargs Žūliu Sēzars.

Otro puslaiku daudz aktīvāk iesāka turnīra saimniece Brazīlija, tomēr tieši Nīderlande izveidoja labākas vārtu gūšanas iespējas. 54.minūtē dzelteno kartiņu par rupju izklupienu pret van Pērsiju saņēma uz maiņu nākušais Fernandinju. Sešas minūtes vēlāk Brazīlijas pussargs Ramirešs nokļuva labā sitiena pozīcijā, tomēr bumba lidoja gar pašu pretinieku vārtu stabu. Pēcāk brazīlieši turpināja aktīvi presingot sāncenšus. 63.minūtē Luišs izpildīja spēcīgu tiešo brīvsitienu, Jasperam Sīlesenam bumbu ar pūlēm savaldot. Pēc četrām minūtēm Oskars pēc kontakta ar pretinieku krita Nīderlandes soda laukumā, taču tiesnesis nenozīmēja 11 metru soda sitienu, lai gan video atkārtojums parādīja, ka noteikumi pret pussargu tika pārkāpti.

Spēles 75.minūtē bīstami no asa leņķa sita uz maiņu nākušais Brazīlijas uzbrucējs Halks. Mača atlikušajā laikā Brazīlija uzsāka pamatīgu ofensīvu Nīderlandes vārtu tuvumā, tomēr allaž lieliski darbojās nīderlandiešu aizsargi. 82.minūtē brazīliešu soda laukumā tika pārkāpti noteikumi pret Robenu, taču spēles arbitra svilpe klusēja. Pamatlaika noslēgumā Nīderlande guva trešos vārtus cīņā, precīzs no vārtu priekšas bija Vijnaldums, kurš pielika punktu mājinieku cerībām uz bronzas medaļām.

Šajā spēlē Brazīlijas izlasei nevarēja palīdzēt līderis Neimars, kurš iedzīvojies muguras savainojumā. Tomēr sastāvā pēc viena mača izlaišanas atgriezās kapteinis Silva. Tikmēr Nīderlandes izlases rindas savainojuma dēļ nevarēja pārstāvēt Veslijs Snaijders.

Šī bija otrā reize vēsturē, kad Nīderlande cīnījās par trešo vietu finālturnīrā. Pirmo reizi tas risinājās 1998.gadā Francijā, kad nīderlandieši piekāpās Horvātijai. Tikmēr Brazīlija par bronzas medaļām tagad spēkojusies jau četras reizes, 1938. un 1978.gadā brazīlieši pie tām tika, bet 1974.gadā tie atzina Polijas valstsvienības pārākumu.

Abas izlases savā starpā kopā tikušās 12 reizes, no kurām piecas Pasaules kausa izcīņā. Četrus panākumus izcīnījusi Eiropas izlase, bet trīs - Brazīlija. Tikmēr piecos gadījumos mačs noslēdzās neizšķirti.

Kā zināms, sacensību pusfinālā Brazīlija visai negaidīti ar 1:7 piekāpās Vācijai, bet Nīderlande 11 metru pēcspēles sitienos atzina Argentīnas pārākumu.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!