Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) uzsākusi lietu pret Serbijas Futbola savienību (FSS) par tās valstsvienības rīcību, Pasaules kausā savā ģērbtuvē izvietojot provokāciju – karogu ar Serbijas teritoriju, kurā iekļauta arī neatkarīgā valsts Kosova.

Pagājušajā nedēļā pirms Pasaules kausa pirmās spēles Katarā serbu ģērbtuvē bija izlikts Serbijas karogs, kurā Kosova iekļauta Serbijas teritorijā. Izlikto karogu rotāja arī uzraksts "Padošanās nebūs".

Kosovas Futbola federācija (KFF) oficiāli iesniegusi sūdzību FIFA par serbu "šovinistisko retoriku". "Šādām šovinisma izpausmēm nav vietas sporta pasākumos un vēl jo mazāk vietā, kur notiek lielākais pasaules futbola notikums, tāpēc KFF kā līdzvērtīgs FIFA biedrs pieprasa pieņemt sankcijas par šīm darbībām, kas izraisa naidu starp tautām un ir pretrunā ar cilvēciskajām vērtībām," paziņojumā norāda KFF. "Nav pieņemami, ka tas tiks noklusēts, tāpēc mēs stingri pieprasām, lai FIFA sodītu Serbijas futbola federāciju par šo agresīvo rīcību un pret futbolā paustajām vērtībām."

Serbijas futbola izlase žurnālistiem nevēlējās komentēt savu rīcību. Izlases galvenais treneris Dragans Stojkovičs jautājumu uzdevušajam žurnālistam atcirta "Nākamais jautājums. Nekādu komentāru". Savukārt futbolistu Marko Grujiču pārtrauca Serbijas delegācijas preses sekretārs.


Asu nosodījumu serbu rīcībai pauda arī Kosovas sporta ministrs Hajrulla Čeku, aicinot FIFA veikt konkrētas darbības par Serbijas "naidīgajām, ksenofobiskām un genocīdu atbalstošām darbībām".


Iespējams, ka FIFA nāksies sākt vēl kādu lietu pret Serbiju par līdzīgiem pārkāpumiem. Serbija pirmdien grupu turnīra otrajā mačā tiekas ar Kamerūnu, bet serbu fani, visticamāk, reaģējot uz FIFA lēmumu tribīnēs skandēja "Kosova – Serbija", tādējādi arī norādot, ka viņuprāt Kosova ir Serbijas daļa.

2008. gadā Kosova pasludināja neatkarību no Serbijas. Kosova ir starptautiski atzīta neatkarīga valsts, tās futbola federācija ir FIFA un UEFA biedrs, tomēr Serbija un tās sabiedrotā Krievija neatzīst Kosovas neatkarību. Lai izvairītos no nevajadzīgiem konfliktiem, Kosovas un Serbijas izlašu ceļi nekrustojas starptautiskajos turnīros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!