Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules kausā futbolā trešdien Katarā vietu astotdaļfinālā nodrošināja Austrālija, kura ieguva otro vietu D grupā, pievienojoties apakšgrupas uzvarētājai Francijai. Savukārt Tunisija negaidīti uzvarēja francūžus, kuri gan nespēlēja optimālā sastāvā.

D grupas trešās kārtas spēlēs Austrālija ar 1:0 (0:0) pieveica Dāniju, kamēr Tunisija pārsteidzoši ar 1:0 (1:0) uzvarēja pasaules čempioni Franciju, kas guva neizšķirta vārtus kompensācijas laika pēdējās minūtēs, taču tie netika ieskaitīti.

Austrālija Pasaules kausa astotdaļfinālā iekļuvusi pirmo reizi kopš 2006. gada.

Jau ar spēles sākumu Dānija ņēma iniciatīvu savās rokās un centās gūt vārtus, jo tikai uzvara to būtu ievedusi astotdaļfinālā. Pirmās 20 minūtes dāņi bija ļoti aktīvi, vairākkārt radot spiedienu pie austrāliešu vārtiem, taču nesekmīgi. Austrālija spēlēja disciplinēti, un Dānijas aktivitāte pamazām noplaka.

Kaut arī Dānijai obligāti vajadzēja uzvaru, otrajā puslaikā tas pat nebija redzams, turklāt vārtus guva Austrālija. Dāņi veidoja savu kārtējo, bet lēno uzbrukumu, taču austrāliešiem izdevās ļoti veiksmīgs pretuzbrukums. Tā izskaņā aizsargus apmuļķoja Metjū Lekijs, kurš pārspēja Kasperu Šmeihelu un atklāja rezultātu.

Dānijai nu bija vajadzīgi vismaz divi vārti, taču pagājušā gada Eiropas čempionāta pusfināliste izskatījās nogurusi un neko lāgā pie Austrālijas vārtiem nemaz nespēja izveidot. Noslēgumā Austrālijai pelnīta uzvara.

Francijas futbolisti šajā spēlē vairākiem pamatsastāva spēlētājiem devas iespēju atvilkt elpu, jo tā jau bija nodrošinājusi sev vietu turnīra nākamajā kārtā. Savukārt Tunisijai vēl bija izredzes pacīnīties par astotdaļfinālu.

Jau astotajā minūtē Tunisija raidīja bumbu vārtos, tomēr Nadera Gandri sitiens pēc brīvsitiena izspēles netika ieskaitīts, jo viņš bija nelielā aizmugures stāvoklī. Visu pirmo puslaiku tunisieši bija aktīvāki par pretiniekiem, bet vārtus tā arī neguva.

Taču otrā puslaika sākumā Tunisija pārņēma vadību, kad pēc pārtvertas bumbas laukuma vidū Vābi Hazri devas pretuzbrukumā un ieripināja bumbu Francijas izlases vārtos. Francija mača galotnē laukumā sūtīja vairākus līderis. Usmans Dembelē, Kilians Mbapē un Antuāns Grīzmans radīja draudus Tunisijas vārtiem. Kompensācijas laika izskaņā jau šķita, ka Grīzmans izlīdzināja rezultātu, kad soda laukumā no pretinieku aizsargs bumbu viņam uzsita virsū, un uzbrucējs raidīja to vārtos. Taču video atkārtojuma sistēma (VAR) norādīja uz iespējamo aizmuguri, un galvenais tiesnesis pēc video izskatīšanas golu atcēla.

Mačs noslēdzās ar Tunisijas uzvaru, ar ko bija par maz nākamās kārtas sasniegšanai.

Portāls "Delfi" piedāvāja abu spēļu teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētu notikumu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!