Foto: Imago/Scanpix/LETA
Krievijā notiekošajā Pasaules kausa izcīņā futbolā šodien astotdaļfināla mačus aizvada arī starp favorītēm esošās Brazīlijas un Beļģijas izlases.

Vispirms plkst.17 Brazīlijas futbolisti Samārā spēkosies ar Meksiku, bet plkst. 21 Rostovā pie Donas beļģi eksaminēs Japānu. Šo abu cīņu uzvarētāji pēc tam savā starpā tiksies ceturtdaļfinālā.

Jau zināms ka ceturtdaļfinālā tiksies Francija, kas uzvarēja Argentīnu un Urugvaja, kas pieveica Portugāli, bet vēl vienā šīs fāzes divcīņā sacentīsies Krievija un Horvātija, kas svētdien "pendelēs" pārspēja attiecīgi Spāniju un Dāniju.

Tikmēr vēl viens ceturtdaļfināla pāris tiks noskaidrots otrdien, kad savstarpējus mačus aizvadīs Zviedrija un Šveice, kā arī Anglija un Kolumbija.

Brazīlijas futbolisti šajā Pasaules kausā ar 2:0 pieveica Serbiju un Kostariku, kā arī nospēlēja 1:1 ar Šveici, izcīnot pirmo vietu E grupā. Savukārt Meksika ar 1:0 un 2:1 uzvarēja attiecīgi pasaules čempioni Vāciju un Dienvidkoreju, bet ar 0:3 piekāpās Zviedrijai, paliekot otrajā vietā F grupā.

Brazīlija ir visu laiku veiksmīgākā Pasaules kausu dalībniece. Par pasaules čempioni tā kļuvusi piecas reizes - 1958., 1962., 1970., 1994. un 2002. gadā. Kopumā šī valstsvienība Pasaules kausa izcīņā spēlējusi 21 reizi, pa divām reizēm vēl paliekot otrajā un trešajā vietā. Pirms četriem gadiem savās mājās notikušajā Pasaules kausā brazīlieši palika ceturtajā vietā. Šajā turnīrā komandas galvenais treneris ir Adenors Leonārdu Baši jeb Tite.

Meksika Pasaules kausā piedalās jau 16. reizi un septīto reizi pēc kārtas. Jau septiņus turnīrus pēc kārtas šī komanda spējusi sasniegt izslēgšanas sacensības. Komandas stūrmanis ir Huans Karloss Osorio.

Savukārt Beļģijas valstsvienība šajā Pasaules kausā izcīnījusi uzvaras visās trijās spēlēs - pret Panamu (3:0), pret Tunisiju (5:2) un pret Angliju (1:0), iegūdama pirmo vietu G grupā. Tikmēr Japānas futbolisti bija otrie H grupā - viņi vispirms ar 2:1 uzvarēja Kolumbiju, pēc tam nospēlēja 2:2 ar Senegālu un noslēgumā ar 0:1 piekāpās Polijai. Japāņi astotdaļfinālā iekļuva tikai tāpēc, ka viņiem apakšgrupu turnīrā bija mazāk nopelnītu dzelteno kartīšu nekā senegāliešiem.

Beļģijas izlase Pasaules kausā startē 13. reizi, bet līdz šim tikai vienu reizi sasniegts pusfināls, kad tas tika paveikts 1986. gadā. Savukārt pirms četriem gadiem Brazīlijā ceturtdaļfinālā ar 0:1 tika atzīts nākamās vicečempiones Argentīnas pārākums. Komandas galvenais treneris ir Roberto Martiness.

Japāna startē savā sestajā finālturnīrā pēc kārtas. Labākais sasniegums līdz šim viņiem ir grupu turnīra pārvarēšana 2002. un 2010. gadā. Pirms četriem gadiem Brazīlijā trīs spēlēs nācās samierināties tikai ar vienu punktu. Japānas izlasi trenē Akira Nišino, kurš par galveno treneri tika apstiprināts vien aprīlī, nomainot atlaisto bosnieti Vahidu Halilhodziču. Lai arī Halilhodziča vadībā Japāna kvalificējās Pasaules kausam, tai pārbaudes spēlēs bija pārāk vāji rezultāti, kas šo speciālistu lika atbrīvot no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!