Foto: Reuters/Scanpix
Urugvajas futbola izlase otrdien nodrošināja sev iekļūšanu Pasaules kausa 1/8 finālā, taču panākumu aizēnoja komandas lielākās zvaigznes Luisa Suaresa nesportiskā uzvedība – kodiens pretiniekam.

2014.gada Pasaules kausa finālturnīra priekšssacīkšu D grupas pēdējā spēlē Urugvaja izmantoja iegūto skaitlisko vairākumu un ar 1:0 (0:0) pieveica Itāliju. Itāļus mazākumā atstāja tiesnesis, strīdīgā situācijā piešķirot sarkano kartīti. Savukārt spēles 79.minūtē tiesneši "nogulēja" Suaresa kārtējo kodienu, šoreiz viņš savu zobu pēdas atstāja itālim Džordžio Kjelīni plecā. Drīz pēc šī incidenta Urugvaja guva uzvaru nesošos vārtus.

"Tas bija dīvaini, ka Suaresu nenoraidīja. Tas bija tīrs, tīrs kodiens. Pēc tam bija apzināta tēlošana, jo viņš ļoti labi saprata, ka izdarījis ko tādu, ko nevajadzēja darīt," pēc spēles teica cietušais Kjelīni.

Pēc incidenta Suaress saļima uz zālāja, tēlojot, ka itālis viņam iesiti pa zobiem. Taču spēles galvenais tiesnesis Marko Rodrigess no Meksikas neņēma vērā urugvajieša zvaigznes izgājienus un nekādi nesodīja Suaresu.

FIFA pagaidām arī diezgan izvairīgi runā par notikušo. "Mēs gaidām spēles oficiālo personu ziņojumu un skatīsim visu detalizēti, vai ir iemesls notikuma izmeklēšanai," BBC pavēstīja kāda FIFA persona.

FIFA disciplinārās komisijas varā ir lemt arī par notikumiem, kurus spēles laikā tiesneši palaiduši garām un kuriem bijis liels iespaids uz notikumu attīstību mačā. Disciplinārais nolikums paredz, ka futbolists par līdzīgu rīcību var saņemt divu spēļu līdz divu mēnešu diskvalifikācijai.

FIFA viceprezidents Džims Boiss, kurš vairākkārt kritizējis futbola vadību, norādījis, ka incidents noteikti ir jāskata speciālā sēdē. "Televīzijas ierakstā vairākas reizes noskatījos to incidentu. Bez šaubām, Suaress ir lielisks spēlētājs, taču atkal viņa darbība ir raisījusi kritiku un nosodījumu."

"Neredzēju kodiena brīdi, bet redzēju kodiena sekas uz Kjelīni pleca," pēc zaudējuma norādīja Itālijas galvenais treneris Čezāre Prandeli.

Jau spēles laikā pēc notikušā sociālajos tīklos futbola līdzjutēja notikušo nodēvēja par Suaresa "hat trick", jo jau divas reizes Urugvajas futbolists par līdzīgu rīcību saņēmis sodu. Būdams Amsterdamas "Ajax" kapteinis, 2010.gadā Suaress iekoda plecā Eindhovenas PSV pussargam Otmanam Bakalam un par to saņēma septiņu spēļu diskvalifikāciju. Savukārt pagājušajā gadā jau "Liverpool" rindās viņš izcēlās mačā pret "Chelsea" un iekoda pretinieku aizsargam Braņislavam Ivanovičam. Par šo rīcību viņš saņēma desmit spēļu diskvalifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!