Foto: DPA/Scanpix/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA), sākot ar 2025. gadu, rīkos jaunu Klubu Pasaules kausu, kurā piedalīsies 32 komandas no visas planētas, piektdien paziņoja organizācijas vadītājs Džanni Infantīno.

Paredzēts, ka jaunā formāta turnīrs notiks reizi četros gados - tāpat kā Pasaules kauss valstu nacionālajām izlasēm.

"Turnīrā tiks uzaicinātas piedalīties pasaulē labākās komandas," sacīja Infantīno. Paredzēts, ka sacensības notiks vasarās.

Tiesa, turnīrs ir izstrādes statusā, un iepriekš dažādām FIFA idejām, tostarp rīkot Pasaules kausu ik pēc diviem gadiem, stingri iebilda Anglijas Premjerlīga. Šī čempionāta klubi pauda satraukumu, kā FIFA jaunievedumi praksē varētu ietekmēt spēlētāju labsajūtu, fanu pieredzi, pirmsezonas sagatavošanos un sacensību kvalitāti.

Šobrīd Klubu Pasaules kauss notiek katru gadu, taču tikai ar septiņu komandu līdzdalību. Tajā sacenšas labākie klubi no sešām kontinentālajām konfederācijām, kā arī rīkotājvalsts čempioni.

Arī dāmu konkurencē FIFA vēlas izveidot Pasaules kausu klubiem.

Tāpat Infantīno piektdien paziņoja, ka tiks pārskatīts 2026. gada Pasaules kausa finālturnīra formāts. Sacensības notiks ASV, Kanādā un Meksikā un pirmo reizi paredz 48 izlašu līdzdalību. Šobrīd paredzēts, ka finālturnīrs būs ar 16 grupām pa trim komandām katrā, taču FIFA prezidents akcentēja, ka šī brīža sacensības ar četrām vienībām grupā radīja lielu intrigu.

Runājot par Katarā notiekošo Pasaules kausu, kurā svētdien finālā tiksies pašreizējā čempione Francija un Argentīna, Infantīno norādīja, ka turnīrs bijis ļoti veiksmīgs un "labākais Pasaules kauss vēsturē".

Turnīru līdz šim esot apmeklējuši 3,27 miljoni cilvēku. "Futbols ir kļuvis patiešām globāls. Pirmo reizi kāda no Āfrikas komandām sasniedza pusfinālu, pirmo reizi finālturnīra maču tiesāja sieviete. Šis turnīrs ir bijis neaprakstāmi veiksmīgs, sasniedzot piecus miljardus skatītāju."

Nākamās četrgades FIFA budžets būšot 11 miljardu dolāru, taču aprēķinos vēl neesot iekļauts jaunā formāta Klubu Pasaules kauss, kas līdz ar to tēriņus un ienākumus palielinās.

"Esam pārliecināti, ka futbola ietekme būs milzīga. Tā tāda ir bijusi Katarā un noteikti būs arī Ziemeļamerikā 2026. gadā - 48 komandas, vairāk spēļu, ienākumi noteikti būs lielāki," pauda Infantīno. "Spēlēsim milzīgos stadionos, kas parasti uzņem amerikāņu futbola mačus - ar 80 000-90 000 vietām. Prognozējam, ka uzņemsim ap 5,5 miljoniem fanu. Ziemeļamerikā futbols plauks."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!