Foto: Imago/Scanpix/LETA

Īsi pirms Pasaules kausa futbolā, kas šoreiz notiek Katarā, gandrīz stundu garā monologā Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Džanni Infantīno (Gianni Infantino) apsūdzējis Rietumus "liekulībā", ziņo BBC.

Sākot uzrunu, Infantīno paziņoja, ka viņu pārņem spēcīgas jūtas; viņš jūtoties kā katarietis, arābs, arfikānis, gejs, cilvēks ar ierobežotām iespējām, migrantu strādnieks.

Viņš kaismīgi aizstāvēja turnīru un Kataru. Taču jau iepriekš pasākumu aizēnoja dažādās nedienas šajā valstī, tostarp migrantu strādnieka bojāeja un seksuālo minoritāšu diskriminācija, atgādina raidsabiedrība.

Jau 2021.gadā britu "The Guardians" vēstīja, ka ap 6500 strādnieku no Indijas, Pakistānas, Nepālas, Bangladešas, Šrilankas ir miruši Katarā, kopš tā ieguva tiesības rīkot Pasaules čempionātu. Šie dati ir balstīti ziņās, ko sniegušas šo valstu vēstniecības Katarā. Savukārt Kataras valdība nosauca šos datus par maldinošiem, jo ne jau visi bojāgājušie ir bijuši iesaistīti Pasaules kausa sagatavošanas projektos.

Infantīno sacījis, ka viņš ir eiropietis. Un par to, ko eiropieši ir sadarījuši iepriekšējos 3000 gadus it visur pasaulē, viņiem būtu jāatvainojas nākamos 3000 gadus, pirms citus pamācīt, viņš paudis. Viņam ir grūti saprast kritiku. Būtu jāiegulda, lai palīdzētu šiem cilvēkiem, tostarp iegūt izglītību un pavērt nākotnes iespējas. Tāpēc visiem būtu jāizglītojas, jāmainās, daudzas lietas nav perfektas, taču pārmaiņas, reformas prasa laiku. Viņš pauda izbrīnu, ka neviens nepamanot progresu, kāds ir sasniegts Katarā, kopš 2016.gada. Viņam ir grūti akceptēt kritiku par lēmumiem, kas ir pieņemti pirms 12 gadiem. Taču nu Katara ir gatava un sola labāko čempionātu.

"Man nav jāaizstāv Katara, viņi paši sevi aizstāvēs. Es aizstāvu futbolu," BBC citē Infantīno.

Turnīrs sāksies rīt, 20.novembrī, ar Katāras spēli pret Ekvadoru.

Jau ziņots, ka norvēģi un īri nekvalificējās PK finālturnīram, cita starpā norādījuši uz cilvēktiesību pārkāpumiem Katarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!