Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ar uzvaru 2018. gada Pasaules kausa finālturnīru svētdien, 17. jūnijā, sāka Serbijas futbola izlase, kas E grupas spēlē Samarā ar 1:0 (0:0) pieveica Kostarikas valstsvienību.

Serbiem uzvaru nodrošināja "AS Roma" aizsargs un valstsvienības kapteinis Aleksandars Kolarovs, kurš 56. minūtē ar lieliski izpildītu soda sitienu pārspēja pretinieku vārtsargu Keiloru Navasu no Eiropas spēcīgākā kluba "Real Madrid".

Abas komandas spēli iesāka ļoti aktīvi, tām apmainoties bīstamiem uzbrukumiem, turklāt Kostarikai bija pat divas iespējas atklāt šīs cīņas rezultātu. Pēc aktīvām pirmajām minūtēm iniciatīva pēcāk pārgāja Serbijas valstsvienības pusē, kas cīņas turpinājumā kontrolēja notikumus laukumā, kamēr Centrālamerikas valsts pārstāvji centās atbildēt ar bīstamiem pretuzbrukumiem. Viens no tādiem izdevās 14.minūē, kad teicamā pozīcijā nonāca Marko Urenja, tomēr viņa nodomus izjauca serbu aizsargs.

Tikmēr Kostarikas izlasi no vārtu zaudējumiem vairākkārt glāba komandas lielākā zvaigzne, vārtsargs Keilors Navass, jo 27.minūtē lieliskā pozīcijā nonāca Sergejs Milinkovičs-Savičs, tomēr gūt vārtus viņš nespēja.

Pirmajā puslaikā gan rezultāts tā arī palika neatklāts.

Otrais puslaiks iesākās līdzīgā gaitā, jo iniciatīva piederēja serbiem - jau pašā sākumā vēl viena laba iespēja bija Aleksandaram Mitrovičam, kurš tomēr nedaudz saminstinājās un nepārspēja Navasu. Pēc dažām minūtēm Serbijas futbolisti gan atklāja rezultātu, kad lielisku tiešo brīvsitienu, veicot raidījumu ar kreiso kāju, veica Kolarovs, viņam izceļoties 56.minūtē.

Turpinājumā spēle gan pilnībā mainījās, jo Serbija pretiniekiem atdeva iniciatīvu un iesēdās aizsardzībā. Tiesa, par spīti lielākai bumbas kontrolei Kostarikai bija problēmas ar vārtu gūšanas momentu radīšanu. Tikmēr serbi centās atbildēt ar pretuzbrukumiem, bet neko vērā ņemamu pie sāncenšu vārtiem viņi vairs neizmantoja.

Pašās spēles beigās Kostarika vēl mēģināja radīt spiedienu pie serbu vārtiem, emocionāli bija arī paši futbolisti, bet rezultāts vairs nemainījās.

$duelID=1033;$eventID=21;include '/www/htdocs/sport/includes/articleincludes/starVote/vote.inc' ?>

Vēl E apakšgrupas ietvaros svētdien par favorīti uzskatītā Brazīlijas izlase Rostovā pie Donas cīnīsies ar Šveici. Pēc tam Pasaules kausa turpinājumā 22. jūnijā serbi tiksies ar Šveici, bet Kostarika taja pašā dienā spēlēs pret Kostariku.

Kostarika Pasaules kausa finālturnīrā spēlē otro reizi pēc kārtas un piekto reizi kopumā. Iepriekšējās četrās reizēs trijos gadījumos izdevās pārvarēt grupu turnīru, turklāt tieši pirms četriem gadiem Brazīlijā sasniegts labākais rezultāts - ceturtdaļfināls, kur tikai pēcspēles sitienu sērijā tika atzīts Nīderlandes pārākums.

Savukārt Serbija, startējot zem dažādiem režīmiem, Pasaules kausam kvalificējusies jau 12.reizi. Tiesa, atsevišķi Serbija četrgades nozīmīgākajā forumā startēs vien otro reizi - 2010.gadā Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) tā nespēja pārvarēt apakšgrupu sacensības. Tikmēr priekštece Dienvidslāvija divas reizes (1930. un 1962.gadā) planētas meistarsacīkstēs izcīnīja ceturto vietu.

Abas komandas līdz šim savā starpā nebija tikušās. Kostarikas futbolisti uz šo turnīru devās ar diviem zaudējumiem pārbaudes spēlēs, kamēr Serbija pēdējā pārbaudē guva uzvaru, ar 5:1 sagraujot Bolīviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!