Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Septiņu valstu futbola federācijas pirmdien, 21. novembrī, oficiālā paziņojumā atteicās no idejas izlašu kapteiņiem vilkt pret diskrimināciju vērstos apsējus "One Love" Pasaules kausa spēlēs, vēsta BBC.

Vācijas, Anglijas, Velsas, Beļģijas, Dānijas, Nīderlandes un Šveices futbola izlašu kapteiņi jau laikus brīdināja, ka Pasaules kausa spēlēs plāno doties laukumā ar "One Love" aprocēm, tādējādi paužot atbalstu LGBTQ kopienai. FIFA draudēja sodīt ne tikai šīs "nepaklausīgās" federācijas pēc šāda soļa, bet arī pašus kapteiņus, viņiem parādot brīdinājumu kā par jebkuru pārkāpumu spēlē. Tieši šis arguments licis mainīt sportistu apņēmību - tikai dažas stundas pirms Anglijas pirmās spēles Pasaules kausā pret Irānu šīs septiņas valstis izplatījušas paziņojumu, kurā atsakās no šīs vēlmes.

"FIFA ļoti skaidri norādīja, ka tā piemēros sportiskās sankcijas, ja mūsu kapteiņiem būs šīs aproces spēles laukumā. Kā nacionālās federācijas, mēs nevaram nostādīt savus spēlētājus situācijā, kad viņiem var tikt piemērotas sportiskās sankcijas, tostarp brīdinājumi (dzeltenās kartītes), tāpēc mēs lūdzām kapteiņus nevilkt šīs aproces FIFA Pasaules kausa spēlēs," teikts paziņojumā. "Mēs bijām gatavi maksāt naudas sodus, kas parasti tiktu piemēroti par noteikumu pārkāpumiem, un bijām stingri apņēmušies vilkt aproces. Tomēr mēs nevaram nostādīt savus spēlētājus situācijā, kad viņi var tikt sodīti vai pat spiesti atstāt spēles laukumu."

Šīs septiņas valstis nosoda FIFA lēmumus un uzsver, ka jau septembrī informējušas par šo vēlmi, bet FIFA nav nekādi reaģējusi. Valstis paziņojumā izsaka vilšanos par FIFA lēmumiem, tomēr tos pieņem un atbalstu apņēmušās paust citos veidos.

Nosodījumu par FIFA lēmumu neslēpj arī Futbola līdzjutēju asociācija (FSA), kas paziņojumā nekautrējas notiekošo saukt par nodevību. "Pārfrāzējot FIFA prezidentu Džanni Infantīno – šodien LGBT+ atbalstītāji un viņu sabiedrotie jūtas dusmīgi. Šodien jūtamies nodoti. Šodien jūtam nicinājumu pret organizāciju, kas parāda savas patiesās vērtības, dodot dzelteno kartīti spēlētājiem un sarkanās kartītes tolerancei."

"Nekad vairs lēmumu par Pasaules kausu rīkotāju nedrīkst balstīt uz naudu un infrastruktūru. Neviena valsts, kas neievēro LGBT+, sieviešu, strādnieku tiesības vai citu cilvēku tiesības, nedrīkst iegūt tiesības rīkot finālturnīru," uzskata FSA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!