Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Marokas futbola izlase ceturtdien Katarā uzvarēja noslēdzošajā Pasaules kausa finālturnīra grupas spēlē un tādējādi negaidīti izcīnīja pirmo vietu F grupā, kamēr astotdaļfinālu nodrošināja arī vicečempione Horvātija, kas aizsūtīja mājās Beļģiju.

Maroka ar 2:1 (2:1) uzvarēja Kanādu, kamēr Horvātija cīnījās 0:0 (0:0) ar Beļģiju, kas šajā turnīrā demonstrēja blāvu sniegumu.

Par grupas uzvarētāju ar septiņiem punktiem trīs mačos kļuva Maroka, pieci punkti bija Horvātijai. Četrus punktus iekrāja Beļģija, kamēr Kanāda palika bez punktiem.

Marokai spēlē pret Kanādu pirmajā puslaikā piederēja liels pārsvars. Lai iekļūtu astotdaļfinālā, tai šai spēlē bija jāuzvar, tāpēc marokāņi maču sāka ļoti apņēmīgi. Tas vainagojās panākumiem jau ceturtajā minūtē, taču ne bez pašu kanādiešu palīdzības, jo rupju kļūdu pieļāva vārtsargs Milans Borjans. Viņš, saņēmis piespēli no sava aizsarga, kļūdaini piespēlēja Marokas futbolistam Hakīmam Ziješam, kurš ar planējošu sitienu raidīja bumbu pāri vārtsargam.

Nepilnas 20 minūtes vēlāk Maroka dubultoja pārsvaru. Jusefs en Nesiri saņēma perfektu piespēli no Ašfrafa Hakimi un cīņā ar aizsargiem veica ātru skrējienu, ar spēcīgu sitienu gūstot otros vārtus. Kanāda gan vienus vārtus atguva, kad 40. minūtē pēc centrējuma bumbu savos vārtos iesita Najefs Agerds.

Pašās pirmā puslaika beigās Maroka sākotnēji panāca 3:1, taču tiesneši aizmugures stāvokļa dēļ vārtu guvumu atcēla. Otrajā puslaikā Maroka jau nosēdās aizsardzībā, ļaujot kanādiešiem pārņemt iniciatīvu. Tas teju beidzās ar fiasko, jo 71. minūtē 39 gadus vecais Atiba Hačinsons ar galvu izpildīja lielisku sitienu uz vārtiem - bumba atsitās pret pārliktni un pēc tam aizskāra vārtu līniju, taču pilnībā to nešķērsoja.

Beigās Maroka nosargāja uzvaru un otro reizi vēsturē izkļuva no savas Pasaules kausa grupas. Pirmo reizi tas izdevās 1986. gadā.

Horvātijas un Beļģijas bezvārtu neizšķirts ritēja sīvi visu 90 minūšu garumā. Spēles 15. minūtē galvenais tiesnesis nozīmēja 11 metru soda sitienu uz Beļģijas vārtiem, tomēr pēc video atkārtojuma sistēmas (VAR) iesaistīšanās šis lēmums tika atcelts, jo Dejans Lovrens bija minimālā aizmugures stāvoklī epizodes sākumā. Turpinājumā ritēja ļoti sīva spēkošanās, un komandas pamīšus veidoja uzbrukumus.

Otrajā puslaikā laukumā devās Beļģijas izlases uzbrucējs Romelu Lukaku, kurš mača turpinājumā vairākas reizes nonāca vārtu gūšanas situācijā , taču viņš vairākkārt nekādi nespēja savaldīt bumbu. Labākā iespēja viņam bija 60. minūtē, kad uzbrucējs trāpīja pa vārtu stabu. Beļģijas izlasei cerības saglabāja vārtsargs Tibo Kurtuā, kurš apturēja draudīgu Mateo Kovačiča sitienu, bet pēc tam atvairīja Marcelo Brozoviča un Lukas Modriča izdarītos sitienus.

Beļģijas izlase tā arī nespēja "atslēgt" vārtus un izstājās no 2022. gada Pasaules kausa finālturnīra.

2018. gadā Beļģija Pasaules kausā izcīnīja bronzas medaļu, kas tai joprojām ir labākais sasniegums.

Portāls "Delfi" piedāvāja abu F grupas noslēdzošās kārtas spēļu teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!