Foto: Instagram @amirnasrazadaani
Irānas futbolistam Amiram Nasram Azadani piespriests nāvessods, jo viņš savā valstī iestājies par sieviešu tiesībām, ziņo "The Insider".

Profesionālajam futbolistam piespriests nāvessods, jo viņš piedalījās protestos par vien 22 gadus vecās Mahsas Amini nāvi. 26 gadus vecais Nasrs Azadani tika aizturēts novembrī saistībā ar policijas pulkveža un divu policijas brīvprātīgo nāvi. Vardarbīgos protestos dzīvības zaudējuši vairāki simti cilvēku.

Sportists apsūdzēts par "karošanu pret Dievu" un tiks pakārts, vēsta "The Iran Wire".

Starptautiskā Profesionālo futbolistu federācija (FIFPro) savā tvitera kontā paziņojusi, ka ir šokēta par šādām ziņām un aicinājusi mainīt lēmumu.

"Mēs solidarizējamies ar Amiru un mudinām atcelt viņam piespriesto sodu," norādījusi organizācija.

Nasrs Azadani līdz šim pārstāvējis vietējās līgas klubus "Rah Ahan" un "Tractor".

Irānā septembra vidū aizsākās protesti, ko izraisīja Mahsas Amini nāve pēc tam, kad tikumības policija viņu bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Citas kopā ar Amini aizturētās teikušas, ka policijā Amini smagi piekauta.

Šobrīd Katarā notiekošajā Pasaules kausā Irānas futbola izlase, protestējot pret režīmu, pirms mačiem nedziedāja nacionālo himnu. Iepriekš bijušais valstsvienības spēlētājs Vurija Gafuri tika arestēts par "propagandas izplatīšanu pret Islāma republiku un cenšanos iedragāt komandu". Par piedalīšanos protestos tika arestēts vēl viens futbolists Parviss Borumands, taču abus atbrīvoja pirms Irānas izlases spēles Pasaules kausā pret ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!