Foto: Publicitātes attēli
Katram nozīmīgam sporta pasākumam ir savs talismans, kas uzmundrina līdzjutējus tribīnēs, gozējas uz suvenīriem un simbolizē pasākuma ideju, un talismana izvēle nereti ir tikpat svarīga kā čempionu kronēšana.

Pasaules kausa izcīņa futbolā nav izņēmums - kopš 1966.gada katram finālturnīram ir bijis savs "aizbildnis", un tie nereti ir pat ļoti oriģināli, kā 2002.gada pasaules čempionāta "mošķi" Ato, Kazs un Niks. Šis turnīrs risinājās Japānā un Dienvidkorejā, un talismani iemiesoja ne tikai Āzijai raksturīgos vaibstus, bet pirmo reizi bija veidoti ar datorgrafikas palīdzību.

No dzīvniekiem biežāk izmantots lauva - to par visu laiku pirmo talismanu izvēlējās Anglija (1966. gadā) un Vācija (2006.gadā). 1994. gada Pasaules kausa turnīru ASV pavadīja suns Straikers, Francijā notiekošo pasaules čempionātu - gailis Futikss, bet DĀR turnīra rīkotāji izvēlējās piemīlīgo leopardu Zakumi. Arī gaidāmā Pasaules kausa izcīņas turnīra talismans būs dzīvnieks - bruņnesis Fuleko.

Vēl talismana smago darbu ir pildījuši čili pipars Pikē (1986. gads, Meksika), apelsīns Naranhito (1982. gads, Spānija), klucīšu vīriņš Čao (1990.gads Itālija) un bariņš puišeļu - meksikāņu Huanito (1970. gads), vācu Tips un Tops (1974. gads), un argentīniešu Gaučito (1978. gads).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!